עמי היה מנהל משמרת אהוב ומוערך באחת הרשתות הקמעונאיות הגדולות והמוכרות בישראל. אלא שלאורך שנות עבודתו, ביצע מעילה בכספים בסניף שבו עבד והואשם בגניבה בהיקף של 900,000 שקלים. בכספים שגנב, השתמש עמי לתענוגות ומנעמים שונים כמו חופשות יוקרתיות בחו"ל, רכישת מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, בגדים, תכשיטים ועוד.
בבית המשפט עמדה התביעה על העונש המקסימלי לעבירת מעילה שעניינה גניבה ממעביד ודרש 7 שנות מאסר בפועל. לדברי התביעה מדובר בהפרה בוטה של האמון בין המעסיק והמועסק, השימוש לרעה בגישה הקלה לרכוש העסק וכמובן הדוגמה השלילית לעובדים אחרים והיכולת של אותו עסק ליצור עמם יחסי אמון עמוקים מכאן והלאה. בסופו של דבר נסגר התיק בהסדר טיעון לריצוי המאסר בדרך של עבודות שירות למשך חצי שנה, מאסר מותנה ופיצוי כספי בסך מאות אלפי שקלים.
מהי מעילה ומהי מעילה בכספים?
על פי ההערכות, כשליש מהחברות והעסקים בישראל נפלו קורבן לפשיעה כלכלית כלשהי במשך השנתיים האחרונות. פעולות הפשיעה יכולות להתבטא בעשרות תחומים, החל מהתקפות סייבר חמורות, דרך הונאה ועד מעשי שוחד. מעילה היא הונאה שבה מתקיימת גם הפרת אמונים. כמו למשל במצב שבו בית העסק סומך על הקופאי שלו, למרות שיש לו גישה קלה למזומנים. המעילה יכולה גם לכלול מצב של השגת דבר מה במרמה על ידי מסירת שקרים למעסיק או הלקוח תוך מרכיב של הסתרה.
מעילה בכספים היא מצב שבו העובד גונב תוך מרכיב ההסתרה ומשום כך מוגדרת עבירה זו כעבירת צווארון לבן. קיימים גם סוגים נוספים של מעילה (כמו מעילה באמון או במינויים) ובדרך כלל הם ייסגרו "מאחורי הקלעים" וללא התערבות משטרתית, אך כאשר חלה מעילה בכספים ובהיקף גבוה, הרי שהדבר מחייב בפתיחת הליך פלילי מטעם המדינה בנוסף על ההחלטה האישית של החברה לתבוע את אותו אדם (אם תרצה בכך) באופן אזרחי.
על פי נתוני הפשיעה הכלכלית הבינלאומית, המצב בישראל נחשב לטוב באופן יחסי. כ-36% מהבכירים בישראל דיווחו על פשיעה זו בחברה שלהם, כאשר העבירה הנפוצה ביותר הייתה מעילה בכספים ונכסים והשנייה היא נפילת קורבן להתקפת סייבר. חשוב לציין כי המעילה פוגעת בארגון או החברה באופן ישיר, משבשת את פעילותה וגורמת להפסדים משמעותיים.
מהם הגורמים לביצוע מעילה בכספים?
בצע כסף
המניע הנפוץ ביותר לביצוע מעילה, שבו הפיתוי הכספי גבוה ורמת המורכבות של ביצוע העבירה היא נמוכה מאוד, עם סיכון נמוך להיתפס. באמצעות המעשה יכול העבריין להרוויח "כסף קל" וליהנות ממנו, מבלי לצבור חיסכון או להשקיע שעות נוספות בעבודה מייגעת. יש לציין שהפיתוי הזה נמצא גם בקרב בכירים ומחזיקי משרות מפתח בארגונים ולא רק בקרב עובדים בפוזיציה "נמוכה".
מצוקה כלכלית והיקלעות לחובות
מצבים שבהם העובד או משפחתו נקלעים למצב כלכלי קשה ואין בידם להחזיר את החובות שלהם, נוסף על צבירת חובות נוספים בשל ריביות הפיגורים והכניסה ל"לופ" שכמעט בלתי אפשרי לראות דרכו את האור בקצה המנהרה. מקרה מפורסם של מעילה בכספים בשל חובות נמצא בפרשת אתי אלון, עובדת הבנק למסחר שמעלה בסכום של למעלה מ-250 מיליון שקלים. רובם הועברו לכיסוי חובות מהימורים לא חוקיים שביצע אחיה.
הלוואה פתוחה בשוק האפור
מצב קשה ואפל עוד יותר מתרחש כאשר אדם שנמצא במצוקה כלכלית וקיימים לו חובות פתוחים, נוטל הלוואה מחוסר ברירה מהשוק האפור. הלוואות אלה ידועות בריביות ענק שמקשות מאוד על ההחזר ולצידן גם שיטת הגבייה המאיימת כלפי כל המאחרים בתשלום. בחלק גדול מאוד מהמקרים נוטים העבריינים לאיים על החייבים ברצח או בפגיעה ובכך מאלצים אותם להיקלע למעשה המעילה מחוסר ברירה.
סיבוכים עסקיים
אנשי עסקים שאיבדו את הונם, חוששים לא רק מהעלבון שבאבדן המוניטין אלא גם מהירידה ברמת החיים. כתוצאה מכך הם מתפתים למעול בכספים על מנת לשמר את אורח החיים הקיים.
גורמים נוספים למעילה בכספים
סחיטה
במקרים נדירים (יחסית למדינת ישראל), עובד או עובדת עשויים להיסחט על בסיס רקע אישי או מעשים אישיים ומעוניינים לשלם דמי שתיקה לגבי העניין. כך למשל היה במקרה שבו עובדת בכירה בחברת תקשורת גדולה בארה"ב, נסחטה מאת בן זוגה לשעבר ונדרשה להעביר לחשבון הבנק שלו כ-8,000 דולר כדי שלא יפרסם תמונות אינטימיות שלה.
עמידה ביעדים העסקיים
מקומות עבודה שפועלים על פי יעדי רווחים או מכירות עשויים להביא לתחרותיות או ללחצים בלתי בריאים בקרב העובדים שלהם. אם המקום מבצע את הדרבון לעמידה ביעדים באופן נוקשה וחמור, בעיקר באופן שכולל סנקציות מסוימות לגבי אי עמידה ביעדים, הוא עשוי לגרום לכך שהעובד ירצה להצליח בכל מחיר, גם אם יאלץ למעול על מנת "לספק את הסחורה" בפני הממונים עליו.
מימון אידיאולוגי
היו מקרים מעולם שבהם בוצעה מעילה לצורך תמיכה בארגון פוליטי או על מנת להעביר שוחד לבוחרים, לממן עסקת נשק או לקדם את פועלה של חברה מסוימת. בשנים האחרונות העולם עד גם למקרים שבהם הכספים הגנובים שימשו כמקור להפגנות של ארגונים סביבתיים.
נקמה או רצון להזיק
מניע חזק מאוד לביצוע מעילה מתרחש כאשר חל סכסוך בין המעסיק או הבעלים לעובדו, כאשר העובד מפוטר או חש מקופח, או אם התגלעו סכסוכים כלשהם על רקע אישי.
בעיה רפואית/ נפשית
מצבים שבהם מצד אחד מדובר בדיני נפשות ממש, כאשר אין דרך לממן טיפול רפואי דחוף ויקר ומצד שני מצבים של הפרעה בה מתקיים אבדן שליטה על המעשים או נטייה לקלפטומניה.
העונש על מעילה בכספים והסיוע המשפטי
הרשעה במעילה בכספים מתאפשרת על פי החוק כאשר מדובר על סכום העולה על 1,000 ₪. זאת להבדיל מעבירה רגילה של גניבה שבה אין חשיבות לערך הנכס הגנוב. בעבירת מעילה הנחשבת לפשע כלכלי חמור, העונש הינו עד 7 שנות מאסר לצד קנס כספי כבד, מאסר מותנה וכמובן כתם פלילי שעשוי להקשות על קבלה לעבודה, בעיקר אם העסק הנפגע נמצא בקשר עם עסקים נוספים מהענף הרלוונטי ועשוי להזהיר אותם מפני אותו עובד.
כאשר מבוצע מעשה המעילה בידי עובד ציבור, רואה בכך המדינה כמעשה בעל חומרה מיוחדת כך שהעונש עשוי להגיע גם ל-10 שנות מאסר.
אם הואשמתם או נחשדתם בעבירת מעילה, מומלץ שלא להמתין רגע אחד נוסף ולפנות מיד אל עורך דין צווארון לבן המומחה לעבירות אלו ובעל הצלחות קודמות בתחום. עורך הדין יוכל להנחות את החשוד לקראת החקירה ולהדריך אותו, לגבש אסטרטגיית הגנה שבה יימסרו נימוקי הנאשם וגרסתו לאירועים וכן יעמוד על נסיבות המעשה, הסיבות שהובילו אליו ונסיבותיו האישיות של הנאשם (כמו למשל היעדר עבר פלילי, מצוקה כלכלית וכד') על מנת שהעונש יופחת ככל האפשר. כמו כן יוכל עורך הדין לשמש כיועץ המשפטי של הארגון או החברה, במטרה לספק לה הגנה מפני עבירות דומות על ידי יצירת מנגנוני בקרה, בדיקות מדגמיות אחת לתקופה, ביקורות פתע וכמובן הגשת תלונה מתאימה.
צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!