fbpx

עורך דין גילוי מרצון

עורך דין גילוי מרצון: גלו מיוזמתכם או שיגלו עליכם

אחת לזמן מה, מתעורר הצורך בקרב גופים מדיניים שונים לפצוח ב"מבצעי יושר" על מנת לקדם תהליכים חוקיים נכונים בקרב אזרחי המדינה.

כך למשל, נכנס לתוקפו בשנת 2016 מבצע "מחזירים ציוד לצה"ל" שבמסגרתו יכלו אזרחים להפקיד ציוד צבאי שנותר ברשותם ללא ענישה. בדומה לכך, מנהלת רשות המיסים פתחה בשנים האחרונות בנוהל "גילוי מרצון" – הליך שבו יכולים אנשים להצהיר על הונם בארץ ובחו"ל מבלי שיואשמו בהעלמת מס עקב הימנעות מהדיווח עד היום.

אנו במשרד עורכי דין ורואי חשבון אורדן מלווים הליכי גילוי מרצון מזה 31 שנה. הניסיון שלנו הוא זה שבזכותו תוכלו להיות רגועים שההליך יבוצע על הצד הטוב ביותר. ניתן לפנות אלינו בטלפון: 073-3744454 או בטופס ליצירת קשר.

ההליך נכנס לתוקפו החדש החל מינואר 2018, כאשר הסבב הקודם שהסתיים עם כניסתה של שנת 2017, חשף כ-25 מיליארד שקלים שמתוכם נגבו חזרה אל קופת המדינה למעלה מ-3 מיליארד שקלים וזאת בעקבות 7,400 בקשות לגילוי מרצון של אזרחים שניצלו את האפשרות לדווח באופן זה על הכנסות או נכסים שבבעלותם ולהפוך בשל כך לחסינים מפני הליכים פליליים כלשהם.

 

הזדמנות אחרונה לווידוי

למרות "תפיסת" ההון הבלתי מדווח בזכות ההליך עד כה, מעריכים ברשות המיסים כי אין מדובר אפילו במחצית הסכום שעדיין ככל הנראה, מצוי במחתרת וכי עדיין קיים אבדן הכנסות מדיניות בהיקף של כ- 50 מיליארד שקלים נוספים לפחות מידי שנה. על כן נאבקת קשות המדינה בתופעה והחלה לאחרונה לנהל הליך סדור של חילופי מידע פיננסיים עם מדינות שונות בעולם הנאבקות גם הן בהון השחור. כל מדינה חתומה על למעלה מ-50 אמנות למניעת כפל מס, שבמסגרתן היא וחברותיה לאמנה מחויבות לדווח זו לזו על הכנסות וכספים של אזרחיהן בין הגבולות. בנוסף לכך, סוכם לאחרונה על שיתוף פעולה בין רשות המיסים הישראלית לבין האמריקאית (IRS), המחייב את הצדדים לדווח על נכסים פיננסיים ומידע על חשבונות האזרחים השוהים במדינה המקבילה. צעד נוסף הוחל לפני כשנתיים, עם חקיקה חדשה הקובעת כי עבירות מס חמורות יוכרו כעבירות הלבנת הון – עבירות שענישתן חמורה שבעתיים מאשר עבירות המס.

מהלכים אלו, שצצים במקביל להחמרת הענישה הקיימת בישראל ממילא נגד מעלימי מס בתוכה ומחוצה לה, הופכים למעשה את הגילוי מרצון מהצעה ידידותית לנימת אזהרה חמורה (וייתכן שאף אחרונה) לדווח כעת על הון בלתי מוצהר ולפני שייענשו במלוא החומרה.

 

דווח, שלם מס וקבל חסינות: כך מתבצע הליך גילוי מרצון

רשות המיסים מציעה לעבריין המס לדווח על הונו שטרם הוצהר עד היום ולבצע תשלום מס עבור הון זה, בשיעור שייקבע בהתאם לגובה הסכום הנקוב בהצהרה. כל מדווח המבקש לעשות זאת, יכול לבחור באחד משלושה מסלולים:

מסלול אנונימי – הגשת דיווח ללא חשיפת הזהות, כאשר זהותו של המבקש תתגלה אך ורק לאחר שתאושר הבקשה על ידי רשות המיסים.

זהו המסלול הפופולרי ביותר בתהליך (למעלה מ-60% מהמדווחים), המאפשר ניהול משא ומתן מול רשות המיסים באמצעות מיופה כוח (כגון עורך דין מיסים) שאיננו חושף את זהות המבקש (והרשות עצמה איננה דורשת זאת), אלא רק לאחר שיסתיים המשא ומתן בהסכמה של שני הצדדים. במצב זה יכול המבקש להעריך את שיעור החוב שעליו לשלם עוד בטרם החובה עליו לעשות כן. בכל מקרה, אם לא יסכים המבקש להצעת הרשות להסדר התשלום, עליו לדעת כי הוא מסתכן בתפיסתו ובניהול הליך פלילי כנגדו, בהתאם לחומרת אי הדיווח – מצב העלול לגרום לנאשם לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי.

מסלול מקוצר – מסלול זה אפשרי בתנאי וההון הבלתי מדווח איננו עולה על שני מיליון שקלים וההכנסה ממנו איננה עולה על חצי מיליון שקלים בשנה. זהו הליך יעיל ביותר החוסך את מרבית הבירוקרטיה. הליך זה למעשה פוטר את המבקש מניהול משא ומתן כלשהו מול הרשות, כך שהוא יכול לדווח לה מיידית ולשלם את גובה הסכום הנדרש, ללא דין ודברים נוספים.

מסלול רגיל – הגשת בקשה בה חשופה זהותו של המבקש מהשלב הראשון ובה מפורטות הצהרות הכנסותיו ונכסיו שלא דווחו.

לצורך כל בקשה באחד המסלולים יש להכין מסמכים רלוונטיים בנוגע להיקף ההכנסות שלא דווחו, ראיות ותיעוד למקור הכספים, טפסי חשבון מחשבונות בחו"ל או אישורים על חסכונות וירושות. לרוב תבקש הרשות להתחקות אחר מסלול זרימת הכספים ולגלות מהיכן הגיע, בשיעור של איזה סכום וכמה מס חייב המדווח כתוצאה משכלול אלה. זוהי אחת הסיבות לכך שהמסלול האנונימי הינו המקובל ביותר. במצבים רבים מתקשים המבקשים לאסוף תיעוד והוכחות בנוגע להון ישן או שנצבר לפני שנים ארוכות. על כן במסלול זה, יכול המבקש לשקול את צעדיו עוד בטרם יתבקש לשלם.

עורך דין גילוי מרצון
עורך דין גילוי מרצון

 

מי אינו זכאי לבצע גילוי מרצון?

למעשה לא ניתן לצפות כי תשלום מס בשיטה זו יהיה ב"תעריף מלא" כשם שהיה משולם בתנאי והמדווח היה נוהג מאז ומתמיד ביושרה, אך מהלך זה עדיף על פני המשך הסתרת ההון העצמי במקומות שונים בעולם, שכן קופת המדינה במצב זה נותרת ריקה. יחד עם זאת, המדינה איננה מאפשרת גילוי מרצון על הכנסות שבוצעו מכוח עסקים בלתי חוקיים, או באופן מסויג: אדם איננו יכול למסור גילוי מרצון על הכנסותיו ביוון ולהמשיך להסתיר את הכנסותיו מבלגיה, למשל. גילוי מרצון זהו הליך אמין וכנה שהפרתו תגרור הפללה עצמית וחשיפה לתביעה פלילית.

הגבל נוסף חל במצב שבו כבר קיימת חקירה פעילה של רשות המיסים על המבקש לדווח. הרי שאם מותר היה לבצע גילוי מרצון תוך כדי חקירה, יכלו לנצל זאת כל עברייני המס לטובת ביטולה המלא של החקירה המתנהלת נגדם. כמו כן, הזכאות לגילוי מרצון ניתנת פעם אחת בלבד, כאשר בקשה נוספת תאושר אך ורק תחת תנאים מסוימים הנוגעים למצבו האישי של המבקש.

משה אשר, מנהל רשות המיסים תיאר את התהליך: "אנחנו ברשות המס, מבצעים מעצרים ומגישים כתבי אישום כל הזמן, ויש עוד כמה כתבי אישום בצנרת בעקבות המלחמה שלנו בהון השחור". אנחנו חושפים הון רב. אנחנו עוסקים הרבה מאוד באיסוף מידע על כסף ישראלי בעולם, באמצעות הרשימות שמגיעות אלינו, UBS, פנמה ועוד. התחלנו בהחלפת מידע עם ארצות הברית, והחל משנה הבאה נחליף מידע עם למעלה מ-90 מדינות. העולם נסגר, זו המגמה. אם כל מדינה תגבה את מיסי האמת שלה, כל מדינה תעשה דברים לטובת כלל האזרחים".

 

האם ניתנת חסינות מקבילה גם במדינה מעבר לים בה מנוהל ההון?

בהחלט כן. במסגרת ההליך, נפגשו גורמים ישראליים רבים מרשות המס עם מערכות הבנקאות במדינות רבות בעולם (ביניהן ארה"ב, שוויץ ובריטניה, בהן קיימים חשבונות רבים השייכים לאזרחים ישראליים) והציגו בפניהן את הליך הגילוי מרצון והשלכותיו המדיניות. רשות המס צירפה הגנות רבות ומרגיעות למדווחים ובכך יצרה מצב שבו מדינות שותפות דרבנו את בעלי ההון הישראליים להמר ולהסדיר את חובת הדיווח על הונם בארץ. חלק ממדינות אלו אף צירפו לדברים נימת אזהרה ואיימו שאם לא יתבצע הדבר, חשבונם של בעלי ההון עלול להיסגר. זכאויות חריגות ניתנו בנוסף ליהלומנים ישראליים ברחבי העולם, שהבקרה הבנקאית הנוקשה עליהם (בשל פוטנציאל ההונאה הגבוה בתחומם) איננה מאפשרת להם קבלת אשראי. רשות המיסים הוציאה מסמך המורה לבנקים להקל על היהלומנים ולפתוח עבורם את האפשרות לקבלת אשראי בתוספת זכאות לפתיחת חשבונות נוספים במידת הצורך וזאת בכפוף לדיווח סדיר, ישר ואמין כנדרש.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
מטרת הליך "גילוי מרצון" שיזמה מנהלת רשות המסים, היא לעודד אנשים לחשוף את הונם שלא הוצהר בעבר בארץ ובחו"ל, מבלי שיעמדו בפני האשמות בהעלמת מס או הליכים פליליים. הנוהל מאפשר לאזרחים לדווח על הכנסתם או על נכסיהם באופן רטרואקטיבי, גם על אלו שנותרו לא מדווחים במשך תקופה ארוכה, ולהיות חסינים מכל העמדה לדין פלילי, הקשור בעבירות מס.
נוהל גילוי מרצון מציע לעברייני מס הזדמנות לדווח על הונם שלא דווח קודם לכן לרשויות המס, ולשלם את המסים המתאימים על בסיס הסכום הנקוב בהצהרה. ישנם שלושה מסלולים זמינים לדיווח במסגרת גילוי מרצון: מסלול אנונימי: זהו המסלול הפופולרי ביותר, בו הפונה יכול להגיש דו"ח מבלי לחשוף את זהותו בתחילה. המשא ומתן מול רשות המסים מתנהל באמצעות מיופה כוח, כגון עורך דין מיסים, אשר אינו חושף את זהותו של המבקש עד אשר שני הצדדים מגיעים להסכמה. מנגד, אם המבקש ידחה את הצעת הרשות להסדר התשלום, הוא עלול לעמוד בפני מעצר והליכים פליליים. מסלול מקוצר: אפשרות זו חלה אם ההון הבלתי מדווח אינו עולה על שני מיליון שקל, וההכנסה ממנו אינה עולה על חצי מיליון שקל בשנה. הליך זה יעיל ופשוט יותר, ופוטר את המבקש ממשא ומתן נרחב עם הרשות. מסלול רגיל: מדובר בהגשת בקשה החושפת את זהות הפונה מלכתחילה ומספקת דוחות מפורטים על הכנסות ונכסים לא מדווחים.
אנשים שבוחרים שלא להשתתף בהליך הגילוי מרצון וממשיכים להסתיר את ההון הבלתי מוצהר שלהם, מסתכנים בכך שיעמדו בפני השלכות משפטיות מלאות, כולל מעצר פוטנציאלי והליכים פליליים. ככל שהרשויות נעשות ערניות יותר לעבירות מס, החשיפה מרצון נחשבת כעת להזדמנות אחרונה עבור נישומים לדווח על הונם הנסתר ולשלם את המסים הנדרשים בתמורה לחסינות מפני העמדה לדין פלילי הקשור לעבירות מס. פנייה לסיוע מקצועי של עורך דין מיסים, יכולה להיות חיונית להצלחת המשא ומתן עם רשות המסים ועמידה בתנאי ההליך.
המדריך לחסכון במס הכנסה

לפתוח חסכונות ולטפח את קרנות הביטוח, לאסוף הוצאות בנוגע לרכב או פגישות קפה שבוצעו במסגרת העבודה, לעדכן את הרשויות בנוגע לשינויי סטטוס ומצבי חיים חשובים

קרא עוד »
עורך דין מע"מ בגבעת שמואל

מבחינת החוק בישראל, עבירות מע"מ הן עבירות פליליות לכל דבר ועניין. בהתאם לכך, גם העונשים בצידן נוטים להיות חמורים. אדם שהורשע בעבירות מע"מ עלול להידרש

קרא עוד »
ייעוץ בדיני מס

כמעט כל מדינה בעולם, מטילה מיסים שונים על האזרחים והתושבים העובדים ומתפרנסים בה. רק מדינות מעטות אינן מטילות מיסים. המדינות שהאזרחים שלהן או מי שעובדים

קרא עוד »
עבירות מכס

לא פעם אנו שומעים דיווחים בתקשורת מכל רחבי העולם על אנשים אשר ניסו להכניס למדינות שונות מוצרים מסוגים שונים. לכל מדינה יש את המדיניות שלה

קרא עוד »