fbpx

הרשעה בהלבנת הון

מי מכם שמעודכן בחדשות ובעדכונים השוטפים של גורמי התקשורת שומע לא פעם על הרשעה בהלבנת הון ועונשי מאסר כבדים המלווים אותה. ובכן, הלבנת הון נחשבת לעבירה בעלת מאפיינים והשלכות כה חמורות במדינת ישראל, עד שכל אישום והרשעה בכך עשויים להכתים את המוניטין של המורשע בדין ולהשפיע על מהלך חייו ועתידו, עד כדי מצב של נידוי או מידור תרבותי-חברתי בשל חשיפה שלילית לאמצעי התקשורת ואפילו חיסול עסקיו לצמיתות.

על כן, חייב כל אדם שנחשד או הואשם בעבירה של הלבנת הון לפנות לעורך דין פלילי מיומן על מנת למנוע את ההרשעה או להמתיק את העונש ככל שניתן.

אז מהי עבירה של הלבנת הון? מדוע היא חמורה כל כך? ומה חשוב לדעת לגביה, על מנת שלא להזיק למצבכם המשפטי? עורך דין אורדן מסביר.

 

עבירת הלבנת הון: מהי, כיצד היא מתבצעת ומה העונש הצפוי עליה?

הלבנת הון היא עבירה פלילית שבה יש צורך לטשטש את תנועת הכספים, כאשר הם נועדו לפעילות אסורה או כתוצאה ממנה. הלבנת ההון איננה מגיעה לבדה והיא תמיד מגובה בעבירה פלילית חמורה נוספת, שבעקבותיה נוצר הסכום: סחר בנשק או סמים, הפעלת מכונים בלתי חוקיים כמו מכון ליווי או הימורים, קבלת שוחד או תשלום בעקבות פרוטקשן (גביית דמי חסות) סחיטה ואיומים וכד'.

במקרים מסוימים פעולת ההלבנה משתייכת גם לקבוצת העבירות המכונה צווארון לבן וכן נכנסת תחת שורת העבירות שמאפיינות את הפשיעה הכלכלית. העובר על עבירה זו צפוי לעונש מאסר ממושך של 7-10 שנות מאסר, כאשר אם היא חושפת עבירות פליליות נוספות בעקבותיה, עונש זה צפוי לעלות גם ל-15 שנים בנסיבות מחמירות.

הסיבה לביצוע ההלבנה היא פשוטה: העבריין שמקבל אליו את הכספים מעוניין למנוע מהרשויות במדינה לעקוב אחר מקור הכספים והסכום הכולל על עסקה עבריינית ולכן עליו למצוא דרך יצירתית כדי להשאיר את הונו "מתחת לרדאר", מבלי שיצטרך להסביר את הסכום או לדווח עליו במס. בדרך כלל הדבר מתבצע במעטפת של פעולות פיננסיות לכאורה תמימות כמו רכישת נכס מהירה, פתיחת חברות קש, העברה לבנקים במדינות אחרות, המרת מטבע וכו'. לאחר שהכסף הוטמע במערכת הפיננסית הוא נראה כלגיטימי ("לבן") ובלתי מחשיד, דבר שמקשה מאוד על זיהוי הפעולה הפסולה ואכיפתה.

הרשעה בהלבנת הון איננה מסתכמת בעונשי מאסר כבדים בלבד. כל נאשם שיימצא בסופו של דבר אשם בעבירה זו, יספוג גם קנס כבד מאוד לתשלום (לעתים כמעט בגובה הכספים שהרוויח), החרמת רכוש, נכסים וכספים, צווי מעצר או עיכוב יציאה מהארץ לתקופה ארוכה כל עוד החשדות נגדו עדיין תלויים, שלילת רישיון עסקי, מאסרים מותנים וכמובן רישום פלילי הפוגע בתדמית ובשם הטוב ומקשה על העבריין ליצור קשרים עסקיים לגיטימיים בעתיד.

 

על מנת למנוע הרשעה בהלבנת הון ולהגן על זכויותיכם, פנו לעו"ד אורדן

עורך דין אורדן ומשרדו מתמחה בעבירות של הלבנת הון ואוחז בידע וניסיון של שנים רבות בייצוג נאשמים וחשודים (גם פרטיים וגם חברות ותאגידים) תוך הפחתת הסנקציות האמורות בחוק כלפיהם וסיוע משפטי בדבר המעצר והחקירה, חילוט הרכוש ושחרור חשבון הבנק במידה והמדינה החליטה להקפיאו. בנוסף יכול לפעול המשרד באופן שיתערב לטובתו של הנאשם מבחינת העיצומים הכספיים שיוטלו עליו ולהפחית אותם, לצד בדיקת האפשרות לשינוי סעיפי חקיקה מכתב האישום לסעיפים בעלי היבטים קלים יותר מבחינת העונש לגביהם.

הרשעה בהלבנת הון
הרשעה בהלבנת הון

דרכי האכיפה של הלבנת ההון בישראל ובחו"ל: דעו והיזהרו

פעולת ההלבנה מגיעה כתוצאה מהון "שחור" שכל התנהלות בו נחשבת לאסורה ובלתי חוקית. פשיעה זו הפכה בעשור האחרון לתופעת מדינה ומצריכה מאמצי אכיפה מיוחדים וחסרי פשרות מטעם כל הרשויות, תוך שיתוף פעולה ביניהן על מנת לאתר בצורה מהירה את הפעילות הכלכלית ולהגביל אותה:

מס הכנסה

לפעמים זיהוי ההלבנה מתרחש כאשר מתעורר חשדה של רשות המיסים שגילתה העלמת מס או פערים בדיווח וכתוצאה מכך יוזמן מבצע העבירה לחקירה במשרדי הרשות או במשטרה, עם סיכוי גבוה להגשת כתב אישום כנגדו. על אותו משקל, גם אי דיווח על הכנסות עשוי לעורר את חשדן של הרשויות ולגרום להן לשער כי הפעילות הבלתי מדווחת מקורה במעשה בלתי חוקי.

כתוצאה מכך פועלת רשות המיסים בשלל דרכים מול אזרחי המדינה ובייחוד בעלי עסקים, בודקת וחוקרת לעומק את הדיווחים וההכנסות, מבצעת ביקורות פתע ודורשת דיווחים שוטפים ועקביים שכל חריגה מהם, תתבטא בענישה מנהלית (למשל איחור בהגשת הדוח למע"מ או מס הכנסה יתבטא בקנס כספי). אם ימצאו רשויות המס פערים משמעותיים ביחס להון לעומת הדיווח, כאשר הרישום מתגלה כבלתי כשר או מעורר חשד או כאשר מתגלה כי לאותו אדם קיים נכס או רכוש בלתי מדווח – היא תנקוט בהליכים פליליים על ידי חקירה ופתיחת תיק פלילי.

 

הסיור המשטרתי ויחידות הפשיעה הכלכלית במשטרה

בנוסף לרשויות עצמן, מבצעת גם המשטרה אכיפה מוגברת ומנסה למנוע את הפעילות העבריינית או מעשי השוחד, מפנה מקומות שמבוצעת בהם פעילות בלתי חוקית ונוקטת באמצעים ערמומיים במיוחד על מנת לתפוס את העבריינים "על חם".

 

גופים פיננסיים מעבר לים

לדיווח על פעילות והכנסות במדינת ישראל שותפות גם חברותיה ל-OECD, המדווחות זו לזו על פעולות, נכסים, עסקים וחשבונות בנק באופן שוטף. בהקשר זה חשוב מאוד לדעת, כי כל פעולה בכל חשבון בנקאי מדווחת למדינת המוצא באופן תקופתי. כאשר מדובר בפעולה כלכלית בהיקף גבוה שצריכה להיבדק, יעבור הדיווח למדינה באופן מיידי. חוקים אלה מקשים מאוד על הלבנת ההון המבוצעת בחו"ל וכיום חלק מרכזי מהפעילות הנפשעת מתנהל באופן מקוון, תוך מאמצים של כלל המדינות להפעיל מערכי סייבר מתקדמים במטרה לזהות ניסיונות להלבנה דרך הרשת.

גם גופים פיננסיים נוספים כמו בתי השקעות, חברות ביטוח וכיוצ"ב ממנות אחראים מטעמם על מנת שידווחו על הפעילות המבוצעת אצלם, לרבות כל פעילות וחוב מטעם החברה עצמה.

 

חוק הדיווח

בנוסף קובע החוק בישראל כי על כל הוצאת כספים מעל ל-100 אלף שקלים למדינה זרה תצטרך להיות מדווחת. אי דיווח על הכנסות או הון יגרור תשלומי קנסות כבדים מאוד ואף עונשי מאסר של 6 חודשים לכל הפחות.

 

פנייה מוקדמת לייעוץ משפטי מגדילה את הסיכוי למנוע הרשעה בהלבנת הון!

למרות האכיפה המוגברת והנקיטה באמצעים בלתי מתפשרים כחלק מהמלחמה בהלבנת ההון, עדיין שמורות לחשודים והנאשמים זכויות רבות כמו הזכות לייעוץ משפטי, זכות השתיקה בחקירה, הזכות לייצוג ועוד. ככל שעורך הדין מגויס למען החשוד בשלב מוקדם יותר, כך הוא יוכל לעזור לו במגוון רחב יותר של דרכים ולמנוע מהרשויות השונות להטיל עליו שורה של סנקציות חמורות ומקבילות (למשל במצב שבו מתרחשים גם הקפאת חשבון הבנק, גם החרמת נכס וגם מעצר עד תום ההליכים), עוד הרבה לפני כתב האישום.

החשוד יכול להתייעץ עם עורך דין כבר משלבי החקירה ובכך להגן על עצמו ועל הזכויות שלו ולהעלות במידת האפשר את הסיכוי להימנע מההליך הפלילי בתמורה להשבת נכס או כספים. אם יגיע הדבר לכדי דיונים משפטיים, יהיה זכאי הנאשם לייצוג שבאמצעותו ניתן לשכנע את בית המשפט והתביעה להתחשב במצבו ונסיבותיו ובכך להפחית משמעותית בעונש בעת ההרשעה, או להגיע למצב של ביטול הרשעה בהלבנת הון וזיכוי מאשמה.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
חשד הלבנת הון בעסק

הלבנת הון היא פשע חמור שלא רק מפר את חוקי המס אלא גם מהווה איום על הביטחון הלאומי. בהתאם לכך, גם העונשים הנלווים להרשעה בעבירה

קרא עוד »
חוק לצמצום השימוש במזומן

חוק לצמצום השימוש במזומן נחקק לא מזמן בהתאם להמלצותיה של ועדת לוקר, כאשר המטרה המרכזית שלו היא להעלים או לצמצם את ההון השחור – וכמובן

קרא עוד »