fbpx

אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים

בכלכלה מתוקנת, כל הפעילות הכלכלית אמורה להתנהל בשקיפות מלאה. המשמעות היא שבכל פעולה בעולם האמיתי אשר תמורתה אמור להתקבל תשלום, יודע מי שנותן את התשלום שהוא אמור לקבל לידיו חשבונית וקבלה.

החשבונית היא למעשה המסמך התובע את התשלום והקבלה מעידה על כך שהתשלום אכן התקבל ונכנס לקופת העסק.

אם תמורת כל עסקת מכר בישראל היתה מונפקת חשבונית וקבלה כחוק, רשויות המס במדינת ישראל יכולות היו לעקוב בקלות רבה אחרי מהלך הדברים. בתנאים כאלה, המיסים שהיו מוטלים על כל בעל עסק היו משקפים נאמנה את הפעילות הכלכלית והעסקית שלו. אולם למרבה הצער, בעלי עסקים רבים ישראל אינם מתנהלים כנדרש על פי חוק, והתופעה של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים רווחת במדינת ישראל. 

 

 

סוגיות שחשוב להכיר בנושא של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים

בשורות שלהלן נרחיב את היריעה בנושא של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים, ונבהיר את ההשלכות של אי דיווח על הכנסות, הן לגבי מדינת ישראל והן לגבי בעל העסק שלא מדווח על ההכנסות שלו כחוק. מהו התהליך החוקי בהתנהלות העסקית ומתי צריך עוסק מורשה ובעל עסק להנפיק חשבונית ולהוציא קבלה? מהו בעצם אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים ואיך הוא מתאפשר? מהן ההשלכות של העדר דיווח על הכנסות על הקופה הציבורית ועל הכלכלה בישראל בכלל? איך מתמודדות רשויות המס עם התופעה? מתי כדאי לבעל עסק או עוסק מורשה אשר נחשד באי דיווח על הכנסות להסתייע בעורך דין? על כך במאמר הבא.

 

 

התהליך העסקי – מתי יש להוציא חשבונית וקבלה עבור תשלום

לכאורה, התהליך העסקי וההתנהלות של כל בעל עסק שהחוק מאפשר לו להנפיק חשבונית הוא פשוט למדי. בעל העסק נוקב במחיר של השירות או המוצר שאותו הוא מספק. לאחר שההסכמה של הלקוח התקבלה, הלקוח מקבל את המוצר או השירות. בתום העסקה, בעל העסק מספק ללקוח חשבונית, הלקוח מעביר את הכסף ומקבל קבלה. החוק בישראל מאפשר לאחד את השלב הזה ולהנפיק מסמך הכולל חשבונית מס וקבלה, שהלקוח מקבל במעמד התשלום.

המסמך העסקי כולל פירוט של מחיר העסקה, כולל סכום המע"מ אם אין מדובר בעוסק פטור. הוצאת החשבונית מאפשרת לרשויות המס לעקוב אחרי ההתנהלות הפיננסית של הספק ולגבות ממנו כשמגיע המועד לכך את המיסים בהתאם לדו"ח השנתי שהגיש. במקרים רבים מוציא העוסק המורשה חשבונית, ומקבל את התשלום מאוחר יותר ורק אז מנפיק קבלה.

 

 

איך מתאפשר אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים

על מנת שהעדר הדיווח יתאפשר, נדרשים לעסקה המפוקפקת הזאת שני צדדים. הן הלקוח והן הספק צריכים להסכים על כך. בעסקה כזאת, הלקוח לא משלם את המע"מ וחוסך לעצמו 17% מן התשלום שבו היה מחויב אילו דרש חשבונית. הספק מאפשר את החיסכון הזה, כיוון שממילא הוא אמור להעביר את הסכום לרשויות. הספק עצמו לא רושם את ההכנסה בספרים, מה שמקטין את סך כל ההכנסות שלו וממילא את תשלומי המס שבהם יחויב לאחר הגשת הדו"ח השנתי.

לא אחת התברר שעוסקים מורשים שעל פי הדוחות השנתיים שלהם העסק שלהם בקושי הרוויח, ניהלו בפועל עסק שבו הרווחים היו גדולים וחלק הארי שלהם פשוט לא דווח לרשויות. בעל עסק שנתפס בקלקלתו, יאלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן שינסה להגיע לפשרה עם הרשויות ולהפחית ככל שניתן את העונש שיוטל עליו בסיכומו של עניין.

אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים
אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים

 

ההשלכות של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים

כאשר אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים ובעלי עסקים אחרים רווח, הדבר משפיע מאוד על הכנסות המדינה ממיסים ויוצר מה שמכונה הון שחור. על פי ההערכות של אנשי המקצוע, ההון השחור בישראל מהווה יותר מחמישית (עשרים אחוזים) מן הפעילות הכספית בישראל.

אם הכנסות המדינה ממיסים נעו בשנים האחרונות בסביבות שלוש מאות מיליארד שקלים לשנה, הרי שעל פי התחשיב הזה שבעים וחמישה מיליארד שקלים "נעלמים" בכל שנה עקב אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים וחברות. אפשר רק לדמיין מה אפשר היה לעשות בסכומים האסטרונומיים האלה, אבל כאן לא מסתיימת הבעיה. הסכומים הללו מופנים בחלק ניכר מן המקרים לכיוונים פליליים, שלא רק שאינם מועילים למדינה ולאזרחיה אלא אפילו מזיקים.

עם התחומים הללו ניתן למנות סחר בבני אדם, זנות, סחר בסמים, הימורים, סחר בנשק ואפילו פעילות טרור. מכאן, שהאינטרס של המדינה להפחית את התופעות של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים ובעלי עסקים הוא גדול מאוד.

 

 

מהן ההשלכות של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים על בעלי עסקים?

אמנם ההשלכות של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים על המדינה הן משמעותיות, אבל גם בעל העסק עלול להיתקל בבעיות לא פשוטות, ככל שההון השחור שאותו הוא צובר הוא גדול יותר. הבעיה הראשונה, היא מה לעשות עם הכסף שנצבר. בדרך כלל, ההון השחור נצבר במזומן, שכן סכומים ששולמו בכל דרך אחרת אי אפשר להעלים. החיסרון שבדבר מבחינתו של בעל העסק הינו, שאת הכסף המזומן אי אפשר להפקיד בחשבון הבנק. מנגד, אי אפשר להוציא סכומי כסף גדולים על רכישת מוצרי צריכה מעבר למה שמקובל בשגרה.

בעולם הדיגיטלי של היום, קל מאוד לרשויות לזהות מצב שבו אדם מוציא סכומים גבוהים הרבה יותר מאלה שהוא מרוויח בפועל – הן כשכיר והן כבעל עסק. גם להשקיע את הכסף אי אפשר, ומכל מקום לא כאשר מדובר בסכומים גדולים של כסף. דוגמה טובה למכשול שמציבות הרשויות, היא שכל אדם הרוכש דירת מגורים או נכס נדל"ן אחר נדרש להצהיר בעת הרכישה ולפני הרישום של הנכס על שמו, על המקור שממנו הושג החלק בעסקה הממומן במזומן.  מנגד, הועלה רף הענישה כנגד עוסק מורשה שנתפס בקלקלתו, עד כדי הטלת עונש של מאסר בפועל על בעל עסק שהורשע.

 

 

חשיבות ההסתייעות בעורך דין במקרים של אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים

לעיתים מזומנות, פתיחת הליכים גלויים בגין אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים מתרחשת לאחר שנערכה חקירה סמויה כנגדם. במקרים כאלה, מומלץ עד הכרחי להסתייע בעורך דין. זאת, במטרה למזער ככל האפשר את הנזקים הצפויים לחשוד. עורך הדין יברר תחילה את חומרת החשדות או האישומים וינסה להגיע עם הרשויות להסכמה על רף הענישה.

בשלב הראשון חשוב למנוע ענישה הכוללת מאסר, כפי שיכול לקרות באישומים מסוג זה. בשלב הבא, יעשה ניסיון להגיע לפשרה כלשהי על גובה הקנס שישולם. ככל שהחשדות מבוססים יותר וככל שהסכומים שבהם מדובר הם גבוהים יותר, כך הדרך לפשרה היא ארוכה ומסובכת יותר.

 

 

נחשדתם בעבירת אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים? כך תפעלו

בעלי עסקים שהיו מעורבים בעבר בהליכים משפטיים סביב אי דיווח הכנסות, יודעים שתוצאות ההליך הן בלתי צפויות, וכי ההתדיינות המשפטית לא תמיד מסתיימת באופן הטוב ביותר עבור בעל העסק שנתפס בקלקלתו.

לכן במידה ונחשדתם בעבירת אי דיווח על הכנסות בקרב עוסקים מורשים, מומלץ מאוד לפנות בהקדם האפשרי להיוועצות מול עורך דין המתמחה בתחום המיסוי, ויכול לסייע לכם בהתדיינות המשפטית מול רשויות המס. צרו עימנו קשר כבר כעת ותזכו לליווי מלא לאורך כל התהליך המשפטי, עד להשגת הפתרון הטוב ביותר האפשרי במסגרת הנסיבות הקיימות. עורך דין מיסים מנוסה יעשה כל שביכולתו על מנת למצוא את הדרך הנכונה להתמודד עם הבעיה ולהגיע להסכמה עם רשויות המס.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
עורך דין העלמת מס

מקנס שיחסל אתכם סופית ועד מאסר ממושך: מה צפוי לאדם שמעלים מיסים? עשרות תיקי העלמות מס בשווי מאות אלפי ועד מיליוני שקלים מנוהלים מידי שנה

קרא עוד »
עבירות מע"מ מהותיות

חוק המע"מ אשר נחקק באמצע שנות השבעים של המאה הקודמת, הוא אחד החוקים המשמעותיים ביותר שנחקקו במדינת ישראל בתחום המיסוי. אחד הדברים שהופכים את המע"מ

קרא עוד »
מלכודות מס

על פי חוקי מדינת ישראל, בדומה למרבית המדינות המתוקנות בעולם, כרוך הביצוע של פעולות כלכליות כאלה ואחרות בתשלום מס. בדרך כלל, גובה המס והנסיבות שבהן

קרא עוד »
תכנון מס

תכנון מס: הדרך לשלם פחות – כחוק! את עיקרון תכנון המס ניתן להבין על ידי הדוגמא הבאה: אתם נוהגים ברכבכם ברחוב מרכזי בתוך העיר ובנתיב

קרא עוד »
השגות שומה

כפי שבטח אתם יודעים על פי מערכת המס הישראלית, כל אדם וכל עסק מתבקשים להגיש מידיי שנה דו"ח שנתי הכולל בתוכו מגוון רחב של אלמנטים

קרא עוד »