חלק בלתי נפרד מקיומה של כל חברה ותאגיד הוא מיסוי: התשלום שאותו ארגון מעביר לקופת המדינה לצורך הכנסותיה ויכולתה להמשיך ולעודד את הכלכלה, הנגשת השירותים הציבוריים השונים ויצירת הצמיחה, הפיתוח והחדשנות של המשק.
מיסוי החברות בישראל פועל תחת מס החברות והוא הדרך של המדינה ליהנות מ"פירות" שהניבה החברה בעסקיה ולגבות את חלקה כשם שהיא גובה אותו גם מעוסקים קטנים או פרטיים ושכירים וללא כל קשר למניות שלה. לעומת מדינות בארצות אחרות, החברות בישראל משלמות אחוזי מס ממוצעים ואף נמוכים יחסית לעומת מקומות כמו ארצות הברית, בלגיה, צרפת ויפן והם נגזרים כתוצאה מרווחי החברה: ככל שהרווחיות גוברת משלמת החברה יותר מס, בעוד שבמצב של הפסד ישנו פטור מהתשלום. מדינות אחרות המשמשות כמדינות מקלטי מס, הן בעלות מיסוי חברות נמוך מאוד ולרוב נתונות בגירעונות ממושכים.
מס החברות שמוטל על כל חברה לשלם איננו קשור לחבות הרגילה של מס הכנסה אותה בעל החברה נדרש לשלם באופן אישי. הנוהג בישראל הוא לשלם מקדמת מס חודשית ובסיום שנת המס לבצע חישוב שומה המודד כמה עוד יש לשלם לצורך השלמת החבות, או על כמה עומד גובה ההחזר, כאשר התברר כי התשלום של המקדמה היה גבוה מידי, יחסית לרווח של אותה שנה.
דברו אליי באחוזים
במהלך שנות התשעים ותחילת האלפיים, עמד מס החברות לתשלום בישראל על 36% ולאחר מכן ירד ל-25%. החל משנת 2014, הועלה המס לשיעור של 26% במטרה לצמצם (עד כה בהצלחה) את הגירעון התקציבי שנפער בשנים האחרונות הגורם להשקעה ממדינות זרות ומונע מהחברות המקומיות להפוך לרווחיות באמת. זאת לצד הקלות רבות במס שיכולות לאפשר לכל חברה להשפיע עוד יותר על הכנסות המדינה והתקציב. החל משנת 2017 חלה מגמת הפחתה הודות להתייצבות הכלכלית כך ששיעור המס עמד על 24% ואילו בתחילת 2018 נקבע על 23%.
המיסוי עובד באופן שבו בפעם הראשונה מוטל מס החברות בשיעור השנתי המקובל ובפעם השנייה מוטל מס על חלוקת הרווחים (דיבידנדים) שמצויים בידי בעלי המניות של החברה (לאחר הקיזוז). מס זה הקרוי גם "מס דיבידנד", עומד בשנים האחרונות על 30% וגם לזכותו ניתן לקבל החזר מס, אולם חשוב ולבדוק את אפשרות ההחזר מול גורם מקצועי ומוסמך בנושא.
מהן "חברות כלואות"?
העצבים החשופים והרגישים של תושבי המדינה התעוררו לבוקר קשה אי שם בשנת 2012, כאשר נחשף כי החברת הגדולות שיש להן גם פעילות ענפה בחו"ל ושזכו לפטור מתשלום המיסים, צברו רווחים כלואים בסך 100 מיליארד שקלים. זהו מענק מדינה נדיב מאוד שנהוג מאז ומעולם וכפוף לחוקים נוספים בתחום השקעות ההון, לפיהם דורשת רשות המיסים בתשלום דיבידנד נמוך בלבד. זה התחיל בעשור הקודם, כשחברת צ'ק פוינט נכנסה לשוק הסינגפורי במטרה להקים חברת בת ובעלות של קרוב למיליארד שקלים ועל כן סירבה לשלם בנוסף להוצאה הכבדה את מלוא התשלום על מס החברות והדיבידנדים באותה שנה, המשיך כאשר חברת אמדוקס ביקשה להעביר לחו"ל קרוב לשני מיליארד שקלים לטובת השקעה עתידית והחריף כאשר חברת אינטל ביקשה להקצות לא פחות מ-12 מיליארד שקלים כנגד תשלום מס של עד 3 מיליארד שקלים המהווים 25% מסכום הרווחים, בעוד עליה על פי חוק היה לשלם קרוב לחמישה מיליארד.
חברות אלה כמו גם חברות ענק נוספות כמו טבע למשל, יצרו עם השנים רווחים גבוהים שאותן הן מעוניינות כעת להשקיע בחו"ל. כתוצאה מהוויכוח מול הרשות על היקף המיסים שעליהן לשלם, הן לא יכולות לייצא רווחים מחוץ למדינה ועל כן מכונות "חברות כלואות". רווחי החברות הללו, שנשמרים כתוצאה מהנסיבות בתוך גבולות המדינה מכונים "רווחים כלואים". למרות זאת, גם צ'ק פוינט וגם אינטל ואמדוקס הצליחו לבסוף להוציא החוצה את רווחיהן, תוך כדי בחינת הסוגיה המשפטית בעניינן. מצד אחד – הרווחים שהן יצרו התבצעו בארץ ומשום כך הן רשאיות לקבל פטור, שהרי מלכתחילה המטרה הייתה לעודד את ההשקעות בישראל בתמורה לקבלת פטור. מצד שני – רווחים אלה צפויים כעת להיות מתומרנים לטובת חו"ל, מה שמייצר בעיה בעיניה של המדינה מבחינת המשך עידוד ההשקעות והיזמות המקומי.
ההבדל בין מיסוי חברות למיסוי עוסק מורשה
כל אדם העומד להקים חברה מסוימת, שוקל איך וכיצד להפעיל אותה: האם במסגרת של עוסק מורשה או במסגרת של חברה בע"מ? לכל אחת מהמסגרות ישנם הבדלים מיסויים. לצורך הקמת חברה, יש להירשם ברשם החברות ומכאן והלאה מניותיה נפרדות ממנה באופן מוחלט. כתוצאה מכך ולהבדיל מעוסק פטור או מורשה, במצב של פשיטת רגל או הגשת כל תביעה משפטית שהיא, הפעולות יהיו אך ורק נגד החברה ולא כנגד העומד מאחוריה. למס יש חשיבות רבה, כאשר נכון לשנת 2018 הוא עומד על 23%. אם בעל מניות מרכזי יחליט לחלק את יתרת הרווח שלו כדיבידנד עליו לשלם 30% מס כאמור ובכך להביא את החברה למצב של רווח שיאלץ אותה לשלם סכום רב בהרבה. מנגד – אם יחליט אותו בעל מניות להשקיע את הרווחים שנוצרו בחברה עצמה, יחול עליו רק מס חברות. העוסק המורשה כעצמאי בתחומו לעומת זאת, משלם בהתאם למדרגות מס כאשר בעלי ההכנסות הגבוהות מעבר לסכום של 641,880 ₪ (נכון לשנת 2018), יידרש לשלם מס בשיעור של 50%. זאת בנוסף לתשלום דמי ביטוח לאומי אצל העצמאי, ממנו חברה פטורה, מפני שאיננה מבוטחת או זכאית לכלל הכנסה מגוף זה.
בעלי חברות נהנים בנוסף גם מדמי פיצויי פטורים ממס: בעל החברה המכהן כמנהל החברה, רשאי לקבל משכורת חודשית בעבור עבודתו כמנהל שכיר, מה שמבטיח לו את הזכאות לדמי פיצויים בעלי פטור ממס בעת הפרישה. מנגד, עלויות שירותי הנהלת החשבונות וההתעסקות הפיננסית של חברות, הינם גבוהים יותר מאשר עלויות העוסק המורשה, כאשר הן מוכרות לו במס. כאשר ניצבים בפני שאלת הקמת חברה או הקמת עסק עצמאי, חשוב לבחון את הדברים לגופם ולהסתייע בעזרה מקצועית כבר מהרגע הראשון.
משרד עו"ד אורדן הינו בעל ניסיון עשיר ורב שנים בנושא מיסוי חברות ותאגידים, המתמחה במתן ייעוץ וליווי מהרגע הראשון, תוך תכנון מיסויי ובחינת מיזוגים ופיצולים עתידיים, מיסוי בשוק ההון ובהייטק, חברות הזנק, עמותות מלכ"ר, מיסוי רילוקיישן, הסדרי מס ועוד. המערך המשפטי של המשרד הינו כולל ומקיף, מאפשר מבט קדימה תוך בחינה וניתוח של סוגיות מיסוי שונות ויוכל לבחון יחד איתכם את צורת הקמת העסק הנכונה והמדויקת ביותר על סמך אופיו והיקפו, לבצע תכנון תקציבי יעיל ולייצר מעטפת הגנה שתאפשר לכם להתנהל נכונה ולטווח הרחוק.
צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!