ככל הנראה יפתיע אתכם לשמוע, אך כמעט כל עובד עצמאי או חברה יהיו נתונים בשלב כזה או אחר של הפעילות העסקית שלהם תחת חקירות מס.
ישנן לא מעט סיבות אשר בגינן יכולות להתחיל חקירות מיסים, וחשוב מאוד שתכירו זאת על מנת לדעת כי אין דרך להתחמק מחקירות מס הכנסה בפעילות העסקית שלכם. ברוב המקרים הנחקרים הם אנשים נורמטיביים אשר לא היו בחקירה מעולם, ויתרה מכך אותם אנשים אפילו לא ידעו כי הם ביצעו עבירה או עברו על חוקי המס בצורה כזאת או אחרת.
במאמר הבא אנו נפרט לכם את כל המידע הנחוץ לכם על חקירות מס, על הדרכים והאפשרויות העומדות לפניכם בכדי להימנע מחקירות אלה. אך חשוב להבין כי הכתובת שלכם במקרה של חקירות מס זה עו"ד מיסים אשר יוכל לעמוד לצדכם לכל אורך הדרך. כך תוכלו להיות יותר בטוחים ולדעת כי יש אדם מקצועי שעומד מאחוריכם ומספק לכם מעטפת שלמה שאמורה להגן עליכם ולספק לכם את המידע המקצועי שככל הנראה לא נמצא ברשותכם.
באילו מקרים יכולים להתחיל חקירות מס?
כיום ישנם שתי סוגים עיקריים של חקירות מס. הסוג הראשון הוא המסלול האזרחי, שבו פקיד שומה מקבל לידיו את כל הדיווחים והדוחות של נישום מסוים – אך אותו פקיד שומה מחליט כי ישנם בעיות או אי סדרים במסמכים או בדוחות שהוגשו. אותו פקיד שומה ידרוש כמובן מהנישום לתקן את הדוחות על מנת שיהיה ניתן לזקוף לחובתו את גובה המס הנכון עבורו.
לאחר שהנישום יסדר את כל הדוחות ויגיש אותם בשנית, פקיד השומה יוכל לקבוע את השומה הסופית – וכך הנישום יוכל לסדר את התשלום למס הכנסה. כמובן שכאן קיימת השאיפה להסכמה ולתמימות דעים בין הנישום ובין פקיד השומה, על מנת שיהיה ניתן להתקדם ולהמשיך הלאה. במקרים מסוימים ובמידה ואין הסכמה בין פקיד השומה לנישום, יכול פקיד השומה לחייב את הנישום לשלם את המס שנקבע על ידי צו.
אך כמובן שקיימים מקרים שבהם עולים חשדות לעבירות מס מצידו של הנישום, ובמקרה כזה המסלול האזרחי הופך להיות פחות רלוונטי. עבירות מס נחשוב לעבירות פליליות על פי החוק במדינת ישראל, ולכן מרגע זה הנישום נכנס למסלול הפלילי. במסלול הפלילי כל המסמכים והדוחות מועברים בצורה ישירה למחלקת החקירות של מס הכנסה, זה הגוף שאמור לקבל החלטה וכמובן להחליט האם בוצעו עבירות מס, ואם כן באיזה סדר גודל.
חשוב להדגיש כי מרגע זה הופך הנישום להיות חשוד בעבירות מס, ויש לכך השלכות חמורות מאוד. מהסיבה הזאת מאותו הרגע חשוב להיוועץ עם עו"ד מיסים על מנת לקבל הכוונה וייעוץ מקצועי אשר יכולים לעשות את כל ההבדל בין הצלחה משפטית ובין כישלון.
מהם המקרים שבגינם מתחילה חקירת מס?
המקרים שבהם נפתחת חקירת מס והמקרה עובר למסלול האזרחי הוא כמובן מקרה שבו עולה חשד להגשת דוח כוזב על ידי הנישום או על ידי מי מבא כוחו. המסלול האזרחי מאפשר לנישום לתקן את הדוח אותו הוא מגיש לפקיד השומה, אך במסלול הפלילי אין לנישום כל אפשרות לתקן או לסדר את הליקויים שהועלו על ידי פקיד השומה. פקיד השומה צריך להראות כי לנישום הייתה כוונה להגיש דוח מס חלקי או כוזב על מנת להתחמק מתשלום מלא של המס אותו הוא היה נדרש לשלם מלכתחילה.
המקרים הנפוצים ביותר שבגינם עלולה להיפתח חקירת מס הם:
- אי דיווח על חלקים מסוימים מההכנסות של הנישום או העסק, כלומר קבלת סכומי כסף מבלי להוציא חשבונית או קבלה עבור הלקוח. במקרה כזה אין כל תיעוד לקבלת הכסף, ומהסיבה הזאת הנישום לא יידרש לשלם על ההכנסות הלא מתועדות.
- נישום יכול להגדיל בצורה כוזבת את הוצאות העסק או הוצאותיו על מנת להימנע מתשלום גדול יותר של מס. מדובר גם כאן בעבירה פלילית, מכיוון שרשות המיסים מאפשר לדווח אך ורק על הוצאות שקשורות לעסק.
- הפקת חשבוניות פיקטיביות, גם כאן מדובר על עבירה משמעותית שעלולה להתחיל נגד הנישום חקירת מס.
- כסף שחור גם הוא דרך של נישומים רבים להתחמק מדיווח מלא על הכנסות, דבר שבסופו של יום עלול לפתוח נגדכם ונגד הלקוחות חקירה פלילית חמורה אף יותר.
מהם סוגי חקירות מס הכנסה?
חקירות מס מתחילות כאשר קיים חשד סביר מצידו של פקיד השומה ומצידה של מחלקת החקירות של מס הכנסה לעבירות מס בצורה כזו או אחרת. כאשר השאיפה היא כמובן לאמת את כל החשדות, ובכך להגיש כתב אישום כנגד הנישום שהחל מאותו רגע הופך להיות עבריין מס לכל דבר ועניין. כיום אנו מכירים שני סוגים עיקריים של חקירות מס, וחשוב מאוד שתכירו אותן על מנת שתהיו מוכנים לחקירות מס בכל אחת מהצורות הללו:
חקירה סמויה
האפשרות הראשונה היא חקירה סמויה, לרוב מדובר על החקירה כאשר היא נמצאת בשלביה הראשונים. המטרה כמובן היא לא למשוך את תשומת ליבו של החשוד, ולאסוף את כל המידע הנחוץ על מנת לצבור כמות גדולה של ראיות כנגד הנישום. השאיפה היא למנוע מצב שבו הנישום יעלים ראיות או ישנה את דרכיו רק בגלל שקיימת כנגדו חקירה. דרך חקירה סמויה יכולה רשות המיסים לקבל את המידע הרלוונטי עבורה על מנת לגבש תיק ראיות מוצק ואמיתי.
חקירה גלויה
האפשרות השנייה היא חקירה גלויה, לרוב היא מגיעה מיד לאחר החקירה הסמויה. מיד לאחר שרשות המיסים מצליחה לגבש תשתית ראייתית כנגד החשוד היא עוברת ממצב של חקירה סמויה לחקירה גלויה. כעת החשוד מודע להאשמות כלפיו, ומהשלב הזה הוא יכול לפנות אל עו"ד מיסים על מנת שייצג אותו אל מול החשדות. ברוב המקרים החוקרים מופעים בפתח ביתו של החשוד בהפתעה, ומספרים לו כי מתנהלת כנגדו חקירה. בחלק מהמקרים החוקרים יכולים להגיע עם צו של בית המשפט על מנת לאסוף עוד ראיות מביתו או מהעסק של החשוד.
חקירות מס רק עם עו"ד מיסים
חקירות מס יכולות להיות שלב קריטי מאוד עבורכם, ומרגע זה אסור לכם להישאר לבד ולהתמודד לבד עם כל החשדות. התנהלות נכונה עם החשדות תוביל אתכם לכך שתוכלו להוכיח את חפותכם אל לכל הפחות להפחית בצורה משמעותית את העונש העומד על כף המאזניים. בעזרתו של עו"ד מיסים תוכלו לדעת בדיוק כיצד מוטב לכל להתנהל, ואילו טענות אתם יכולים לטעון במהלך המשפט על מנת לזעוק לחפותכם.
מרבית הנישומים אשר מואשמים על עבירות מס הם אנשים רגילים לחלוטין, כאלה שמעולם לא היו תחת חקירה או מכירים את ההשלכות של חקירת מס על כל המשתמע מכך. מהסיבה הזאת בתחילת החקירה יכול להיות לחץ גדול אשר משפיע על התפקוד של הנישומים הן בחקירה והן בעסק. לכן חשוב מאוד שתפנו אל עו"ד מיסים על מנת שיספק לכם הגנה משפטית טובה, אך לא פחות חשוב יוריד מכם את הלחץ ויגרום לכך שתוכלו להתרכז בעבודה בנוסף לדיון המשפטי שמתנהל כנגדכם. לכן אל תהססו ומהרו להעמיד לרשותכם עו"ד מיסים מקצועי ואמין אשר יסייע לכם לכל אורך הדרך.
צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!