fbpx

מהו מיסוי הייטק

על מנת להבין מהו מיסוי הייטק, יש להבין מהו מיסוי חברות – אותו מס יחסי שחברות ותאגידים נדרשים לשלם על פי החוק. מס החברות כולל תחתיו כל חברה, אגודה, גוף או התאחדות וללא כל קשר לעובדה שהוא מאוגד או בלתי מאוגד.

 

מיסוי חברות ומשמעותו

מיסוי חברות הוא למעשה מס שאותו משלמות אחת לחודש חברות בע"מ, המגולם במקדמות מס הכנסה ששולמו מראש. בסוף השנה, יבדוק מס הכנסה האם תשלום המיסים היה גבוה מהנדרש ובמידה וכן, ההפרש יוחזר לחברה. מס זה איננו מושפע מגודל החברה או הכנסותיה, כך שגם חברות הייטק קטנות וסטארטאפיסטיות עם 2-3 עובדים בלבד יצטרכו לשלם אותו על פי הנדרש. יחד עם זאת, אם לאורך השנה החברה לא הרוויחה כספים כלל, כך שהיא נמצאת במצב שבו הכנסותיה שוות להוצאותיה, לא מתבצע תשלום זה באותה שנת מס. החל משנת 2018, שיעור המס בישראל לחברות בע"מ הינו 23%.

 

מיסוי הייטק  – חבות במס והטבות מס

למרות ההשמצות הרבות שזוכה להן חוק מס החברות, הוא דווקא נועד לסייע במידת מה לעסקים החדשים והקטנים שמעוניינים לפרוץ החוצה ולשגשג. ככל שהמדינה מטפחת את הפחתת המיסוי (לראיה – בשנת 2016 עמד המס על 25%), היא יוצרת תמריץ להקמת מיזמים וחברות חדשות ומזרימה שפע חדש של מוצרים, שירותים ורעיונות למשק. לא בכדי פורח כיום שוק ההיי-טק יותר משנים עברו, לאחר שספג קשיים משמעותיים ביחס לביסוס הכלכלי של חברות רבות ומעמדן בענף.

 

חבות במס

מיסוי הייטק איננו המיסוי היחיד שמחויבת בו החברה לתשלום והיא צפויה לשלם גם מס על דיבידנדים, מיסים כלליים ומע"מ כחוק. חשוב להדגיש בהקשר המע"מ, שהוא תלוי מאוד בפעילותה הכלכלית של אותה חברה. אם החברה עצמה משמשת גם כצרכן הסופי, היא תחויב בתשלום המע"מ. אם החברה הפיקה מוצר או שירות לטובת הצרכנים, היא תוסיף את המע"מ למוצריה ותהפוך לחוליה המקשרת בין הצרכנים המשלמים את המע"מ לבין אוצר המדינה שאליו מיועדים הכספים. בנוסף עשויה לשלם החברה גם מיסים נוספים אם ברשותה דירות או סניפים, מס על רווחי הון וכיוצ"ב.

המדינה מעוניינת לעודד את הפריחה העסקית בישראל ומתגאה מאוד בשוק ההייטק שלה. על כן קיימות הטבות מס לחברות שמשקיעות ביצירת מקומות עבודה ותורמות להקמת מפעלים, הרחבה ושיפוץ של נכסים והשקעות פיננסיות שונות. חברת חללי המשרדים wework למשל, היא חברת הייטק נדל"נית הפועלת בדיוק באופן שמייצר הגדלה עקבית של עובדים ומקומות עבודה במשק ומשכך, סביר להניח שהיא זוכה למענקים יפים.

חברה תוכל לקבל החזר מס כל עוד היא שילמה יותר ממה שהייתה אמורה לשלם בפועל. אם יגלה מס הכנסה בסוף השנה הקלנדרית שגובה המס ששולם הינו גבוה יותר מהתשלום שהיה אמור להתבצע, תקבל החברה החזר. כמו כן, אם החוק או שיטת המיסוי משתנים לאורך השנה ויוצרים הפחתה בשיעור המס, בהחלט ניתן לפנות לשם קבלת החזר מס. על מנת לבצע תכנון מס מתאים עוד בתחילת השנה, יש להתייעץ עם עורך דין מס הכנסה או יועץ מס שמעודכן בכל ההיבטים המשפטיים ותקנות החוק המתחדשות.

 

מיסוי הייטק: הטבה לחברות משקיעות

חברות גדולות בעלות מחזור עסקים של 10 מיליארד שקלים ומעלה, ישלמו מיסוי חברות בשיעור של 6% ומיסוי דיבידנדים בסך 4%. חברות הייטק וסטארט-אפ קטנות ישלמו מס חברות בגובה 12% ועל דיבידנדים כ-4%. נזכיר כי הפער בין תשלומי המיסים הגבוהים לחברות קטנות לבין הנמוכים בחברות הגדולות, הוא מכוח אותה יכולת להשקיע בפיתוח המשק ובעידוד תנופת התעסוקה.

למרות שמיסוי החברות עומד כיום על 23%, מרבית חברות ההייטק נהנות ממיסוי מופחת על פי חוק עידוד השקעות הון: 16% במס לחברות יצואניות, 7.5% לחברות יצואניות בעלות מפעלים באזורי הפריפריה, 5%-8% בלבד לחברות המוגדרות "אסטרטגיות", בתנאי שהן עומדות בקריטריונים מסוימים מאוד.

מהו מיסוי הייטק
מהו מיסוי הייטק

 

כיצד מקבלים הטבה במס בחברת הייטק?

כדי שהחברה תיחשב לחברת הייטק באופן רשמי וחוקי ובכך לזכות בהפחתה של תשלום המיסוי על החברה, היא נדרשת להוכיח כי לפחות 7% או לפחות 75 מיליון שקלים מהוצאותיה הינם מושקעים במו"פ (מחקר ופיתוח כלכלה) ולעמוד בלפחות אחד משלושת התנאים:

  • ברשות החברה קיימים 200 עובדים העוסקים בפיתוח, או 20% מכלל עובדי החברה מועסקים בפיתוח
  • החברה השקיעה בעבר או משקיעה כיום בקרן הון סיכון בשווי של 8 מיליון שקלים לפחות.
  • גידול החברה בשלוש השנים האחרונות עומד על 25% בממוצע מבחינת היקף העובדים או היקף המכירות.

תנאים אלה יוצרים הטבות נוחות לחברות ההייטק, מה שפותח הזדמנות אמיתית בפני חברות חדשות לקום, או בפני חברות וותיקות להתחיל בפעילותן בתוך תחומי ישראל. לא בכדי חברות הייטק רבות מעבר לים מקימות סניפים מרובים בישראל ונהנים משיעור מס נמוך ויציבות פיננסית, לצד מיטב המוחות הישראליים הידועים בכישרונם בענף.

 

חובה לכל חברה: עורך דין מס הכנסה צמוד ומקצועי

ככל שמתרחבת הפעילות ההייטקיסטית בישראל ובעולם, כך הולך ומתהדק הקשר שבין הענף לבין עולם המיסוי. הדבר מצריך סיוע משפטי מטעם עורך דין מס הכנסה מומחה, שיוכל ללוות את החברה גם בהיבט של מיסוי החברות וההפחתות להן החברה זכאית וגם לגבי המיסוי היחיד של בעלי החברה ועובדיה. אם החברה מתכננת רילוקיישן או פעילות מעבר לים, היא זקוקה לעורך דין מוכשר ובקיא בדיני המיסוי הבינלאומי.

משרד עורכי דין אורדן מספק ליווי שוטף לחברות הייטק ועובדי ההייטק, לרבות בקיאות בתחומים הרגולטוריים בישראל ובמדינות העולם, רולינג (החלטות לגבי המיסוי) וטיפול בסוגיות מול רשויות המס כמו קרנות הון-סיכון לרבות מתן חוות דעת משפטית ככל הנדרש. השירות המשפטי ניתן גם ליזמים ובעלי חברות מתחילות הזקוקים לאינפורמציה מקיפה לגבי שיטת המיסוי וייעוץ בקבלת החלטות עסקיות.

חשוב לדעת שגם חברות סטארט-אפ (חברות הזנק) שמיועדות לקהל שאינו ישראלי, יהיו מחויבות במיסוי בישראל וגם במיסוי מהכנסותיהן בעולם. אם החברה נחשבת כתושבת ישראלית, גם אם התאגדה בחו"ל, היא תחויב במיסים ישראליים בכל מקרה.

 

מיסוי הייטק בתחום הקניין הרוחני (חדשנות ופטנטים)

יזמים רבים ובעלי חברות חדשות בע"מ תוהים לגבי סוגיית הקניין הרוחני. בישראל קיימות חברות טכנולוגיות רבות בעלות קניין רוחני ייחודי בתחומי הידע והמחקר, תוכנה ופטנטים. האם חברה מסוימת שפועלת בישראל שפיתחה פטנט מסוים הפונה לכל העולם, תוכל לייצר את הפטנט ולשווק אותו באמצעות חברה זרה? ומהו המיסוי שמוטל עליה בהקשר הזה?

מבחינה משפטית, מתבצעת אחת משתי אפשרויות:

  1. העברת זכויות הקניין לחברה זרה, כלומר מכירת הידע.
  2. הענקת רישיון לשימוש בידע בתמורה לתמלוגים.

לכל אחת מהאפשרויות יש ביטוי שונה במס, המתקבל באמצעות אופן התקבולים, ניכוי במקור, ניכוי פחת, עלות ההעברה של בעלות על הידע ועוד.

רשות המיסים פיתחה מנגנון  מיסוי הייטק מיוחד בדבר הקניין הרוחני ומחשבת אותו על פי מהות העסקה (במובן הכלכלי) ומהו התוכן/ הידע המועבר. כך למשל, אם חברה זרה קיבלה רישיון לשימוש בידע בתמורה לתמלוגים, היא תקבל זכויות בלתי מוגבלות על השימוש – מה שיגרום לרשות המיסים לראות בכך כעסקת מכר לכל דבר ועניין ולא כעסקה לשם מתן רישיון כך שביטוי המס יהיה גבוה יותר.

מומלץ תמיד להתייעץ עם עורך דין מס הכנסה על מנת להימנע ממצבים של פערים במס או עלויות בלתי הכרחיות ולבצע תכנון מס מתאים בהתאם לרצונה העתידי של החברה לגבי השימוש בידע הייחודי שלה, או העברתו לחברות אחרות.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
תקנות מס ערך מוסף

באמצע שנות השבעים של המאה הקודמת, נכנס לתוקפו חוק חדש במדינת ישראל. החוק האמור הוא חוק מס ערך מוסף, אשר מוכר יותר דווקא בכינוי הרווח

קרא עוד »
המדריך לחסכון במס הכנסה

לפתוח חסכונות ולטפח את קרנות הביטוח, לאסוף הוצאות בנוגע לרכב או פגישות קפה שבוצעו במסגרת העבודה, לעדכן את הרשויות בנוגע לשינויי סטטוס ומצבי חיים חשובים

קרא עוד »
השגות שומה

כפי שבטח אתם יודעים על פי מערכת המס הישראלית, כל אדם וכל עסק מתבקשים להגיש מידיי שנה דו"ח שנתי הכולל בתוכו מגוון רחב של אלמנטים

קרא עוד »