fbpx

עורך דין מע"מ 

מס ערך מוסף (מע"מ) הוטל במדינת ישראל החל מאמצע שנות השבעים של המאה הקודמת. זאת, לאחר דיונים ממושכים ותהליך הכנה שנמשך תקופה ארוכה. מאז, הפך המס הזה לאחד ממקורות ההכנסה החשובים ביותר של המדינה.

על פי הנתונים שפורסמו, בשנת 2018 היוו הסכומים שנגבו באמצעות תשלומי מע"מ, כשלושים אחוזים מכלל התקציב של מדינת ישראל לאותה השנה.

על פי הנתונים הללו, מעל מאה מיליארד שקלים נגבים בכל שנה באמצעות מנגנון הגבייה של מס ערך מוסף. למרות המשמעות הרבה של המס הזה בהתנהלות הכלכלית של מדינת ישראל, רבים אינם מבינים בדיוק את האופן שבו מתבצעת הגבייה שלו. בנוסף, המשמעות של המס הזה על ההכנסה של כל תושב בישראל עדיין איננה ברורה די צרכה. 

מהו בדיוק מס ערך מוסף? כיצד מתבצעת הגבייה של מס ערך מוסף? מה ההבדל בין פטור מגביית מס ערך מוסף, לבין תשלום מס ערך מוסף בסכום אפס? מדוע מס ערך מוסף הוא בעל חשיבות גדולה בהתנהלות הכספית השוטפת של מדינת ישראל? מתי ובאילו נסיבות נדרשים שירותיו של עורך דין מע"מ? בשורות הבאות נשיב בהרחבה ובצורה ברורה לכל השאלות הללו.  

 

מה זה בדיוק מע"מ

למעשה, המשמעות של מע"מ מגולמת בצורה הטובה ביותר בשם שניתן למס הזה. מס הערך המוסף הוא המס המוטל על תוספת הערך שעובר מוצר (וגם שירות, לצורך העניין) החל משלב חומר הגלם, עבור דרך ההפיכה שלו למוצר מוגמר וכלה בשלב הסופי של המכירה של המוצר ללקוח הסופי.

דוגמה טובה ומעשית לשלבים הללו, היא למשל חולצה מכותנה. בשלב הראשון הכותנה, שהיא חומר הגלם, נמכרת למפעל המייצר ממנה אריגי כותנה. הכותנה נמכרת במחיר המגלם את ההוצאות השונות על הגידול שלה, בתוספת הרווח של המגדלים. תמורת המכירה משלם הקונה גם מע"מ, שבישראל השיעור שלו הוא 17%.

מנגד, מזדכה מגדל הכותנה על המע"מ בגין ההוצאות שלו. בשלב הבא מוכר המפעל שמייצר את בד הכותנה את המוצר שלו בתוספת מע"מ, תוך שהוא מזדכה על המע"מ בגין ההוצאות בדרך לייצור הבד. את הבד רוכשת יצרנית החולצות, ההופכת אותו למוצר המוגמר – חולצת כותנה, או בגדי כותנה אחרים שכולנו מכירים. המוצרים הסופיים נמכרים לחברות השיווק ברווח המשקף את תוספת הערך של המוצר, בתוספת מע"מ על כל סכום המכירה. המשווק מוכר את המוצר ללקוח הסופי בתוספת מע"מ, ומזדכה מול הרשויות על המע"מ ששילם עבור רכישת הסחורה.

בכל שלב, מעביר מי שמוכר את הסחורה הלאה את המע"מ העודף לרשויות המס. ההעברה מתבצעת בכל חודש, עד אמצע החודש לכל המאוחר. חשוב לציין, עם זאת, שאם בחודש מסוים היו ההכנסות של העסק נמוכות מההוצאות שלו, הוא יהיה זכאי גם להחזרי מע"מ.

 

איך מתבצעת הגבייה של מס ערך מוסף

לזכותן של רשויות המס במדינת ישראל, אפשר לומר ששיטת הגבייה של מע"מ היא פשוטה ויעילה למדי. כל בעל עסק מחשב בעצמו את המע"מ תמורת עלויות הרכישה והייצור שלו ומפחית אותו מסכום המע"מ שגבה עבור המוצר הסופי שמכר. את העודף הוא מעביר למדינה. בסיכומו של עניין, המדינה גובה את מלוא המע"מ על המחיר הסופי של המוצר.

עם זאת, בעלי עסקים המנסים להונות את הרשויות, מנסים לכלול בחישובים גם מע"מ על עלויות שלא היו ולא נבראו. במקרים אחרים מנסים נותני שירותים מסוימים להימנע ממתן חשבונית עבור עבודה או מוצר שמכרו, מה שמונע מהמדינה לגבות את המע"מ המגיע לה.

עורך דין מע"מ
עורך דין מע"מ

 

עורך דין מע"מ – מה תפקידו?

רשויות המס בודקות מעת לעת בעלי עסקים שונים ואמונות על גילוי בעיות, אם אכן ישנן כאלה.
עורך דין מע"מ אמון על טיפול בתביעות של המדינה כנגד בעל עסק אשר נחשד או נאשם בביצוע עבירות מע"מ שונות.

 

מע"מ אפס והמשמעות שלו

יש עסקים אשר החוק אינו מחייב אותם בתשלומי מע"מ. מדובר בעסקים הפועלים בתחומי פעילות שונים, או באזורים שבהם מדינת ישראל פטרה את בעלי העסקים מתשלומי מע"מ, כפי שמקובל למשל באילת, שכל הפעילות העסקית בה פטורה מתשלום מע"מ. בדרך כלל, שיווק פירות וירקות טריים פטור גם כן ממע"מ.

בנוסף, גם תיירים המגיעים וישראל והם אינם אזרחים ישראלים או תושבי המדינה, יהיו פטורים מתשלום מע"מ על מוצרים ועל שירותים שונים שהם צורכים במהלך השהייה שלהם בישראל. רשויות המס במדינת ישראל הקימו מנגנונים שונים המאפשרים לתיירים להזדכות טרם יציאתם מישראל על המע"מ ששילמו תמורת מוצרים ושירותים שונים שרכשו או שצרכו במהלך השהייה בישראל.

בתי המלון מונחים שלא לגבות מע"מ מתיירים העומדים באמות המידה שהמדינה קבעה. עם זאת, על בתי המלון עצמם חלה החובה לבדוק מי זכאי לפטור ממע"מ, מה שגורם לטרחה לא מעטה ולצורך של בתי מלון רבים להעסיק כוח אדם מנוסה שיבצע את הבדיקות הללו בשגרה.

בשורה התחתונה, בכל חודש זכאים בעלי בתי מלון או בעלי עסקים המשווקים פירות וירקות, להזדכות על המע"מ עבור שירותים ומוצרים שרכשו תוך כדי הפעילות שלהם. אבל כיוון שהם אינם גובים מע"מ ממרבית התיירים וסוחרים בפירות וירקות אינם גובים מע"מ מכוח החוק, נוצר מצב שבו הם זכאים להחזרי מס ולא משלמים מע"מ למדינה.

 

עוסקים פטורים ממע"מ

עוסק פטור ממע"מ הוא עוסק שאיננו גובה מע"מ מהלקוחות שלו. מצד אחד, עוסק כזה פטור מההליך הבירוקרטי הכרוך בגביית מע"מ והעברה שלו לרשויות. מצד שני, עוסק כזה גם לא יכול להזדכות על מע"מ שהספקים שלו גובים ממנו במהלך הפעילות העסקית. בדרך כלל מדובר בעסקים שהיקף הפעילות העסקית שלהם מצומצם.

נכון לשנת 2020, הסכום המרבי הפטור מתשלומים למע"מ בקטגוריה הזאת הוא 100,491 ₪ לשנה, שהם 8,374.25 ₪ לחודש.במידה ועוסק פטור גובה מע"מ מלקוחותיו – הוא למעשה עובר על החוק ויתכן ויזדקק לשירותיו של עורך דין מע"מ על מנת להיחלץ מן התסבוכת שסיבך בה את עצמו.

 

עורך דין עבירות מע"מ ומתי הוא נדרש

ככלל, עסק המתנהל נכון לא אמור להסתבך בבעיות חמורות ובכלל, בתהליך הקשור במע"מ. כל בעל עסק עצמאי במעמד עוסק מורשה או חברה בע"מ, אמור לחשב את סך כל המע"מ עבור ההוצאות שלו, שזה למעשה מע"מ תשומות. את הסכום הזה הוא מחסר מסך כל ההכנסות מהעסקאות שלו, שזה למעשה מע"מ עסקאות. את הסכום שנותר, בעל העסק מעביר לרשויות המס.

בחברה בע"מ, מנהל החשבונות או רואה החשבון הוא זה שמבצע את החישוב ומעביר את תשלומי המע"מ לרשויות. עם זאת, יש מקרים שבהם יש מחלוקת על הוצאה כזאת או אחרת שבעל העסק הזדכה עבורה. המחלוקת מתעוררת אם לא ברור לפקיד השומה אם ההוצאה שהוצגה לו אכן קשורה לתהליך ייצור ההכנסה בעסק.

המצב נעשה הרבה יותר בעייתי, אם החשד של פקיד השומה להונאה הוא מבוסס יותר. במקרה כזה, עורך דין עבירות מע"מ חייב לעשות ככל יכולתו להזים את החשדות ולהפחית ככל שניתן את העיצומים הכספיים שעלולים להיות מוטלים על בעל העסק.

 

מתי כדאי לפנות להתייעצות מול עורך דין מע"מ

אם התעוררו בעסק שלך בעיות מס שונות ובכלל זה בעיות מע"מ, מומלץ ליצור קשר עם עורך דין מע"מ לפני שהבעיות יתפחו ויצאו מכלל שליטה. אנשי המקצוע שלנו לומדים כל מקרה לגופו וישמחו לסייע גם לך למצוא את הפתרון הטוב והמתאים ביותר בעניינך.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
מיסוי חברות ותאגידים

חלק בלתי נפרד מקיומה של כל חברה ותאגיד הוא מיסוי: התשלום שאותו ארגון מעביר לקופת המדינה לצורך הכנסותיה ויכולתה להמשיך ולעודד את הכלכלה, הנגשת השירותים

קרא עוד »
תקנות מס ערך מוסף

באמצע שנות השבעים של המאה הקודמת, נכנס לתוקפו חוק חדש במדינת ישראל. החוק האמור הוא חוק מס ערך מוסף, אשר מוכר יותר דווקא בכינוי הרווח

קרא עוד »