fbpx

התיישנות של עבירות מס

והרי חדשות רעות לכל מי שקיווה לחמוק מעינה הבוחנת של רשות המיסים ופשוט לא לשלם אותם – אין התיישנות על עבירות מס!

רשות המיסים זכאית החל משנת 2016 לגבות מכם דוחות ולדרוש כספים שמגיעים לה רטרואקטיבית וללא הגבלת זמן, אם חשפה כי העלמתם ממנה. כן, גם אם מדובר בכספים שהועלמו כבר לפני עשרות שנים וכעת מתעורר הצורך לגבות אותם במלואם. חוקי ההתיישנות ככל שמדובר בעבירות מיסים הם מעט סבוכים: הבדיקה בנוגע להעלמת המיסים אינה מוגבלת בזמן בעוד שהסנקציות המשפטיות או ההעמדה לדין דווקא כן. לעומת זאת, תקופת ההתיישנות מתארכת ונמשכת ככל שמגלים עליכם סודות במועד מאוחר ולכן תמיד עדיף להסדיר חובות מאשר להרגיש נרדפים לגביהם. אז איך פועלת ההתיישנות בתחום המיסים ומה חשוב לדעת לפני שממהרים לטעון לגביה?

 

ברשות המיסים בודקים… ומחייבים

ארי עבד בעבר כשכיר במשך 7 שנים בחברת קייטרינג מוכרת באזור המרכז. אלא שאת הכסף שהרוויח בעבור עבודתו קיבל במזומן (כסף שחור) ועל כן לא שילם לגביו מס. בחלוף השנים הפך ארי למשנה למנכ"ל חברת פרסום מסוימת ואיננו המשיך לפעול בחברה, הרוויח את כספו הישר לחשבון הבנק וניהל את תשלומי המיסים שלו באופן עקבי ומסודר. אלא שמידע לגבי הרקע התעסוקתי שלו באותו קייטרינג ישן התגלגל והועבר בסופו של דבר למס הכנסה. הדבר גרם לפקיד השומה לדרוש ממנו את כל המיסים שהעלים רטרואקטיבית כבר לפני למעלה מעשור ובעבור התקופה כולה.

כעת ארי, אדם שומר חוק ומשלם מיסים, נאלץ להחזיר כספים שבעבורם עמל בעבודה קשה בצעירותו ושלא ידע כי עליו לדווח לגביהם, כשם שצעירים רבים פועלים. אז איך זה שלא חלה כאן התיישנות?

מס הכנסה קבע בשנים האחרונות כי הוא מסיר את המגבלות על סמכותו של פקיד השומה לדרוש מכל אדם שיחפוץ דוחות בנוגע לתשלומי המיסים שלו והוא איננו כבול לחוק ההתיישנות. בעבר הלא רחוק, ההתיישנות הייתה תקפה לשלוש שנים בלבד כשלאחר מכן אין אפשרות לגבות עוד והיא מתקיימת בכל מקרה רק כלפי מי שהגיש דו"חות. אלא שבית המשפט המחוזי שבעקבותיו שונה החוק, הגיע למסקנה כי זוהי מגבלה שלא מאפשרת לפקיד השומה לבדוק בעיקר את האנשים שכלל לא הגישו דוח"ות והמידע לגביהם ולגבי הכנסותיהם משנות הדיווח החסרות כלל איננו קיים. על כן ניתנה הוראה לדרוש דו"חות עבר שבגינן תתבצע גבייה מתאימה.

חוק ההתיישנות במדינת ישראל קובע כי לא ניתן עוד לתבוע משפטית בגין עבירות שבוצעו לפני שבע שנים ומעלה. אלא שבמקרה של עבירות המס, הספירה מתחילה בכל מקרה מהיום שבו התגלתה העבירה. כך למשל, אדם שביצע העלמות מס בין השנים 2011-2015 והמידע לגבי העבירה התגלה רק בשנת 2017 – הרי שההתיישנות תיכנס לתוקפה רק בשנת 2024. עד למועד זה, יכולה כאמור רשות המיסים לדרוש בחזרה את כל כספה.

 

מתי ההתיישנות נכנסת לתוקף?

כל אדם שמעלים מיסים צפוי לעונשים כבדים במסגרת תחום האחריות הפלילית והאזרחית, החל מקנסות כספיים ועד מאסרים בפועל. העונש הניתן איננו כולל כמובן את חובת תשלום המיסים שבכל מקרה יהיה על אותו אדם לשלם כחוק. פקודת מס הכנסה קובעת מסגרת זמנים של שש שנים להגשת כתב אישום כנגד אדם שחשוד שביצע עבירות מס "קלות" ומסגרת של עשר שנים לעבירות מס מהותיות (חמורות) כמו התחמקות במזיד מביצוע התשלום, ביצוע עבירות מרמה, הונאה ומסירת מידע כוזב, הוצאת חשבוניות פיקטיביות ועוד. אם בוצעה חקירה כנגד החשוד וכבר נפתח הליך משפטי בעניינו, תקופת ההתיישנות תיכנס לתוקף רק בסיום ההליך המשפטי האחרון שבוצע נגד החשוד, כלומר מיום הגשת כתב האישום או מיום מתן פסק הדין. למעשה, הדבר יכול לאפשר הארכה של התיישנות ללא גבול (בשל תאריכים רחוקים לדיונים בביהמ"ש, דחיות יזומות של הדיונים והמתנה לקבלת מועד דיון), כאשר שבע השנים לגבייה מתחילות רק מאותו מועד.

עבירות מס חמורות המכונות גם עבירות מס מהותיות נחשבות מבחינה חוקית כ"עבירות מקור" – עבירות זדוניות של מסגרת כספית העומדות על סך 2.5 מיליון ₪ או יותר בתקופה של ארבע שנים, או עבור סכום של למעלה ממיליון בתקופת זמנים של שנה.

רשות המיסים רואה בעבירת המס כעבירה מתמשכת. כך למשל אדם כלשהו שלא הגיש לרשות את הדוחות השנתיים שלו, למעשה ממשיך לבצע את אותה עבירה. כתוצאה מכך, מועד ההתיישנות של העבירה יחל רק כאשר יתברר האם חלה העלמת מס, גם אם לפני שנים רבות.

התיישנות של עבירות מס
התיישנות של עבירות מס

 

לא רק רשות המיסים: האם קיימת טענת התיישנות בגבייה של מיסי עירייה?

נעמה נסייר מנצרת הרחיבה בעבר את דירתה מכוח היתר בניה שניתן לה. אלא שבשנים שלאחר מכן, היא המשיכה לקבל אליה ארנונה ביחס לגודל המקורי של הדירה ומבלי שהעירייה התייחסה להרחבת הבניה שבוצעה בה. רק לאחר עשור דאגה העיריה לפתע לשלוח אליה דרישת תשלום שעניינה הוא תשלום ההפרש בין חיובים שהתבצעו בפועל לבין חיובים שהיו אמורים להתבצע. אלא שבמקרה זה, היות וחלפו עשר שנים מהמועד, התיק אכן התיישן. פסק הדין קבע כי בכל דרך שבה תנסה כעת העיריה לדרוש את כספה, תוכל נעמה לטעון את טענת ההתיישנות.

פסיקות נוספות שמתייחסות לתשלום מיסים עירוני, לוקחות בחשבון את אורך התהליך וההתנהלות הבירוקרטית האיטית של המוסדות הציבוריים, אך קובעות כי יש לגבות את המיסים במרווחי זמן סבירים ופעולות הגביה חייבות להיות רצופות ומשמעותיות. כלומר, במקרים שבהם העיריה לא מבצעת פעולות גביה מאומצות ועקביות שהתעלמות מהן יכולה לשקף התחמקות, היא עלולה לעמוד בפני התיישנות ולא לקבל את כספה.

 

לא ניגשים לבד לדיון

המדינה איננה מקלה ראש כלל כאשר מדובר בעבירות מס ואיננה מתייחסת בסלחנות למעלימים ממנה. החוקים הסבוכים בנושא ההתיישנות לא מאפשרים לאזרח להבין ניתן ומתי לא ניתן לגבות ממנו את מה שטרם שולם, אך במקרה הזה הם אכן עשויים לעמוד לטובתו בכל מקרה שכבר בוצע הליך משפטי. כך למשל, אם קבע בית המשפט בפסק הדין כי על אדם מסוים לשלם קנס כספי אך מעולם לא קיבל אליו את שוברי התשלום לצורך ביצוע, יוכל להמתין שבע שנים מיום פסק הדין על מנת להגיש דרך עורך דינו בקשה לביטול הקנס בשל התיישנות התביעה ובכך להימנע מהתשלום.

החוק מגדיר את סוגיית ההתיישנות בכל הנוגע לעבירות מס, אך חשוב לזכור כי כל עבירה כוללת נסיבות משלה והגדרת הזמן שבו התרחשה העבירה או תקופת הזמן שבה בוצעה העבירה, הם אלו שקובעים את המועד המדויק להתיישנות. בכל מקרה כאשר מתנהלת חקירה פלילית בנוגע להעלמה, הסתרת הכנסות, אי הצהרה או ניסיונות להשתמט בכל דרך שהיא מתשלום מיסים, חשוב שלא לנסות ולטעון את טענת ההתיישנות באופן עצמאי מול בית המשפט, אלא לפנות אל עורך דין מיסים בעל ידע נרחב בנוגע להתיישנות. פירמת עורכי הדין אורדן תוכל לשמש עבורכם כיועצת, המלווה והמייצגת שתפעל למען גיבוש נימוקים ואסטרטגיה מתאימה הן להליך המשפטי הצפוי והן עבור טענת ההתיישנות העשויה ללוות אותה.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
פסילת ספרים

ניהול ספרי חשבונות הינו אחת החובות החשובות שמוטלות על בעלי העסקים במדינת ישראל. יש לתעד באופן מדויק את כל הכנסות והוצאות העסק, כך שבסוף שנה

קרא עוד »