fbpx

פתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי

הוצאה של צו לפתיחת הליכים של חדלות פירעון ושיקום כלכלי הינו השלב הראשוני של הליך הכרה בחדלות פירעון בהתאם לרפורמה החדשה מספטמבר 2019.

עיקר מטרתו של חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי החדש, הינה לאפשר לחייבים לשקם את מצבם בהיבט הפיננסי במקביל להסדרת חובותיהם מול הנושים עד כמה שמצבם מאפשר להם. פתיחה של הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יכולה להתבצע ביוזמתו של החייב או על ידי הנושים שלו (אלו שלהם הוא חייב כספים או רכוש). במידה והצו מאושר על ידי בית המשפט, החייב נכנס לתקופת מבחן שבמהלכה נבדקים מצבו הכלכלי והתנהלותו על מנת שניתן יהיה להחליט אם לאשר לו הפטר וצו לשיקום כלכלי. במאמר שלפניכם נפרט על ההצדקה לפתיחת הליך חדלות פירעון, נסביר מי רשאי להגיש בקשה מסוג זה, ונסביר באיזה אופן פתיחת ההליכים מתבצעת.

 

מהי ההצדקה לקיומו של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?

אף שאין עוררין על כך שחובות צריך לשלם, החוק החדש מגדיר 3 מטרות חשובות הנוגעות לגביית חובות ושיקום חייבים:

 

  1. לסייע עד כמה שניתן לשיקום הכלכלי של החייב.
  2. להגדיל את היקף הכספים או הנכסים שמוחזרים לנושים (בעלי החוב).
  3. לספק תמיכה בשילוב החייב היחיד (אדם פרטי שיש לו חובות) במרקם החיים הכלכליים.

כל אלו מבוצעים מתוך הבנה של המחוקק שלפעמים אנשים שמסתבכים בחובות אינם נקלעים למצב זה עקב התנהלות פיננסית קלוקלת, אלא תחת נסיבות שאינן בהכרח בשליטתם. לכן הדגש כאן הוא על הענקת תמיכה וסיוע משקם מטעם המדינה ולא רק על נושא הגביה והענישה.
התמיכה ניתנת לחייבים באמצעות מתן פטור מתשלום החובות (בשפה מקצועית: הפטר) בתום ההליכים.

 

מה הקריטריונים שמאפשרים לחייב לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי?

פתיחת בקשה להליכי חדלות פירעון ליחיד יכולה להיעשות בכפוף לתנאים שלהלן:

  1. החייב הוא יחיד (אדם פרטי), או בעל עסק שרשום בתור עוסק מורשה או פטור, אך לא חברה בע"מ (תאגיד).
  2. גובה החוב הינו מעל 50,152 ש"ח (לעתים מאשרים לפתוח הליך חדלות פרעון גם בסכומים נמוכים מכך).
  3. החייב בעל זיקה לארץ, באחד מן האופנים הבאים:
  • מרכז חייו של החייב במועד הגשת הבקשה לפתיחת הליכים – הוא במדינת ישראל.
  • מרכז חייו של החייב במהלך חצי השנה שקדמה להגשת הבקשה  – הוא במדינת ישראל.
  • בבעלותו של החייב עסקים בארץ בזמן הגשת הבקשה.
  • תחת בעלותו של החייב רשומים נכסים בארץ בעת הגשת הבקשה.

 

פתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי – האם זה עולה כסף?

הגשת הבקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי, בדרך כלל תהא כרוכה בתשלום של אגרה על סך 1,600 שקלים. עם זאת, חייב שהוכר בתור אדם הזכאי לקבל סיוע משפטי מן הלשכה לסיוע משפטי, אמור לקבל פטור מתשלום האגרה במועד הגשת הבקשה. יתכן והאגרה תיגבה בהמשכו של ההליך מקופת הנשייה במידה והדבר יתאפשר.

פתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי
פתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי

לאיזה גורם מגישים את הבקשה לפתיחה של הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי?

חייב יכול להגיש מיוזמתו בקשה לפתיחת הליכים לחדלות פירעון ושיקום כלכלי, כאשר את הבקשה עליו להגיש לגורם האחראי מטעם המדינה על ניהול הליכים מסוג זה, על פי סכום החוב.

במקרה שהיקף החובות של החייב הוא נמוך מסכום של 150,455 ש"ח הבקשה מוגשת לרשות האכיפה והגביה. במידה וסכום החובות עולה על 150,455 ש"ח, הבקשה מטופלת מול הממונה על הליכי חדלות פירעון שתפקידו להחליט אם לאשר את פתיחת ההליכים של חדלות פירעון ושיקום כלכלי או לדחות את הבקשה. את הבקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון ליחיד מגישים באופן מקוון דרך אתר הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

 

איזה גורם מטפל בפתיחת הליך חדלות פירעון לבקשת נושה

כאשר נושה מעוניין לפתוח בהליכים של חדלות פירעון נגד חייב, בכל סכום של חוב, עליו להגיש את הבקשה לבית המשפט. הרשות המנהלית מטעם המדינה אשר מלווה את ההליכים במקרה זה תהיה הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

 

איך מגישים בקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי?

השלב הראשון בפתיחה של הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי (או בשמו ההיסטורי: הליכי פשיטת רגל), הוא הוצאה של צו המכונה "צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון". הגשת  מסמכי הבקשה למתן צו זה מבוצעת על ידי החייב או הנושה באופן עצמאי או באמצעות מייצג (למשל, עו"ד המתמחה בתחום הליכי גביה או פשיטת רגל), באמצעות טופס בקשה לפתיחת הליכים שמוגש באינטרנט או באופן ידני, בצירוף כל המסמכים הנדרשים.

 

אילו חובות חלות על חייבים עם פתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי?

מיד עם אישור הצו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, מתחילה תקופה בת כ – 12 חודשים, שבמהלכה נבדקת ההתנהלות הכלכלית של החייב ובסופה, אם החייב נמצא כעומד בכל ההתחייבויות והתנאים שהוצבו לו – הוא יקבל צו לשיקום כלכלי ואז הפטר מתשלום חובותיו. עם קבלת הצו לפתיחת הליכים, על החייב לעמוד בחובת תשלומים חודשיים, להגיש דוחות כנגד הכנסותיו והוצאותיו ולהימנע מיציאה מן הארץ.

 

פתיחת הליך חדלות פירעון – דברים שחשוב לדעת

בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון שנתגלה כי הוגשה בחוסר תום לב (במסגרת מעשה מרמה או נסיון להתנער מתשלום חובות), עלולה לגרום לביטול ההליכים, לגרור חיובים כספיים וקנסות ואף לגרור הליך פלילי. לתשומת לבך – מידע על תיקי חדלות פירעון זמין לכל דורש דרך המערכת האינטרנטית של הממונה על הליכי חדלות פירעון. גם היועמ"ש רשאי להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון לבית המשפט בדומה לאופן בו נושה מגיש בקשות לפתיחת הליכים אלו.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
תיקים חדלות פירעון

חדלות פירעון היא מצב שבו אדם או חברה אינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויות הפיננסיות שלהם. הליכי חדלות פירעון הם הליכים משפטיים שנועדו לסייע לאנשים או לחברות

קרא עוד »
הגשת בקשה לחדלות פירעון

חדלות פירעון איננה מצב אידאלי לאף אדם. מדובר במצב בו חייב אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויות הכלכליות שנטל על עצמו. המאמר הבא פורט את כלל הליכי

קרא עוד »