fbpx

עורך דין מיסים – כך כדאי להתנהל בביקורות מס ובחקירות מס

בהובלתו של דני אורדן, עו"ד (רו"ח) (כלכלן), בוגר רשות המיסים – ייצג ומייצג המשרד בהצלחה מרשימה חברות ועסקים רבים בישראל במאות עימותים מול רשויות המס השונות, הן במישור האזרחי והן בפלילי.

עימות האזרח מול רשויות המס אינו "עניין של מה בכך" – וזאת ללא תלות בניסיונו העסקי, השכלתו או מצבו הפיננסי ומחייב ייצוג מקצועי ומנוסה.

"אורדן"- עורכי דין ורואי חשבון (1987) מיישמים ידע וניסיון רב בשילוב גישות ופתרונות חדשניים בעימותים מול רשויות המס, הן בהליכי משא ומתן מול פקידי השומה והן בבתי המשפט.

 

7 כללי ברזל מומלצים ע"י עורך דין מיסים להתנהלות נכונה בביקורות ובחקירת מס

  • פתיחת חקירה סמויה בעניינכם סביר ותגרור סימנים מקדימים – תשאול עובדים, ספקים, רואה החשבון וכו'. מקרים מעין אלו אינם מקריים, ויש לתת עליהם את הדעת לכשהם שקורים.
  • התייעצו עם בעל המקצוע המתאים בענייני מיסים – לעיתים רשויות המס ורשויות הלבנת ההון נוטות לייחס לנישומים עבירות לכאורה אשר הצדדים חלוקים ביניהם הן על הפן העובדתי והן על עצם ביצוע העבירה. בנסיבות הללו, עדיף לקבל ייעוץ אצל עורך דין מיסים שיש על שיחותיכם עמו חיסיון חוקי (ורצוי כמובן שהוא יהיה גם רו"ח), מאשר עם רו"ח אשר אין חיסיון על הייעוץ הניתן לכם על ידו.

 

  • יש להימנע מביצוע מעשים פליליים העלולים להחמיר את המצב – העלמת ראיות, תיאום גרסאות עם עדים/נאשמים אחרים, ושיבושי חקירה מסוגים שונים, סופם להתגלות ולהחמיר את מצבכם.
  • הימנעו משיחות חולין ושיחות "אוף דה רקורד" עם נציגי הרשות – החוקרים אינם חברים שלכם, למרות שיתכן וינסו להתחבר אליכם בדרך זו או אחרת. חוקרי המס מקצוענים ועושים עבודתם נאמנה, על כן ינסו לדובב ולהוציא מכם מידע בכל דרך לגיטימית לרבות חיבור "אישי" לנחקר.

 

  • בקשו להציג צו חיפוש מפורט לכל דרישת חיפוש – קראו את הצו בצורה נינוחה ואל תחששו לשאול לעניין נושא שאינו ברור לכם. כך למשל: חיפוש על מחשב אישי דורש צו ספציפי. קראו עוד על עניין זה בהמשך.
  • היו ערניים – טקטיקה נפוצה של חוקרים כלפי חשוד הינה לשוות מצג כאילו אינו עומד תחת חשד כלשהו אלא רק מתושאל לצורכי חקירה בעניינו של פלוני.

 

  • לעולם אל תחששו מעמידה על הזכות לייעוץ משפטי – יש כאלו הסוברים כי עצם הדרישה להיוועץ בעו"ד עלולה "להפליל" אותם, אין טעות גדולה מזו. ייצוג משפטי איכותי עשוי לשנות את פני התמונה כולה ומהווה כאמור זכות חוקתית בישראל. הסתייעות בעורך דין מיסים היא עניין לגיטימי ואף קריטי, ודאי כאשר מדובר בחקירות מס או הלבנת הון.

 

סוגיות מיסוי הינן נושא שאין להקל בו ראש שכן משמעותן האישית והכספית עצומה!

 

מידע חשוב בדיני המיסים – עורך דין מיסים

הדרך הטובה ביותר להימנע מחיכוכים עם רשויות המס היא להתנהל על פי החוק, ובעזרת עורך דין מיסים ורואה חשבון מקצועיים, מנוסים ואכפתיים, ועדיף משרד המכיל את שני התחומים הללו יחדיו, ומייצג בהם באופן שוטף!

 

חוקי המס בישראל "נתפרו" טלאים טלאים החל מתקופת המנדט הבריטי ועד לימינו. על כן, אינם פשוטים להבנה ולעיתים קרובות מעוררים סוגיות מבלבלות ואף סותרות. עלויות המס בעולם העסקי מתורגמות לאחוזים משמעותיים מהיקף העסקה ולעתים אף יכריעו את הכף בנוגע לכדאיותה.

כך למשל, בחינת מבנה העסקה או העסק, ההחלטה בדבר ה"אישיות המשפטית" שתשתתף בעסקה (חברה או יחיד), תזמון משיכת הרווחים, השקעה נוספות במיזם (הון עצמי או הלוואה או ליסינג), חישוב הוצאות והכרתן, כל הללו (ועוד) דורשים תכנון מס קפדני ויצירתי, ויש להם השלכה של ממש על התוצאות העסקיות ועל גובה המס בעטיין.

 

ראשית, מוגש על ידי הנישום הדו"ח השנתי של היחיד/שותפות או הדו"חות הכספיים של החברה. מיד אח"כ נקבעת חבות המס הראשונית הנגזרת מהדו"ח שהוגש (שקרוי שומה עצמית). מידי כמה שנים נבחן תיק היחיד או תיק החברה ע"י רשויות המס, ופקיד השומה רשאי שלא לקבל את הדו"ח ולנסות להגדיל את המס, והוא מזמין אליו את הנישום ובא כוחו (רו"ח או עו"ד). בשלב זה מתנהל דיון, ועדיף לנהל אותו מטעמך (כפי שתקרא בפרק הבא) עם עורך דין מיסים שהוא גם רו"ח מנוסה עם משרד פעיל. אם פקיד השומה משתכנע, השומה העצמית נשארת.

ככל שהוא סבור שההכנסה והמס המדווח נמוכים מידי, הוא עלול להעלותם ע"י הפקת "שומה לפי מיטב השפיטה".על שומה שכזו ניתן להשיג בתוך 30 יום בהליך הקרוי השגה. בשלב הזה עובר תיק הנישום למפקח מס אחר, שכן החוק הוא שהמפקח אשר ערך את השומה לפי מיטב השפיטה, לא ידון בהשגה עליה.

פקיד השומה רשאי בשלב זה לקבל את ההשגה, לדחותה או אפילו להגיע לפשרה כלשהי. ככל שפקיד השומה דחה את ההשגה, הוא מוציא צווים לנישום. בשלב זה מסתיימים ההליכים המנהליים אצל פקיד השומה וההליך עובר לבית המשפט המחוזי, אשר בתחום אחריותו, בין היתר, הוא להכריע במחלוקות בענייני מס בין האזרח לרשויות.

על הנישום להגיש הודעת ערעור על הצווים תוך 30 יום ממועד קבלתם. דיון בביהמ"ש המחוזי נמשך בדר"כ מספר שנים, ומניסיון משרדנו, בשלב זה מגיעים לפשרות הטובות ביותר עם רשויות המס.גם אם ניתן לבסוף פס"ד בביהמ"ש המחוזי שלא לטובת הנישום, עדיין עומדת לו הזכות להגיש ערעור לבית המשפט העליון, בתיק משפטי שייקח מספר שנים נוספות, וגם אז ניתן להגיע לפשרות מצוינות עם רשויות המס בעזרת עורך דין מיסים.

 

בכדי להבין לעומק את פני הדברים, מוטב כי לפני קריאת חלק זה, קרא את הפסקה הקודמת שעניינה: "הליך הגשת הדו"ח על ידי הנישום…".

רואה חשבון מוסמך לייצג נישומים בדיונים אצל רשויות המס (מס הכנסה ומס ערך מוסף) ולא בבית המשפט.

באם תוצאות הייצוג הזה אינן מספקות, על הנישום להגיש ערעור כאמור לעיל, באמצעות עורך דין מיסים, לבית המשפט המחוזי, שם אין לרואה חשבון שאינו עורך דין פעיל זכות ייצוג.

נישומים רבים רואים בהגעה לעימות מול רשויות המס בביהמ"ש המחוזי כ"כשלון" של רואה החשבון שלהם! מצב אבסורדי זה מעמיד את רואי החשבון בניגוד עניינים מובנה עם הלקוח, שכן רואה החשבון עלול להתפשר שלא לצורך התפשרות כספית מיותרת עם פקיד השומה.

מסיבה זו ב"אורדן" עורכי דין ורואי חשבון (1987) – החלטנו להוסיף לסל השירותים שלנו גם ייצוג ברשויות המס, וגם ייצוג משפטי פעיל בבתי המשפט.

עורך דין מיסים - כך כדאי להתנהל בביקורות מס ובחקירות מס
עורך דין מיסים – כך כדאי להתנהל בביקורות מס ובחקירות מס

 

  • ענו על שאלות רק כאשר אתם בטוחים בתשובה.  חוסר בטחון בתשובה עלול לנבוע כמה סיבות:
  • "שפת המס" היא שפה מורכבת וקשה להבנה על ידי שמי שהמס אינו תחום עיסוקו. לפיכך, אל תמהרו לענות. כמו כן יתכן והשאלה מנוסחת בכוונה בצורה היכולה להעלות קושי בהבנה. במקרה זה בקשו להבהיר את השאלה או ציינו כי אינכם יכולים להשיב כיוון שלא ברורה לכם השאלה.
  • הנכם מעומתים מול מסמכים ואו טענות ישנות. במקרים רבים יעומת הנחקר מול ממצאים בני 5 שנים ויותר, ובנוסף, הנכם מצויים בלחץ נפשי לא קטן בשל החקירה. לפיכך, אם אינכם זוכרים את פרטי המקרה הנטען, אל תנסו למצוא הסברים כדי "לשאת חן בעני החוקר", אלא ציינו כי אינכם זוכרים. זו האמת.
  • כל המוסיף גורע וכל משפט עלול לשמש כנגדכם בבוא היום. לפיכך, אל תרבו מלל ואל תספקו מידע ופרטים מעבר לנדרש. קבלו עצה מעורך דין מיסים – ענו בצורה תמציתית ועניינית.
  • הימנעו מכל פעולה הגורמת או עלולה לגרום חשד לשיבוש הליכי חקירה. הימנעו מקשר עם מעורבים, השמדת מסמכים או כל פעולה אחרת בסגנון זה. זהו נזק מהותי שיתפרש רע מאוד הן ע"י רשויות המס והן ע"י בית המשפט, ואף מהווה לכשעצמו עבירה פלילית.
  • באם ישנה אפשרות להתכונן לחקירה על ידי שינון שמות, תאריכים ועסקאות עבר – עשו זאת. עניין זה יתרום לאמינותכם מול החוקרים.
  • החוקרים מחויבים לרשום את תמלול החקירה באופן מלא ומדויק. בקשו לעבור על הכתוב בצורה קפדנית ללא לחץ. באם ישנן טעויות או משפטים העלולים להתפרש אחרת משבקשתם, עמדו על תיקונם בתמליל החקירה. הוא זה שקובע וזכותכם לתקנו. באם החוקר מסרב, בקשו שיציין זאת בכתב. בדקו כי אין שורות ריקות בתמליל ומחקו אותן בקו.
  • חקירות בדר"כ מצולמות בוידאו, הניחו שגם שלכם כזאת ואל תעשו מעשים היכולים לשמש נגדכם. (למשל מקרה מפורסם – לבלוע ניירת ו/או לעיין בניירת של החוקר כשהוא יצא במתכוון לשירותים).
  • החוקרים אינם חברים שלכם ושום דבר אינו מקרי. כאשר אתם תחת חקירה – צאו מנקודת הנחה שכל אמרה שלכם לחוקר, למזכירה או סתם לאדם היושב לידכם בספסל ההמתנה (שיתכן שהוא בעצמו חוקר ו/או מדובב) מתועדים ונרשמים.
  • לאחר החקירה – מאחר ולא תקבלו את העתק התמליל, ערכו רישום מדויק בו יירשם כל הזכור לכם בנוגע לחקירה. לא רק שאלות ותשובות אלא גם איומים מצד החוקרים, סירוב לאפשר לכם לצאת לשירותים ו/או לעשן, תנאי ישיבה בלתי נוחים, אי מתן אפשרות לאכול/לשתות וכיוב'. הדברים חשובים מאין כמותם.

 

הליך מנהלי והליך פלילי

בעקרון, הליך פלילי יתבצע כאשר ישנה סברה כי אדם פעל מתוך כוונה או זדון לבצע עבירות מס. כאשר התבצעו עבירות בתנאים בהם אין חשד כי בוצעו מתוך כוונה – יוכל הנישום להגיע למיצוי דין מנהלי – כופר קנס – וזאת לאור שיקולים סובייקטיביים לנישום כגון: היקף העבירות, היקף הסכומים, עברו הפלילי וכיוב'. יש לציין כי זוהי הדרך המועדפת לפי הפסיקה, וכן כי היא קיימת בכל קטגוריות המס (מס הכנסה, מע"מ מכס).

 

חיפוש מטעם רשות המיסים הינו דבר לגיטימי שיכול לקרות, לרבות תפיסת מסמכים וחומרים אחרים על דעת עצמה, בכל רגע נתון וללא צו בית משפט. בכל מקרה כדאי לשאול עורך דין מיסים את השאלות החשובות לפני ביצוע חיפוש בעסק.

 

עריכת חיפוש בבית מגורים דורש צו שיפוטי, אלא אם נעשה בהסכמת בעל הבית. בקש לקרוא את הצו ושים לב שנקרא בעיון ותוך תשומת לב לתנאים הכתובים שאינם כתובים בו.

 

עסק המנוהל מהבית מאפשר חיפוש ללא צו. עם זאת, ישנן הגבלות מסוימות לעניין פרטיות – כל מקרה לגופו.

 

לחיפוש במחשב אישי דרוש צו מיוחד וספציפי המציין תנאי חיפוש מיוחדים – יש לקרוא ולהבין היטב את התנאים.

 

הוראות ניהול ספרים בישראל מחייב כל גוף המחויב ברישום לרשום בספרים כל תקבול בסמוך לקבלתו. הוראה זו היא גם הנפוצה ביותר בחקירות סמויותגלויות מצד הרשויות.

השלכות "פסילת ספרים" – הטלת קנסות כבדים, קביעת שומות מקסימאליות, אי הכרה בהוצאות ועלולה אף להסתיים בפתיחת הליך פלילי ועונשי מאסר.

 

כשמו כן הוא. רשות המיסים מעוניינת לתמרץ נישומים לגלות ולתקן עבירות מס הכנסה שנעשו על ידם. בתמורה לכך לא יפתחו הליכים פליליים כנגד הנישום.

ישנם 5 תנאים לעסקה זו (מתוך אתר רשות המיסים):

  • גילוי מרצון יהיה כן ומלא ויעשה בתום לב.
  • במועד הפניה לגילוי מרצון לא נערכה חקירה או בדיקה בעניין המבקש על-ידי רשות המסים. "חקירה ובדיקה" – לרבות לגבי בת/בן הזוג של המבקש וחברות שבשליטתם.
  • במועד הפנייה לגילוי מרצון אין בידי רשות המסים מידע הקשור לגילוי מרצון, לרבות ביחס לבת/בן הזוג של המבקש, חברות שבשליטתם ותיקי שותף.
  • במועד הפניה לגילוי מרצון לא נערכה בדיקה או חקירה בעניין המבקש, בת/בן זוגו או חברות בשליטתם על-ידי משטרת ישראל בעניין הקשור לבקשה לגילוי מרצון, לרבות פעילותם העסקית, או כל פעילות אחרת המניבה הכנסות.
  • רשות המיסים רשאית שלא לאשר בקשה לגילוי מרצון אם קיים מידע הקשור לבקשה ולו בעקיפין, לרבות ביחס לבת/בן הזוג של המבקש, חברות שבשליטתם ותיקי שותף, במקומות הבאים: ברשות שלטונית אחרת; באמצעי התקשורת; בכתבי בית דין או בפרוטוקולים או בכל מסמך אחר בהליכים אזרחיים ופליליים המתנהלים בערכאה שיפוטית בישראל או בחו"ל.

 

תיקון לחוק איסור הלבנת הון משנת 2016 קובע כי עבירות מס מסוימות ובסכומים שונים ייחשבו כעבירות הלבנת הון.

משמעות הדבר היא כי אדם המואשם בעבירות אלו עלול להישפט על עבירות שעונשן מגיע לכ – 10 שנות מאסר וכמו כן יהא חשוף לפעולות לחילוט רכושו ורכוש קרוביו לפי חוק איסור הלבנת הון.

אורדן – עורכי דין ורואי חשבון (1987) מומחים במתן פתרונות לסוגיות מס מורכבות ומייצגים חברות ופרטיים מול מוסדות המס השונים ובבתי המשפט. המשרד מעסיק עורכי דין ורואי חשבון בעלי ניסיון מעשי של עשרות שנים ומספק פתרונות יצירתיים ותוצאות יוצאות דופן.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
הקפדה על כללי הברזל המומלצים על ידי עורך דין מיסים במהלך ביקורות וחקירות מס, יכולה להגן על נישומים מהפללה עצמית. כלל האצבע המרכזי כאן, הוא לענות על שאלות רק כאשר אתם בטוחים בתשובה עליהן, שכן שפת המס יכולה להיות מורכבת ושאלות שהחוקרים מציגים לנחקר בצורה מטעה, עלולות לגרום לבלבול. לכן אל תהססו לבקש הבהרות במידת הצורך. כמו כן, אם מציגים לכם מסמכים או טענות הקשורות בעסקאות ישנות, היו כנים והודו במידה ואינכם זוכרים את הפרטים כדי למנוע ספקולציות. חשוב גם לספק תשובות תמציתיות ורלוונטיות ללא פרטים מיותרים כדי להימנע ממידע שעלול להפליל אתכם. מעבר לכך, יש להימנע מפעולות שעלולות לעורר חשד לשיבוש הליכי חקירה, כגון מגע עם עדים נוספים המעורבים בחקירה או השמדת מסמכים.
חוקי המס בישראל התפתחו עם הזמן, וכתוצאה מכך נוצר טלאי מורכב ולעתים מבלבל של תקנות. בהתאם לזאת, הדרך הטובה ביותר להימנע מחיכוכים מול רשויות המס היא להתנהל על פי חוק תוך קבלת הכוונה מעורך דין ורו"ח מקצועיים, מנוסים ואכפתיים. עוד יצויין כי בהחלט עדיף שיהיה לכם מייצג ממשרד שמספק שירותים גם בתחום המס וגם בתחום המשפטי, כמו משרד עו"ד דני אורדן.
חוקי המס המורכבים והמתפתחים בישראל הם לא פשוטים להבנה ועלויות המס הנלוות לביצוע עסקאות מסוגים שונים, יכולות להשפיע באופן משמעותי על הכדאיות שלהן. לפיכך, יש צורך בתכנון מס זהיר ויצירתי כדי לנווט בין המורכבויות הללו, ועבודה משותפת של עורך דין מס ורואה חשבון שיסייעו לכם לוודא שאתם פועלים כחוק. תכנון מס הוא נדבך חיוני לקביעת העיתוי הנכון למשיכת הרווחים מעסקאות, צמצום חבות המס הנלווית לעסקה והערכת כדאיותה באופן כללי. עורך דין מיסים הבקיא בחוקי המס בישראל יכול לסייע במכלול הנושאים הנ"ל ולהבטיח את עמידתכם – הן כאנשים פרטיים והן כבעלי עסקים, בדרישות החוק.