fbpx

פסילת ספרים

ניהול ספרי חשבונות הינו אחת החובות החשובות שמוטלות על בעלי העסקים במדינת ישראל. יש לתעד באופן מדויק את כל הכנסות והוצאות העסק, כך שבסוף שנה יוגשו באופן מסודר למס הכנסה ומע"מ, המבסס את בדיקתו על נתונים אלה.

כאשר מתגלים ליקויים או פערי רישום בספרי החשבונות של העסק, עלולה רשות המיסים להביא לפסילת ספרי החשבונות שלו.

כל כך קל "לפספס" הכנסות: לא להקפיד לרשום אותן בשל התנהלות רשלנית ואף חמור מכך – להשמיט אותן במכוון במטרה להימנע מתשלום המס בסוף השנה. רשות המיסים מפעילה מאמצים רבים כדי לאכוף את הסוגיה ועל כן מבצעת ביקורות מס באינספור עסקים לאורך השנה, כאשר על חוקרי המס מוטל לוודא את רישום התשלומים המלא בספרים וללא טעויות – דבר שעשוי להגביל את בדיקת מחזורי הכספים והפעילות השוטפת האמיתית של העסק. בהקשר זה חשוב לציין כי גם חוסר תיעוד מתאים או חוסר שמירה על תיעוד החשבונות העסקיים עלולים לגרום למס הכנסה להפעיל פסילת ספרים כנגדכם.

 

מהי פסילת ספרים ומהן השלכותיה?

אלה, הבעלים הגאה של חנות ממתקים מוכרת מאזור המרכז מעולם לא שיערה בנפשה כי תיאלץ לעמוד מול פקיד השומה הקשוח בסוף השנה ולהסביר לאן נעלמו 1,200 שקלים שלא נרשמו בפנקסי העסק המפרטים את תקבולי הקופה שלה. היא סברה כמו רבים לפניה, שתוכל להעיד על כך שהלחץ בחנות לפני החגים היה כה גדול ועל כן לא הספיקה לתעד את הדברים כראוי. היא חשבה שטענתה מוצדקת ומשום כך ישלחו אותה בעוד כמה רגעים בחזרה לעיסוקה המתוק עם חיוך ואזהרה בלבד. אלא שפקיד השומה דחה את טענת הלחץ והעומס, קבע את פסילת ספרי החשבונות והטיל על אלה בשל כך קנס בסך 2,400 ₪ לתשלום, נוסף על תשלום שנתי גבוה יותר שכעת נצבר לחובתה.

בעלי עסקים רבים רואים ברשות המיסים כגוף המתווה את הוראותיו כהמלצה בלבד. למעשה, מדובר באחד הגופים הנוקשים והיעילים בישראל, שדבר לא נעלם מעיניו והוא איננו סלחן כלפי טעויות פיננסיות באשר הן – גדולות וקטנות כאחד. מתוך מטרה ברורה לשמש ככלב השמירה של הקופה הציבורית ולהגן עליה בכל מחיר, מבצעת הרשות ביקורת ואכיפה קפדניות בשלל העסקים הקיימים בישראל וזאת במטרה להילחם בתופעות קריטיות כמו העלמת מיסים, שעשויה להסביר פעמים רבות את היעדר הרישומים בתקבולי העסק. אך האם בעלי עסקים אינם יכולים לטעות טעות אנוש? מדוע לא קיבל הפקיד את טענתה של אלה? והאם ניתן להתגונן מפני הסנקציות הקיימות במצב של פסילת ספרים?

פסילת ספרים הינה סנקציה חמורה בהשלכותיה, המעידה על העלמת מס, בין אם במזיד ובין אם בשוגג ונחשבת לעבירה פלילית. אם יוכל בעל העסק לספק סיבה מוצדקת לאי הרישום, פקיד השומה יוכל להסתפק באזהרה בלבד ובכך תימנע האשמה בביצוע עבירה. פסילת הספרים גורמת לרשות המיסים לבצע חישוב של החבות מחדש כך שהתשלום הסופי יהיה גבוה יותר וכן יוצמדו אליו קנסות כספיים לא מבוטלים, המסוגלים להגיע עד 1% מהמחזור העסקי השנתי.

פסילת ספרים
פסילת ספרים

 

פסלו לכם את הספרים? עורך דין אורדן יוכל לסייע

בעלי עסקים רבים שספריהם נפסלו ממהרים להכריז כי הם מעוניינים בייצוג משפטי מתאים על מנת להגיש פנייה מסודרת לבית המשפט. אולם חשוב להבין בראש ובראשונה, כי יש להתמודד לפני כן עם רשות המיסים, כאשר רק על סמך החלטותיה הסופיות, יהיה ניתן בכלל לגשת להליך משפטי בבית משפט.

אם ספרי החשבונות שלכם נפסלו כתוצאה מהיעדר רישומי הכנסות, ניתן להגיש ערעור תוך שלושים ימים אל הוועדה לקבילות פנקסים של רשות המיסים ולצפות להזמנה לשימוע במשרדו של פקיד השומה. במהלך השימוע, יוכל למסור עורך דין אורדן את נימוקי בעל העסק על סמך הנסיבות והשתלשלות האירועים שהובילו להיעדר הרישום ובכך ייתכן ויוכל להשפיע לטובה על החלטתו הסופית של פקיד השומה. אם תתקבל מטעמו החלטה "גרועה" (פסילת ספרים בכל מקרה המצביעה על העלמת מס), ניתן יהיה לערער אל בית המשפט וזאת תוך 60 ימים לכל היותר מרגע הינתן הפסילה.

חשוב להבין כי השימוע ברשות המיסים מול פקיד השומה הוא איננו הליך חובה לביצוע, אך הוא ניתן לכם כזכות. על כן מומלץ בכל מקרה לנצל את זכות זו ולהשתמש בה גם על מנת להשמיע את קולכם ותגובתכם לפסילת הספרים וגם כדי לייצר מצב שבו תוכלו לפנות לערכאה משפטית במידת הצורך. טרם השימוע, ינחה אתכם עורך דין לענייני מיסים אורדן לגבי התרחיש העומד בפניכם ויעניק לכם ייעוץ משפטי נרחב שבמסגרתו תוכלו לגבש אסטרטגיה מתאימה ולהבין כיצד מתמודדים מול פקיד השומה ופקודות המס הנוקשות.

בהקשר לערעור אל בית המשפט, כדאי מאוד לדעת שעמדתו הראשונית היא להניח שאי רישום תקבולים כראוי בספרים העסקיים התבצע כתוצאה ממצב חריג ובלתי צפוי שלא יכול היה בעל העסק לצפות מראש, אך הוא ידחה מכל וכל טענות בנוגע לתקלות טכניות שהתגלו בקופה או פספוס רישומים כתוצאה מלחץ ועומס בעסק.

 

"רק הקטנים מסתבכים עם רשות המיסים." האמנם?

חשבתם שרק עסקים קטנים עשויים להסתבך בפסילת ספרים ואילו לגדולים "מוותרת" רשות המיסים? טעות מרה בידכם. רשות המיסים יודעת היטב כי אם לא תיאבק בתופעה באופן נוקשה וחסר פשרות, היא עלולה למצוא את עצמה מתמודדת עם בעיות גדולות בהרבה תוך זמן קצר.

כך למשל, מצאה את עצמה רשת המאפיות המפורסמת אבולעפיה בתסבוכת מול הרשות כאשר ספריה נפסלו בין השנים 2013-2014 בשל אי רישום תקבולים שהתגלה בשני מועדים שונים באותה שנה. החברה לא פנתה בזמן להליך שימוע בפני פקיד השומה ולכן לא נערך לגביה דיון שבו היה אולי ניתן להמציא סיבה מוצדקת לחוסר הרישום. בשל כך החליט פקיד השומה לפסול את פנקסי העסק בכל מקרה.

אלא שהחברה טענה מצידה, כי את ההודעה על הפסילה שנשלחה אליה בדואר מעולם לא קיבלה והיא למדה על פסילת הספרים שלה בדיעבד, בסוף שנת המס הבאה (2015) מה שהוביל אותה לפנות לבקשת שימוע באיחור חריג ביותר של שנה ארבעה חודשים. למרות שהודתה כי לא ידעה על הטעות ואף לא הכחישה כי אכן התקיימה, מס הכנסה דחה מכל וכל את הטענות וראה בחברה כמי שוויתרה על זכותה לשימוע במועד.

והסכום שבגינו התחוללה המהומה? דברי מאפה ב-45 שקלים בלבד! אכן, רשות המיסים לא מבצעת שום הנחות גם כאשר מדובר בסכומים פעוטים שלא נכללו בתקבולי העסק והיא גורסת כי אם לא תיאבק על כל רישום באשר הוא ותעלים עין כאשר מדובר "בכסף קטן", היא עלולה למצוא את עצמה נאבקת על סכומים גבוהים בהרבה שנעדרים מהרישום. במקרה של חברת אבולעפיה, ניסתה החברה לנמק באיחור כי לאחר שירדה לשורש הבעיה, גילתה כי עובד החברה שכח לרשום את התקבול בקופה הרושמת ורק הניח את 45 השקלים בתוך הקופה שכבר הייתה פתוחה כתוצאה מעסקה קודמת או מקבילה. חשוב להבהיר כי ייתכן שסיבה זו כך או כך לא הייתה משנה את החלטתו של פקיד השומה לפסול את הספרים, שכן "שכחה" של עובד כאמור, היא איננה טענה מספקת.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
התיישנות של עבירות מס

והרי חדשות רעות לכל מי שקיווה לחמוק מעינה הבוחנת של רשות המיסים ופשוט לא לשלם אותם – אין התיישנות על עבירות מס! רשות המיסים זכאית

קרא עוד »