fbpx

קיזוז הפסדים

במהלך הפעילות העסקית, יכולות להיות לעסק תקופות טובות יותר או טובות פחות.

בתקופות שבהן העסק פעיל ורווחי, משלם בעל העסק את המיסים הנדרשים לאחר הגשת דו"ח שנתי מסודר וקיזוז המקדמות ששולמו בתחילת השנה. עם זאת, על פי החוק במדינת ישראל, רשאי בעל העסק לבצע קיזוז הפסדים של העסק עם הרווחים שיצטברו לזכותו בשנים מאוחרות יותר. במאמר שלפניכם נרחיב את היריעה באשר לדרכים האפשריות השונות לביצוע של קיזוז הפסדים.

 

 

סוגיות שחשוב להכיר בהקשר של קיזוז הפסדים

מה זה בכלל קיזוז הפסדים? מהי המשמעות של קיזוז הפסדים עבור בעל העסק ולמה האפשרות הזאת מהווה פתרון חשוב עבור מי שמפעיל עסק עצמאי? האם יש מגבלות בביצוע של קיזוז הפסדים, ומה תפקידם של עורך דין מיסים ורואה חשבון, בשמירה על בעל העסק מפני ביצוע שגוי של קיזוז הפסדים?  בשורות להלן נרחיב את היריעה בנושא, שלאור מגפת הקורונה הפך פתאום למשמעותי, גם עבור בעלי עסקים שבשנים כסדרן לא היו צריכים להתעמק בבעיה הזאת.

 

 

קיזוז הפסדים – מה זה בעצם

קיזוז הפסדים הוא מצב שבו בעל העסק מקזז את ההפסדים שלו בשנים קודמות, עם הרווחים בשנה הנוכחית. כאשר העסק מפסיד, רשויות המס אינן מחזירות לו את המיסים ששילם בשנים שבהן העסק היה רווחי. עם זאת, אם העסק חוזר להיות רווחי בשנים הבאות, הוא בהחלט יכול לקחת בחשבון את ההפסדים שנגרמו לו בשנים קודמות, מה שיגרום להפחתת הרווח הנקי באותה השנה וביחד איתה גם את הפחתת תשלומי המס.

אם הרווחים בשנה מסוימת לא הספיקו על מנת לקזז את כל ההפסדים, או במילים אחרות – ההפסדים של שנים קודמות היו גבוהים מן הרווח של השנה האחרונה, פירושו כי בעל העסק לא ישלם מס תמורת הרווח באותה השנה.

 

 

עד מתי יכול עסק לבצע קיזוז הפסדים?

על פי חוק ההתיישנות במדינת ישראל בכל מה שנוגע לעסקים, ישנן פעולות שונות שלגביהן יש מועד התיישנות. כך למשל, כל עסק חייב לשמור את הדוחות השנתיים שלו בשבע השנים האחרונות. מעבר לכך, אין אפשרות חוקית לרשויות המס לבדוק, גם אם מתעורר חשד כלשהו כנגד העסק.


אדם פרטי המעוניין לקבל החזרי מס, יכול גם כן להגיש בקשה אך ורק לגבי שבע השנים האחרונות. גם חובות של לקוחות וחובות לספקים מתיישנים אחרי התקופה הזאת. עם זאת, הפסד שהעסק צבר במהלך הפעילות העסקית השוטפת שלו, אין לו חוק התיישנות. ידועים לא מעט מקרים, שבהם ביקשו בעלי עסקים לבצע קיזוז הפסדים גם שנים ארוכות אחרי שההפסד נוצר בפועל.

 

 

מהם התנאים לביצוע קיזוז הפסדים?

השאלה הזאת היא אכן שאלה מהותית. הדרך הנכונה לשאול אותה בצורה ברורה ומובנת יותר היא מהם התחומים הלגיטימיים שבהם אפשר לבצע קיזוז הפסדים ומהי הדרך הנכונה לביצוע קיזוז ההפסדים הללו. השאלה הזאת חשובה, כיוון שבשנים האחרונות התעוררו חילוקי דעות בין רשויות המס לבין בעלי עסקים שביקשו לבצע קיזוז הפסדים. זאת, כאשר רשויות המס טענו שקיזוז ההפסדים איננו אפשרי, כיוון שאין קשר בין ההפסד שאותו רצו בעלי העסק לקזז לבין הרווח של העסק שתמורתו התבקש הקיזוז.

לדוגמה – בעלי עסק לממכר רהיטים, צברו במשך שנים הפסדים שהלכו והצטברו, עד שלא התאפשר יותר לעסק להמשיך לפעול. העסק הוצע למכירה, כאשר הרוכשים שלו היו מודעים לאפשרות לקזז את ההפסדים שלו, ואולם אליה וקוץ בה – הרוכשים של מפעל הרהיטים הם בעלי עסק בתחום מוצרי האלקטרוניקה. משהוגשה הבקשה לבצע קיזוז הפסדים לפקיד השומה, הבקשה הזאת נדחתה. זאת, מפאת העדר קשר בין העסק המבקש את קיזוז ההפסדים לבין העסק שבו ההפסדים הללו נצברו. 

באופן עקרוני, רשויות המס מתנגדות לבצע קיזוז הפסדים בין שתי חברות נפרדות, ועל אחת כמה וכמה אם מדובר בחברות שתחום העיסוק שלהן שונה. למען הסר ספק – המקרה שהוזכר כאן הוא תיאורטי, אבל מקרים ברוח זו אכן התרחשו בשנים האחרונות. התובנה שקיזוז הפסדים בין שני גופים עסקיים שאינם קשורים ביניהם הוא בלתי אפשרי, הפחיתה בצורה משמעותית את מספר העסקים שהוצעו למכירה, שהדבר העיקרי שאותו הם מכרו לקונים הפוטנציאליים היה ההפסדים שנצברו בהם.

קיזוז הפסדים
קיזוז הפסדים

 

על קיזוז הפסדים ברכישת עסק מפסיד והפיכתו לרווחי 

קיזוז הפסדים בין שני עסקים שאין ביניהם קשר הוא אמנם בלתי אפשרי. עם זאת, זה המקום להדגיש כי אם מאן דהוא רכש עסק מפסיד, ארגן אותו מחדש והפך אותו לרווחי, אפשר ואפילו צריך לקזז את הפסדי העבר. זאת, גם אם מי שרכש את העסק עבר לפעול למעשה בתחום שונה לחלוטין. 

גם עסק מפסיד שלא היה פעיל מספר שנים וחזר לפעול, יכול לקזז את ההפסדים שלו ואפילו אם מדובר בעסקה אקראית. כך למשל בשנת 2015 אושר קיזוז של הפסדים שנצברו לחובתו של עסק שניהל שני סניפים של אינטרנט קפה, תמורת רווחים שהופקו מעסקת אקראי שבצעו הבעלים של החברות הללו מספר שנים לאחר שההפסד התרחש בפועל. 

על פי ההיגיון הזה, אם בעל עסק שצבר הפסדים ממשיך להפעיל אותו ובשנים שלאחר ההפסד הוא הופך לרווחי, הוא יכול לקזז את ההפסדים שלו במגוון אופנים. כשמדובר בהפסד עסקי שוטף, אפשר לבצע קיזוז הפסדים בגינו מול כל מקור הכנסה אפשרי. 

 

 

האם קיזוז הפסדים יכול לעבור בירושה

להלכה, הפסד שנוצר בעסק הוא הפסד העומד בפני עצמו, ובתנאים מסוימים אפשר לקזז אותו, אם בעלי העסק או מי שרכשו אותו הצליחו להפוך אותו לרווחי. עם זאת, נשאלת השאלה, האם יורשים של עסק מפסיד יכולים לקזז את ההפסדים של העסק הזה מרווחים של העסק, ואם כן – מאילו רווחים.

כאן ישנם שני מקרים נפרדים: אם העסק ממשיך לפעול באותה המתכונת כמו בעבר, והיורשים נכנסים בנעליו של בעל העסק שנפטר, הרי שבמקרה הזה ניתן לקזז את הפסדי העבר. אולם אם היורשים מוכרים את המבנה שבו שכן העסק ברווח הון משמעותי ומבקשים לקזז מהרווח את ההפסדים שצבר בעל העסק שנפטר בטרם הלך לעולמו – כאן יש החלטה משפטית מפורשת שאינה מאפשרת קיזוז מהסוג הזה.

 

 

על קיזוז הפסדים בימי קורונה

הנושא של קיזוז הפסדים הוא חשוב לכל עסק, וככל הנראה, בעלי עסקים רבים עומדים להתמודד עם הסוגיה הזו בעקבות נזקי הקורונה, שפגעו קשות ברווחיות של מרבית העסקים במדינת ישראל. לכן חשוב מאוד ללמוד היטב את הנושא ולהכיר אותו, על מנת שלא לעמוד בפני שוקת שבורה בעתיד. לפני שמבצעים מכירה של העסק או לחילופין רכישה של עסק, ובעיקר עסק שצבר הפסדים, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין המכיר את הנושא על בוריו, ומבין אותו על כל ההיבטים השונים והמורכבות שלו. 

 

 

על חשיבות הליווי המשפטי בנושא של קיזוז הפסדים

אם יש לכם עניין לבצע פעולות שונות בעסק המכוונות להגדיל את הרווחים באמצעות קיזוז הפסדים משנים קודמות, מומלץ לפנות לליווי משפטי מקצועי מול עורך דין שיוכל להמליץ לכם על אופן הפעולה הנכון והמתאים ביותר למצבכם. זאת על מנת להימנע מטעויות מיותרות מול רשויות המס ולפעול באופן שישרת את טובת העסק שבבעלותכם עד כמה שניתן.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
הפחתת ארנונה לעסקים

אם אתם בעלי עסק עצמאי בישראל ונטל תשלומי הארנונה מכביד עליכם, ודאי תשמחו לגלות כי ישנה אפשרות של הפחתת ארנונה לעסקים, הזמינה בהינתן עמידה בתנאים

קרא עוד »
עורך דין מע"מ בבני ברק

עבירות במע"מ נחשבות כעבירות פליליות לכל דבר ועניין, שהענישה בצידן היא מחמירה. אדם המורשע בעבירת מע"מ עלול למצוא את עצמו נדרש לתשלום קנס כספי כבד

קרא עוד »
פקודת מס הכנסה

פקודת מס הכנסה הינה החקיקה בישראל שנועדה להסדיר את הליך גביית המס בגין הכנסותיהם של יחידים וחברות, והעברתו למדינה. מהי בדיוק פקודת מס הכנסה? איך

קרא עוד »
עורך דין מע"מ 

מס ערך מוסף (מע"מ) הוטל במדינת ישראל החל מאמצע שנות השבעים של המאה הקודמת. זאת, לאחר דיונים ממושכים ותהליך הכנה שנמשך תקופה ארוכה. מאז, הפך

קרא עוד »
התנאים לגילוי מרצון 

אחד המאפיינים של מדינה כל מתוקנת, הוא שכל אחד מהאזרחים והתושבים המתגוררים, חיים ומתפרנסים בה, משלם את המיסים המוטלים עליו על פי חוק ובזמן. זאת,

קרא עוד »