fbpx

חיפוש מטעם רשות המיסים

הם מגיעים בלי שום התראה מוקדמת או הזמנה, נכנסים אליכם הביתה או לבית העסק, פותחים את הספרים, הקלסרים, הקופה הרושמת, המחשב…

שואלים פה ושם שאלות ולא מספקים סיבה מספיק טובה לבואם, גם כאשר הם קמים כבר ללכת. מה עושים כשרשות המיסים מגיעה לבדוק אתכם במפתיע? וכיצד תעברו את רגעי הביקורת המלחיצים בשלום?

רשות המיסים מבצעת חיפושים שונים לעצמאיים או שכירים משתי סיבות: האחת – ביקורת שגרתית של חשבונות רשות המיסים או חטיבת השומה, הבודקת את העמידה בתנאי פקודת המיסים, ביצוע התשלומים וניהול הספרים. השנייה – חיפוש כתוצאה מאיסוף חומרים בשל חקירת מס סמויה, השגת ראיות, חשיפה של עבירות מס הכנסה והעברת הנתונים הלאה ליחידות התביעה המשפטיות. עד לשנת 2017 פעלה רשות המיסים יחד עם משטרת ישראל בכל הקשור לביצוע חיפוש אצל החשודים, אלא שמאז ניתקו השתיים כל קשר וכיום רשאית רשות המיסים לבצע חיפושים משלה ללא נוכחות משטרתית ובשיתוף גופים אחרים כמו הרשות לניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון ועוד. לפי נתונים מרשות המיסים, רק בזכות פעילותם הערה של חוקרי הרשות והזכות שלה לביצוע חיפושים שונים, נחשפים מידי שנה היקפי העלמות מס בשווי של כ-3 מיליארד שקלים!

 

עושים עליכם חיפוש: על פשיטות מס הכנסה וכיצד ניתן לעבור אותן בשלום

גם המחשב יכול לחשוף אתכם

העולם הדיגיטלי הוא זירת העלמות מס נפלאה עבור העבריין המועד. על כן מעסיקה רשות המיסים חוקרי מחשוב ברמה גבוהה ביותר, המשתתפים בחקירות רשות המיסים: משחזרים קבצים שנמחקו ותכתובות מייל, פותחים קבצים מוצפנים ונעזרים בתוכנות וציוד על מנת לחשוף את מעשי הנוכלות. לא פעם לכדה הרשות חוזים שהתבררו כפיקטיביים או תכתובות בנוגע לרכוש והון שמעבר לים אשר כלל לא דווחו בישראל. באמצעות חיפוש דרך המחשב האישי של בעל העסק, יכול החוקר להצליב מידע מול הדיווחים שנמסרו, נתונים רלוונטיים מהרשות לניירות ערך ואף לפנות לעסקים בשל דרישה לקבל מהם את רשימת הלקוחות על מנת לבדוק אותם.

 

ממי מקבלת רשות המיסים את המידע שלה?

אדם חביב נכנס לחנות תכשיטים מוכרת באזור הצפון ומבקש לרכוש צמיד זהב לאשתו. ל', הבעלים שבאותה העת משמש גם כנציג המכירות בחנות מציע לו מספר דגמים וסוגים. האדון בוחר באחד הצמידים, משלם ויוצא במהירות מהחנות. רק כעבור שעתיים, כאשר פשטו חוקרי מס הכנסה על החנות של ל', הוא הבין כי מדובר היה בחוקר מס שהתחזה ללקוח סמוי ודיווח כי בבית העסק לא רשמו את העסקה.

כיום רשות המיסים מעודדת גם את האזרחים לפנות אליה ולדווח על בעלי עסקים שלא פועלים כראוי ומעלימים מס. באמצעות תוכנית ה"מלשינון", ניתן לפנות לרשות ובמידה והפניה מתבררת כמוצדקת, מתוגמל הפונה כספית. יש לציין כי פעמים רבות המניע לדיווח הינו סכסוכים בין עסקים שונים ותחושת נקם, כך שבכל מקרה על הרשות מוטל לבצע חיפוש מתאים ולאסוף הוכחות בלעדיות מטעמה. מקור נוסף שיכול לשמש כמודיע מהימן למס הכנסה הוא העיתונות בכבודה ובעצמה. מקרה מפורסם שעבר מפה לאוזן במסדרונות הרשות, מספר על מפקח שקרא באחד העיתונים הכלכליים על עובדת שנתבעה לאחר שגנבה ממעסיקה 20 מיליון שקלים שהגיעו כעמלות מחו"ל. אותו מפקח פנה לחוקרי הרשות ואלה חשפו כי אותה עובדת לא דיווחה על הכנסותיה כראוי והוגש נגדה כתב אישום בשל כך.

חיפוש מטעם רשות המיסים
חיפוש מטעם רשות המיסים

 

דוגמאות לתפיסות מוצלחות

מירי הייתה מדאם שניהלה בית בושת בדרום תל אביב. רשות המיסים כבר ידעה כי יש לה כספות בהן מוחזק מלאי מזומנים בלתי מדווח ועל כן זימנו אותה לחקירה בשעת בוקר מוקדמת. באותו הזמן, צוות חוקרים יצא אל סניף הבנק שלה והמתין ליד הכספות. תוך דקות ספורות היא נכנסה פנימה במטרה לרוקן את תכולת הכספות במקום להגיע לחקירה. היא עוכבה במקום, עברה חיפוש גופני ונעצרה מיד.

באותו חודש נתפסו גם שני שותפים, טייסי חיל האוויר במילואים, שדיווחו על מכירת חברת הסימולטורים שהקימו תמורת 7.5 מיליון דולר, אלא שהשמיטו במכוון את העובדה כי המכירה בוצעה לחברה זרה אחרת שהייתה בבעלותם וזו מכרה את זכויות השימוש על הסימולטורים לחברה אמריקאית תמורת 50 מיליון דולר.

במקרה שלישי, טיפ אנונימי שהגיע למלשינון סיפר על משקיע נדל"ן ישראלי ברומניה שיש לו נכסים בלתי מדווחים. הרשות פתחה נגדו בחקירה וגילתה כי הוא משמש כמשקיע מתווך עבור עשרות ישראליים נוספים וכי לכולם יחד נכסים המניבים דמי שכירות נאים ובלתי מדווחים מידי חודש.

לא תמיד אזרחים ובעלי עסקים רואים בפעילותה של רשות המיסים כלגיטימית, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בסמכות הניתנת לה לפשוט כרצונה על בית עסק, בית או מחשב אישי של אדם. בעבר נפוצו שמועות על כך שהחוקרים מקבלים תגמול על כל "תפיסה", כשם ששוטרים מתוגמלים על כל דו"ח וגובו בסדרת כתבות שמציירת את חוקרי הרשות כבריונים שגובים כספים בכוח ושחיתות. חשוב לציין כי למרות התדמית השלילית שדבקה בחוקרים והחשש של אנשים רבים מחיטוט בעניינם, כל התנגדות או חוסר שיתוף פעולה עם הרשות ייחשבו כעילה לזימון לחקירה ואף לביצוע מעצר.

 

כך תפעלו במקרה של חיפוש אצלכם בבית

צו חיפוש – חשוב להדגיש כי ללא צו חיפוש איש איננו רשאי לנהל אצלכם חיפוש. יש לקרוא את הצו בעיון כי בו תופיע גם העילה לחיפוש. על ההליך להיות בנוכחות שני עדים ועל החוקר לנהל רשימת ממצאים מדויקת של כל המסמכים והחפצים שנתפסו. יש לדאוג לקבל העתק מרשימה זו.

זכות השתיקה – כאשר אתם נשאלים שאלה שהתשובה עליה עשויה להפליל אתכם או לגרום לכם לומר דבר מה שעשוי לכאורה לשמש כראיה, יש לנצל את זכות זו. בכל מקרה אחר, מומלץ לענות ולשתף פעולה. זאת מפני שהחוקרים עשויים לחשוב כי יש לחשוד דבר מה להסתיר.

"לא זוכר" – במצבי לחץ, נחקרים רבים נוטים לשקר, לתרץ, להתחכם, להפעיל מגננות. זוהי טעות חמורה הגורמת להפללה עצמית מבלי שבכלל שמו לכך לב. על כן במצב שבו אין לכם תשובה ברורה או שאתם לא זוכרים היטב, עדיף לומר שאינכם זוכרים.

שיתוף פעולה – בכל מקרה כדאי לשתף פעולה מלאה עם הרשות ולאחר שהתבררה זהותם ומהות ביקורם של החוקרים. בשלב זה יש להתייעץ מיד עם עורך דין מיסים, תוך שאתם משיבים ככל שניתן על השאלות ששואלים אתכם. אפשר לבקש גם ליצור קשר עם רואה החשבון שלכם לצורך בירורים.

שמירה על איפוק – אחד התנאים הקשים ליישום בזמן אמת, אך החשובים מכל. אין להשתמש בכל אלימות פיזית או מילולית ומומלץ לשמור על קור רוח בעת קריאת דו"ח החקירה שנרשם לכם תוך כדי החיפוש ולוודא שהוא תואם את המציאות.

פעולות אלה ועוד פעולות רבות אחרות יכולות להניח את הבסיס להמשך חקירתכם ברשות המיסים. היערכות מוקדמת ונכונה לכל תרחיש תמנע מכם להסתבך יתר על המידה ותאפשר לכם להתמודד עם אלמנט ההפתעה בצורה הטובה ביותר. משרדו של עורך דין אורדן זמין לכם גם בעת ביצוע החיפוש וגם בעת החקירה ויוכל לספק לכם דרכי התמודדות מתאימים וליווי משפטי מהימן ומקצועי כבר מהרגע הראשון.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
סוגי עבירות מס הכנסה

כיום במדינת ישראל קיימים מספר סוגים של עבירות מס הכנסה, וכמו שבטח יצא לכם לשמוע אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש. לכן כל אדם שמתכנן

קרא עוד »
מה הוא תהליך הערר בארנונה?

התהליך להגשת ערר על תשלום ארנונה הופך רלוונטי בנסיבות מסוימות, המוגדרות במסגרת תקנות הרשויות המקומיות משנת 1977. הוראות החוק הנ"ל מתוות את התנאים להגשת ערעורים

קרא עוד »
שימוש במקלט מס

כאשר אדם מקים עסק, המטרה שלו היא תמיד להרוויח כסף – וכמה שיותר. כאשר עסק נמצא ופועל במקום מסוים, הוא מביא איתו תועלת לא רק

קרא עוד »
קיזוז הפסדים

במהלך הפעילות העסקית, יכולות להיות לעסק תקופות טובות יותר או טובות פחות. בתקופות שבהן העסק פעיל ורווחי, משלם בעל העסק את המיסים הנדרשים לאחר הגשת

קרא עוד »