שוחד הוא מצב שבו ניתנת לבעל תפקיד ציבורי טובת הנאה כלשהי (לרוב מדובר בתשלום כספי או שירות כלשהו), על מנת שזה יפעיל את כוחו ומעמדו ויבצע פעולות שונות לבקשתו של מעניק טובת ההנאה ומתוקף תפקידו הציבורי.
המשתמע מכך הוא שעבירה זו בחוק יכולה לחול אך ורק על עובד ציבור ולא על כלל אזרחי המדינה. להבדיל מחוקים ותיקים רבים המונחים על המדף המשפטי, חוק זה הינו למעשה איסור הקיים עוד מתקופת התורה, עליו אמר הרמב"ם כי אין לקחת שוחד – גם כאשר המעשה עשוי להוביל למעשה של צדק מוחלט.
ישנו רצון לאומי לשמור על טוהר מידות בקרב המערכת הציבורית ובכך לחזק כל העת את אמון הציבור במערכת השלטונית ולפסול כל ניצול לרעה מאת עובדי הציבור. עיקרון זה מטבעו מייצר עניין ציבורי ותקשורתי רב, כאשר כל עבירת שוחד או חשד לביצוע עבירת שוחד, מסוקר בהיקף נרחב ביותר.
זהו שוחד: כל מה שחשוב לדעת על העבירה המתוקשרת ביותר בישראל
במשך עשור שלם גרף לכיסו הרב המכובד למעלה מ-10 מיליון שקלים. את הסכומים הוא גבה מאנשי עסקים רבים תמורת ביצוע פעילויות כאלה ואחרות הנוגעות לתפקידו. הרב הואשם בקבלת שוחד, לצד עבירות נוספות כמו קבלת דבר במרמה, ביצוע עבירות מרמה ושיבוש הליכי משפט. הוא חתם על עסקת טיעון לפיה יקוצץ האישום ל-5 מיליון שקלים, תמורתם הוא ירצה מאסר למשך 3.5 שנים ואחת מדירותיו תחולט.
איך הצליח אותו רב לבצע עבירות שוחד לתקופה כה ממושכת?
האם העונש שהוטל עליו מצדיק את חומרת מעשיו?
וכיצד יכול הציבור לשוב ולבטוח במערכת השלטון, שמנצלת לרעה את כוחה?
בעלי התפקידים שנכנעים לשוחד
תקדים משנת 2008 קובע, כי גם אם מישהו אחר מטעם העובד הציבורי מבצע את העבודה או גם אם ניתנה טובת הנאה כדי שבעתיד הקרוב או הרחוק תתבצע פעולה מטעמו של העובד הציבורי, הרי שמדובר בשוחד. הענקת טובת הנאה נחשבת על פי חוק למעשה שוחד, גם אם היא מבוצעת באופן שבו לא ניתן לקשר בין טובת ההנאה שניתנה לבין פעולה שביצע אותו עובד ציבור בתמורה. הדבר מכונה בשפה המשפטית "שלח לחמך" והוא נועד למנוע או לעצור כל פעילות עתידית שטרם יושמה. יש לציין בשלב זה, כי אם בסופו של דבר לא בוצעה שום פעולה מטעמו של עובד הציבור כנגד השוחד שקיבל, הרי שביצוע עבירת השוחד כשלעצמה מוטל בספק ועשוי להביא לזיכוי הנאשם. העונש על עבירה זו הינו מאסר בפועל עד לתקופה של עשר שנים, כאשר מפעם לפעם עולות הצעות חוק אף להחמיר ולהכביד בענישה הקיימת בנושא זה.
ואכן, הצעות החוק מתבררות כמוצדקות בכל פעם שהנושא מקבל תהודה בגין פרשייה טרייה. שוחד בקרב שרים מוכר לנו, הציבור הישראלי היטב. אנו זוכרים את שר הרווחה לשעבר שלמה בניזרי שהורשע בקבלת שוחד על סך מיליוני שקלים לטובת תפעול מיזם ייחודי ורב פרויקטים, או את שר הפנים לשעבר אריה דרעי, שהורשע בקבלת שוחד על סך 150 אלף דולר, עמם רכש דירות בירושלים, כאשר מדובר ולו בדוגמאות תמציתיות בלבד, שאינן מעידות אפילו על קומץ מהיקף התופעה.
גם שוחד בתחומים ציבוריים אחרים הוא נושא שריר וקיים. בשנת 2003 שופט כדורגל שלקח שוחד לכיסו, היטה בתמורה את תוצאות המשחקים לצורך זכייה בהימורים או שוטר שייעץ לנאשמים בתיקי תעבורה לטובת תשלום, נשלח לשבעה חודשי מאסר בפועל וזאת לאחר שניצל את כוחו והשפיע על ההליך בתיק הנאשמים לטובת תשלום לכיסו.
כשעורך הדין הופך לדמות החיונית ביותר בהליך המשפטי
בדומה לעבירה של קבלת דבר במרמה או הונאה, גם הפעם יהיה על המדינה להוכיח כי קיים קשר סיבתי או עובדתי בין פעולת עובד הציבור לבין מתן השוחד עבורו. כמו כן, יש להוכיח כי הנאשם היה מודע לכך שהוא מקבל שוחד. אם לא יוכח כי נפשו של הנאשם אכן פירשה את מעשה השוחד כמעשה נוכלות, ייתכן שהוא יזוכה ולא יהיה ניתן לתבוע אותו מחדש על כך. באשר לנותן השוחד – הוא יקבל מחצית מעונשו של לוקח השוחד, כפי שנקבע בעת המשפט וזאת מפאת חומרת העבירה שמבצע אדם בעל אינטרס, לעומת עובד ציבורי הפועל למען אזרחי המדינה.
עבירת השוחד החמורה מזיקה לנאשם ממספר בחינות נוספות: כעובד ציבור, הוא חשוף לסיקור התקשורתי הנרחב ולדעות הרחוב, המערכת הציבורית עשויה לפלוט אותו החוצה לבלי שוב והוא עשוי לחוש כי הוא מאבד רבות מערכו ומעמדו כאדם בחברה. על כן, ישנה משמעות רבה ביותר לייצוג המשפטי, לליווי והייעוץ בכל אחד מהליכי המשפט ושלבי האישום, לדיונים וחילופי הדברים מול התביעה ובחינה מדוקדקת של כל הראיות. עורך דין פלילי ותיק ומנוסה בעל ניסיון רב בייצוג נאשמים בעבירות שוחד, יוכל להוביל תהליך נכון ומדויק, מתוך כוונה להפחית את חומרת העבירה ואף לנסות ולהגיע להסדר טיעון, שייתר את הצורך בפרוצדורה המשפטית המכאיבה.
כיצד נבנה התיק המשטרתי?
עובדים ציבוריים המקבלים שוחד, נוטים לחזור ולבצע את העבירה מספר רב של פעמים, עד שהוא הופך לעניין שבשגרה ממש. עובדי ציבור אלו מקפידים לבנות מנגנונים חשאיים שיסייעו להם להסיט את עיני הרשויות מהם ולמנוע מהם להיתפס. על כן תפקידם של החוקרים והתובעים הינו סבוך וקפדני במיוחד: עליהם לבחון כל טעות קלה שבקלים שנעשתה מאת אחד הצדדים – מקבל או נותן השוחד ושיהיה ניתן לבנות סביבה בסיס ראייתי מוצק. בכל מקרה, גם אם עבירת השוחד בוצעה בנוהל שגרתי ארוך טווח, כתב האישום יכיל רק מקרה אחד, אך כזה שעונשו גבוה במיוחד.
בתחבולות תעשה לך רייטינג
לעתים קרובות מודלפים פרטי החקירה אל אמצעי התקשורת וכאשר אלו מתחילים לסקר, נדמה כי האשמה כבר נתלתה בחשוד וההליך מוצה עוד בטרם החל. מצד אחד – מדובר במנגנון רגולטורי שבמסגרתו יכול לקבל הציבור מידע חיוני להמשך תפקודו. מנגד – מדובר פעמים רבות בתחבולת רייטינג שנועדה למשוך צופים ולעודד אותם להביע את עמדתם האישית, ללא כל קשר לתוצאות המשפט האמיתיות. כל הסקרים מראים כי הציבור הישראלי "שבע" ממעשי שחיתות, דבר שמייצר אצלו אכזבה מהותית ואיבה ביחס למערכת השלטונית והדמויות בתוכה. מצב זה מייצר כשלעצמו אפקט חדש – לפיו איש הציבור נמנע מנקיטת פעולות ויוזמות החיוניות לשליחותו והוא נקלע פעמים רבות למצב שבו הוא מתפקד ככלי שרת בידי כוחות גדולים ממנו.
למזער נזקים ככל שניתן
עבירות השוחד מתקשות להיחשף במלואן גם לאחר שהתגלו ודרגות העונשים המשפטיים יקבעו בהתאם למה שנחשף וניתן לדון לגביו: מביצוע עבודות שירות ועד למאסר של מספר שנים. לפיכך, עורך הדין המנוסה הוא איש המקצוע הנכון להתנהלות מדויקת מול כלל הגורמים בנושא, יודע לבנות אסטרטגיה משפטית נכונה ולייצר תמונת מצב שתעזור למזעור הנזקים. עורך דין מקצועי מעולה המשיג כתב אישום הנושא חומרה נמוכה יותר של העבירה, יכול להיות ההבדל המהותי שבין הרשעה וקבלת גזר דין נוקשה, לבין עסקת טיעון הכוללת סנקציות מסוימות בלבד, מתוך מטרה להביא לחיסול של תופעת השחיתות בקרב עובדי הציבור.
צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!