fbpx

כתב אישום

קיבלתם כתב אישום? משרד עו"ד אורדן יסייע

אם להיות מואשם בדבר מה על ידי אדם אחר הוא מצב מתסכל, הרי שאשמה של המדינה כלפי אזרח הוא מצב מבהיל ומבלבל פי כמה וכמה. אזרחים שנעצרים בנסיבות פליליות כמו תקיפה, שוד, סחיטה באיומים ואפילו העלמות מס, צריכים כעת להתמודד הן עם המנגנון המשטרתי והן עם המנגנון המשפטי, תוך ניסיון להגנה עצמית ובמטרה להפחית את הענישה. אז מה הסיכונים והמשמעויות של הגשת כתב אישום? כיצד ניתן להתגונן מפניו? האם ישנן זכויות שאפשר להפעיל? וכיצד יודעים לאיזה עונש בכלל לצפות?

 

מה זה כתב אישום

כתב אישום הוא מצב שבו לרוב המדינה תובעת באופן פלילי את אחד (או יותר) מאזרחיה. המדינה מפעילה מערך תביעה משלה (פרקליטות ואגף תביעות משטרתי), בעוד שעל השופט מוטל לשמוע את שני הצדדים ולהחליט על מידת העונש, בהתאם לענישה הקבועה בחוק – מאסר בפועל, קנסות כספיים, עבודות שירות, כתבי התחייבות, מאסר מותנה ועוד. להבדיל ממצב שבו אזרח יכול לתבוע אזרח אחר (הליך אזרחי) על ידי הגשת מסמך המפרט את האישומים – בכתב האישום הפלילי מפורט גם המעשה שביצע או גרם החשוד עם פרטים מדויקים לגבי הזמן והמקום בהם התבצעה העבירה לכאורה, גם ציון הוראות ותקנות החקיקה של כל אחד מסעיפי העבירות שבוצעו, גם ציון רשימת שמות העדים או מעורבים נוספים. כתב האישום יוגש מטעם תובע מדיני מוסמך ומאותו רגע – ה"חשוד" או ה"עצור" הופך מיד ל"נאשם".

 

חומר החקירה – השלב הראשון לגיבוש טענות ההגנה

פ' ההמום קיבל לידיו כתב אישום, הטוען כי פגע בשעת לילה מאוחרת באיש מבוגר בעת שחצה במעבר חציה והמשיך בנסיעתו. תוך מספר דקות כבר יצר קשר עם עורך דין פלילי, שהתייצב על הבוקר במטה המשטרתי על מנת לקבל את כל חומרי החקירה שנאספו נגד פ'. בבדיקת החומרים והצלבתם, גילה עורך הדין כי חלה טעות בזיהוי וכי פ' אחר בעל פרטים דומים הוא האשם האמיתי.

כדי לאפשר לכל אזרח לקיים הליך פלילי הוגן לאחר הגשת כתב האישום, ניתן לדרוש מהמשטרה את כל חומר החקירה לשם ההתארגנות המשפטית וגיבוש טענות ההגנה. המשטרה ומערך החקירות שאספו, תיעדו ותייקו חומרים רבים לשם גיבוש כתב האישום, חייבים לאפשר גישה למסמכים אלה על מנת שאנשים כמו פ' ואחרים יוכלו לעמת את המידע שגובש נגדם. גם במצב שבו התבצעה חקירה סמויה נגד אדם מסוים, כפי שקורה לרוב בתיקים של עבירות מס – יכולים הנאשם ועורך דינו לשלוף את חומרי החקירה, לצלם, לתעד ולתייק את כלל הפרטים, לצפות במחיקות אם בוצעו ועוד. המשטרה תגביל את הצפייה בחומר החקירה רק במקרים חריגים בהם ישנם פירוט ותצלומים אינטימיים של נפגעים שהנאשמים ביצעו כלפיהם לכאורה עבירות מין או אלימות חמורות. בכל מקרה כאשר מתעוררת מחלוקת בין "מותר" ו"אסור" לגבי צפייה בחומר הראיות – יכול עורך הדין של הנאשם לפנות לשופט שיבחן את המקרה לגופו וייתן החלטה מתאימה ביחס לזכותו של הנאשם להתגונן, לעומת זכות הנפגעים לכבוד ופרטיות.

 

מוחקים כתבי אישום

ורד לא ידעה את נפשה מרוב אושר, כאשר התבשרה כי כתב האישום נגדה נמחק. בעבר ביצעה עבירת מס חמורה כאשר נחשדה בהוצאת קבלות פיקטיביות, אך השתלשלות נסיבות העבירה שפורטו בכתב האישום היו חלקיות בלבד ולא מגובשות מספיק. עורך הדין פנה בבקשה למחוק את האישום והמשטרה נעתרה לבקשתו. מקרים מסוימים בלבד כשם זה של ורד, יכולים להיות עילה למחיקת כתב האישום לחלוטין ולהחשיב אותו כמסמך שמעולם לא הוגש. גם מצבים של התיישנות, חוסר סמכות מקומית, חוסר עניין לציבור ועוד, יוכלו להיות קבילים לביטול כתב האישום. במקרים אחרים, יהיה צורך לתקן את סעיפי העבירה לאישומים חמורים פחות או אחרים ועל כן כתב האישום יוגש מחדש. בכל מקרה של הגשת בקשה למחיקה – אין לנסות לבצע ניסיון הגשה עצמי! רק עורך דין מוסמך שיכול לנמק היטב את הבקשה ומתוך מומחיות והבנה רבים בתהליך יוכל להביא למחיקת כתב האישום או להגדיל את הסיכויים שכך באמת יקרה. התביעה תוכל להסכים לחזור בה מכתב האישום ולבטלו, או שבית המשפט יורה מתוקף סמכותו על ביטול חד צדדי לאלתר של כתב האישום.

כתב אישום
כתב אישום

 

העונש מתחיל… עכשיו!

שולמית הייתה יועצת עסקית מאזור הקריות שנהגה לגבות סכומי עתק מלקוחותיה ולהיעלם, לפני שסיפקה עבורם את השירות שהובטח. תוך כדי החקירה, התגלה גם כי לאורך כל שלוש שנות השנים שבהם התבצע העוקץ, העלימה שולמית מס בגובה 1.8 מיליון שקלים. מרגע זה, החליטה התביעה פה אחד לבקש מעצר עד תום הליכים, שבו שולמית תשהה עד לסיום ההליך המשפטי בעניינה על מנת שלא תנסה לברוח מהארץ כשם שחשדו שתכננה לעשות.

התביעה יכולה לדרוש מעצרים עד תום ההליכים על מנת למנוע גרימת סכנה נוספת לציבור, מניעת שיבוש הליכי משפט ובריחה של הנאשמים במטרה "להיעלם". המעצר מאפשר לנאשמים לצאת לדיונים בבית המשפט, כאשר ניתן לקבל במקרים מיוחדים אישור ליציאות מיוחדות עם ליווי משטרתי צמוד. לעורך הדין של הנאשם במצב זה יש שתי מטרות: האחת – לנסות לבטל את המעצר לחלוטין ולמנוע ממנו להתרחש במידת האפשר. השנייה – להיות זה המגיש את הבקשות החריגות ליציאה ממעצר ולהבטיח כי לא יתקיימו כל ניסיון בריחה או איום ציבורי. במקרים מסוימים הוא אף ינסה להטיל ספק בנסיבות המעצר שנוסחו על ידי התביעה.

 

חקירה מוקדמת ומעצר – כיצד מתמודדים איתם?

לאחר שהמשטרה מבצעת חקירה ומגבשת את חומר הראיות נגד הנאשם, היא מגישה כתב אישום או ממליצה על הגשתו. במקרים מסוימים על מנת לחזק את ההחלטה, היא יכולה לקבל צו חיפוש ואף לבצע מעצרים יזומים ולזמן חשודים לחקירה. לא תמיד הפעולות הללו יגררו הגשה של כתב אישום אך תמיד כדאי להתייעץ עם עורך הדין על מנת לדעת למה עדיף לצפות.

כך לדוגמה, מקרה מפורסם שהתרחש לפני כשנתיים חשף כי שחקן כדורגל מוכר נחשד בהטרדה מינית לאחר שצילם מלצרית לבושה חצאית בעבודתה מתחת לשולחן. השחקן זומן לחקירה ובסיום שוחרר לביתו. כתוצאה מכך, הוא הסיק כי המשטרה "ויתרה" או "האמינה לו" ועל כן חשב כי הפרשה בעניינו הסתיימה. אלא שכתב האישום שהוגש נגדו כעבור חודשיים בקירוב, לא השאיר מקום לספק: הכדורגלן הואשם בהטרדה ונאלץ להתמודד עם מעשיו פעם נוספת, תוך שסכנת הענישה מרחפת מעליו. על כן חשוב מאוד לדעת, כי בדרך כלל התביעה מגישה כתבי אישום מידיים רק כאשר החשודים עצורים ויש צורך לבקש עבורם הארכת מעצר. בכל מקרה אחר, יוגש כתב האישום בהתאם לשיקולים וההמלצות ולאחר החקירה הראשונית.

לאחר איסוף של כל חומרי החקירה הרלוונטיים, יתבצע דיון ראשוני בבית המשפט (שלב ההקראה) בו יתבקש החשוד להשיב לכתב האישום. באפשרותו לכפור בכל העובדות, להודות בכל העובדות/ חלקן, להוסיף טענות ועובדות מטעמו שלא צוינו קודם לכן בכתב האישום. אפשרות נוספת היא לא להשיב לאשמה והיא תצביע על החשוד ככופר בכל העובדות. כדי לדעת בדיוק כיצד לנהל את השבת האשמה לכתב האישום, חשוב לערב את עורך הדין בכל פרטי האירוע כפי שהתרחשו. עורך הדין יוכל לגבש טיעונים והגנות מתאימים, לצפות את מהלכי התביעה ולהתמודד עם ההאשמות תוך ניהול אסטרטגי מוצלח ומסירת נימוקים מתאימים, שיוכלו להביא להמתקה בעונש או בתנאי המעצר.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
הליך מנהלי מול הליך פלילי

הליך מנהלי מול הליך פלילי: כך רשות המיסים אוכפת ומענישה על ביצוע עבירות מס בני הזוג אבי וורד התעוררו בבהלה באישון לילה לאחר שדפיקות חזקות

קרא עוד »
קבלת דבר במרמה

לעונש על קבלת דבר במרמה ישנן שתי חומרות אפשריות: עבירה שדינה עד שלוש שנות מאסר בפועל ועבירה בנסיבות מחמירות שדינה עד חמש שנות מאסר בפועל.

קרא עוד »
הסדר טיעון: כמה למה ואיך

הסדר טיעון / עסקת טיעון הסדר טיעון (או עסקת טיעון), הוא מעין משא ומתן מנהלי מוסכם בין הנאשם לתביעה במסגרת הליך המשפט הפלילי. לאחר הגשת

קרא עוד »
עבירות זיוף

כמות גבוהה מאוד של תיקי זיוף נידונה בבתי המשפט השונים בישראל מידי שנה ונדמה שכמות זו רק הולכת וגדלה. מסטודנטים שמזייפים תעודות הסמכה ודיפלומות ועד

קרא עוד »
הלבנת הון | כסף שחור

הלבנת הון – עונשים, משמעויות ומה ניתן לעשות חוק איסור הלבנת הון מורכב משלוש עבירות עיקריות: שתיים מהן (רכוש שמקורו, במישרין או בעקיפין בעבירה/ רכוש

קרא עוד »