מס ערך מוסף הוא המס העקיף המרכזי והמשמעותי ביותר במדינת ישראל. מתוך סך כל הכנסות המדינה, המע"מ קרוב לשלוש מאות וחמישים מיליארד שקלים בכל שנה, כמעט שליש מכלל ההכנסות, מגיע מגביית מס ערך מוסף על כלל הפעילות העסקית במשק.
זאת, למעט פעילות באזורים שונים או בתחומי עיסוק שבהם לא נהוג לגבות מע"מ.
כל בעל עסק מנהל חשבון מע"מ ייחודי ועוסק באופן שוטף בשני דברים במקביל – גביית מס ערך מוסף מלקוחות מצד אחד ותשלום מס ערך מוסף לספקים מצד שני, כיוון שהעיסוק בנושא המע"מ הוא אינטנסיבי למדי וכיוון שסכומי הכסף המתגלגלים בו הם גבוהים, אך טבעי שמדי פעם נחשפים בעלי עסקים המבצעים עבירות מע"מ טכניות, ובמקרים חמורים יותר עבירות מע"מ מהותיות ומכוונות. בשורות להלן נעסוק בהרחבה בנושא של עבירות מע"מ טכניות והמשמעות שלהן, כמו גם בענישה הנהוגה במקרים כאלה.
מס ערך מוסף – מה זה בעצם
מס ערך מוסף הוא המס שכל בעל עסק משלם עבור עליית הערך של המוצר שהוא מייצר או מוכר. עליית הערך של המוצר היא למעשה הערך המוסף שלו, שעבורה משולם מס כחוק על ידי מי שרוכש את המוצר לאחר עליית הערך. המס משולם בכל אחד מהשלבים, לכל אורך הדרך עד למכירת המוצר לצרכן הסופי, שאליו מתגלגל תשלום המע"מ במלואו.
לשם המחשה נשתמש בדוגמה כדלקמן: יצרן אריגים קונה חומרי גלם המשמש לייצור האריגים. עבור חומר הגלם הוא משלם 100 ₪ לק"ג, בתוספת מע"מ של 17% – כלומר 117 ₪ בסך הכל לקילוגרם. מכל קילוגרם הוא מייצר ארבעה מטרים של אריג, שאותם הוא מוכר ליצרן חולצות בסכום של 200 ₪ בתוספת מע"מ – קרי 234 ₪ בסך הכל. מנגד, הוא מזדכה על המע"מ ששילם עבור הרכישה, ומעביר למע"מ רק את 17 השקלים הנותרים. יצרן החולצת מייצר שמונה חולצות, ומוכר כל אחת במחיר של 50 שקלים לפני מע"מ – קרי הכנסה של 400 ₪ לפני מע"מ.
תמורת המכירה הוא גובה גם מע"מ בסכום של 68 ₪. לאחר ניכוי המע"מ ששילם תמורת חומר הגלם, הוא יעביר בסיכומו של עניין סכום של 34 ₪ לרשויות המס. בסיכומו של התהליך, המדינה תהנה מהכנסה של 68 ₪ עבור כל העסקה: 17 ₪ עבור חומר הגלם \ 17 ₪ עבור האריג ו 34 ₪ עבור החולצות שנמכרו ללקוח הסופי. השיטה כאן היא למעשה פשוטה, כאשר בעלי העסקים משמשים למעשה גובי המס של מדינת ישראל.
מדוע רשויות המס מתייחסות לתשלומי המע"מ ברצינות יתרה
כאמור לעיל, כשלושים אחוזים מהכנסות המדינה מגיעים מגביית מע"מ. מדובר בכסף נזיל, הנכנס באופן קבוע לקופת האוצר בכל חודש. מנגד, מתקיימת מערכת סבוכה למדי של הזדכויות, שכל טעות ביישום ההנחיות הקשורות אליהן עלולה לגרום להפסדי הכנסה משמעותיים למדינת ישראל.
הימנעות מהוצאת חשבונית עבור עסקה, ניכוי שגוי של מע"מ תשומות, כל אחת מן העבירות הללו, אם לא תזכה לתשומת ליבו של מי שאמון על הגבייה, עלולה להפחית בצורה משמעותית את ההכנסות של המדינה ממיסים. עבירות שבוצעו בכסף מזומן הן קשות יחסית לזיהוי, מה גם שמדובר בכמות גדולה של פעולות שכל אחת מהן היא בסכום קטן יחסית.
אחת האמירות הנפוצות ביותר בעולם הכלכלה גורסת שהרבה יותר קשה לזהות בעיות בסכומים הקטנים. זאת, פשוט כיוון שבעיה בסכומי כסף גבוהים היא בולטת לעין וקלה לאיתור. נראה אם כן, כי זוהי הסיבה המרכזית לכך שהממונים על גביית מע"מ מקפידים הקפדה יתרה בנושא זה.
עבירות מע"מ טכניות והיחס אליהן
כאמור, עבירות מע"מ עשויות להיות עבירות טכניות או מכוונות. עם העבירות הטכניות ניתן למנות איחור בדיווח למע"מ, או ניהול לא תקין של פנקסים חשבונאיים. גם העדר פנקסים נחשב לעבירה טכנית, אף שמדובר בעבירה חמורה למדי. עבירה טכנית משמעותית הינה העדר רישום תקבולים, או העברת מידע חלקי בלבד למע"מ. גם טעויות בחישוב המע"מ נחשבות בדרך כלל לעבירות טכניות. נקודת המוצא של הרשויות בעת טיפול בבעלי עסקים שעברו עבירות מהסוג הזה, היא שהעבירות כאמור בוצעו בתום לב, תוך כדי הפעילות העסקית וללא כוונת זדון. זאת, בתנאי שלא הוכח אחרת.
הענישה על עבירות מע"מ טכניות
באופן עקרוני, כאשר מדובר בעבירות מע"מ טכניות, הענישה לעבריינים בדרך כלל מסתכמת במאסר על תנאי ובקנסות. זאת, במטרה להחזיר אותם לתלם ולמנוע הישנות עבירות מהסוג הזה בעתיד. באשר למאסר – עבירות מע"מ טכניות מאפשרות לשופטים להטיל על העבריין עונש מאסר של עד שנה אחת. במרבית המקרים מוטל, כאמור, מאסר על תנאי בליווי קנס מנהלי. עם זאת, אם השופטים מוצאים שהעבירות חוזרות על עצמן או שהן מבוצעות בצורה שיטתית, הם עלולים בהחלט להטיל עונש מאסר בפועל, בנוסף לקנס מנהלי המוטל בדרך כלל.
איך להימנע מביצוע עבירות מע"מ טכניות
הדרך הפשוטה והנכונה ביותר למנוע עבירות מע"מ טכניות היא פשוטה – לעבוד על פי הנהלים ולא לנסות לעגל פינות או למצוא קיצורי דרך. הימנעות מהוצאת חשבונית בגלל עומס עבודה, עלולה להסתיים בכך שבסיכומו של עניין החשבונית לא תופק כלל, מה שנחשב באופן אוטומטי כעבירה, גם אם היא טכנית בלבד. איחוד של כמה עסקאות בחשבונית אחת, גם היא עבירה טכנית הגם שלכאורה אין בה פגיעה של ממש בתקבולים של העסק.
ולבסוף – הקפדה מחמירה על רישום נכון ועל תשלום מע"מ במועדו מונעות את האפשרות לשכוח ולהחמיץ את מועד התשלום הקבוע. הסתייעות בבעל מקצוע – רואה חשבון או מנהל חשבונות מנוסה, אמנם כרוכה בהוצאה כספית, אולם, היתרון של ניהול החשבונות בעסק על ידי איש מקצוע מיומן הם גדולים, ובכוחם לחסוך, בסיכומו של עניין, ממון רב לעסק.
בחירת עורך דין מיומן לטיפול בתביעות בגין עבירות מע"מ טכניות
אף כי יש המקלים ראש בעבירות מע"מ טכניות, חשוב להדגיש את הצורך להתייחס אליהן ברצינות. למען הסר ספק – למרות שהעבירות הן טכניות, ולמרות שבדרך כלל הן מתבצעות בשוגג, הרי שמדובר בעבירות פליליות לכל דבר ועניין.
ניהול לא נכון של המצב, עלול להביא לכך שהשופט יחליט ללכת להחמיר בענישה כנגד הנאשם. עורך דין מנוסה המתמחה בנושא ההתנהלות מול רשויות המס, ומכיר את הדרכים השונות לפעול על מנת להקל ככל האפשר את פסק הדין בעקבות הרשעה, עשוי בהחלט לגרום לשופטים להקל בפסק הדין.
במקרים אחרים, עורך דין מיומן יכול אף להביא את הפרשה אל סיומה המהיר, עוד בטרם התחיל ההליך המשפטי. אם מתנהלים כנגדכם הליכים בגין עבירות מע"מ טכניות ואם יש לך צורך בעורך דין איכותי ומנוסה שייצג אתכם, עליכם לפנות לייעוץ משפטי בהקדם על מנת לבחון את האפשרויות העומדות בפניכם ולהימנע מתסבוכת נוספת ומפגיעה מיותרת בזכויותיכם ובפרנסתכם.