fbpx

תשלום כופר בעבירות מס

מנשה, מפעיל חניון מתל אביב שהורשע בעבירות מס שביצע במשך שנים קיבל עונש מאסר בפועל למשך שנתיים.

גם אריה בעל חברת ההובלות גרף לכיסו העלמות מס של כחצי מיליון שקלים על ידי רישום משכורות פיקטיביות ואז עוד המשיך להתחמק מתשלום וגרם לבית המשפט לגזור עליו שבעה חודשי מאסר בפועל, קנס כספי של 50,000 ₪ ומאסר על תנאי למשך 9 חודשים נוספים. באותו החודש ממש, נעצר מנכ"ל של חברת דלק מוכרת בשלל עבירות מס על למעלה מ-40 מיליון שקלים ששלחו אותו לביצוע 40 חודשי מאסר בפועל ותשלום קנס על סך 250,000 ₪. במקרה של ורד שהציגה קבלות מזויפות ובכך התחמקה מתשלום מצטבר של 200,000 ₪, התחשבה המדינה בארבעת ילדיה וגזרה עליה שישה חודשי עבודות שירות וקנס על סך 15,000 שקלים.

עונשים אלה הם רק דוגמה "על קצה המזלג" לכוחו וחוסר התפשרותו של בית המשפט בכל הנוגע לעבירות מס הנחשבות לפליליות וקשות ועל כן נושאות בתוצאות כבדות. הן מערכת המשפט והן המדינה מעוניינות לקיים מערך הוגן וצודק עבור כלל האזרחים, במסגרתו כל אדם ישלם את חובו במס ובזמן לטובת הקופה הציבורית על מנת שהמדינה תוכל להמשיך ולפתח את המשק, להקים תשתיות וענפי שירות ראויים ולהשיב את הכספים ששולמו לקידום האינטרס הציבורי. על כן, נתפסת כל עבירת מס באשר היא כפגיעה בציבור כולו והעונשים החלים עליה כבדים ביותר.

 

עבירות חמורות – עונשים כבדים

לצערם של עברייני המיסים, האישום הפלילי שלהם איננו מסתכם רק בקנסות כבדים ומאסר ממושך בפועל. לצדם נמצאים גם הקלון, החשיפה הציבורית כאשר מדובר בבעלי חברות או עסקנים מוכרים, הניתוק מכל פעילות עסקית לטובת התרכזות במהלך המשפט ואיום המאסר העתידי שמרחף מעל ראשם וכמובן גם אי השקט, חוסר הנוחות והפגיעה העצמית שמרחשים במהלך התהליך. כל אלה מובאים בנוסף לעובדה שבסופו של דבר, גם החבות במס עצמה נותרת בעיניה. משמעות הדבר היא שגם אם זוכה אדם מעבירת המס שביצע, הרי שבכל מקרה יצטרך להשלים את חובו החסר למס הכנסה בהקדם האפשרי.

כדי להסיר את הסנקציות והתופעות השליליות הקשות שמביא איתו כל הליך משפטי שכזה, מאפשרת המדינה מעין "מסלול מקוצר" לעבריין החייב, שבמסגרתו ניתן לשלם בתמורה למחיקת האישום הפלילי. זהו הליך כופר המאפשר לנאשמים וחשודים לבצע תשלום כספי בהיקף רב (לרוב בשיעור של כ-30% מגובה החבות המקורית) ובכך לבטל ולמחוק את כל האישומים נגדם ולמנוע את ניהול ההליך המשפטי בעניינם.

 

למי לא מתאים הליך הכופר?

בעולם המיסים, נהוג להפריד בין שני סוגי עבירות: עבירות טכניות – בעיות או ליקויים ברישום חשבוניות או ספרים עסקיים, איחור בהגשת דוחות שנתיים ותצהירי הון או כל חריגה ברמה הטכנית מהנהלים שקבעה הרשות. עבירות אלו אינן כוללות יסוד פלילי ועל כן אין בהן הליכי כופר. חשוב לציין שכענישה ואכיפה של עבירות אלה, יתבצע ממילא תשלום קנס כלשהו מטעם הרשות, אם כי בסכומים נמוכים בהרבה מאלו המאפיינים את עסקת הכופר. לעומת העבירות הטכניות, עבירות מהותיות נחשבות לסוג החמור יותר, הכולל בתוכו מרכיבים פליליים רבים שמתלווים לביצוע עבירת המס. לרוב ייפתחו ההליכים עבירות אלה בחדר החקירות וימשיכו אל הגשת כתב האישום והדיון בבית המשפט. זהו הזמן שבו יהיה ניתן להגיש בקשה לדיון מול ועדת הכופר לטובת המרת האישום בסכום כספי גבוה שיועבר אל רשות המיסים. על כן ההליך איננו מתאים לאנשים הטוענים לחפותם המוחלטת, או לאנשים שידם אינה משגת בנוגע לגובה התשלום. אלה ייאלצו בכל מקרה להתמודד עם דיון משפטי בעניינם וקבלת גזר דין.

תשלום כופר בעבירות מס
תשלום כופר בעבירות מס

 

מה עושה ועדת הכופר?

ועדת הכופר היא הגוף הממונה מטעם רשות המיסים על ניהול הליך הכופר מול הנאשמים, החשודים ועורכי דינם. באחריות הועדה לבחון כל מקרה לגופו, להקביל בין נימוקי הנאשם או החשוד לבין חומרת העבירה (או העבירות) שבוצעו, לשכלל את נסיבות החיים האישיות ואת נסיבות העבירה ומעורבות הנישום ולבסוף לאשר או לדחות את בקשת הכופר. אם תאושר הבקשה, תנקוב הועדה בסכום המתאים שלדבריה יש לשלם. אם תידחה מפאת חומרה קיצונית של העבירה, רצון להרתיע משמעותית או רצון למצות את הדין בכל מקרה עם אותו הנישום, הוא ייאלץ בכל מקרה להתמודד עם הערכאה המשפטית בעניינו. החשוד רשאי לדחות את תשלום הכופר שהוצע לו במידה וגבוה מידי, אך במצב זה הוא מסתכן כאמור בגזר דין חמור בהרבה. על כן חשוב תמיד לקיים את ההליך בליווי וייצוג מתאימים מאת עורך דין מיסים מנוסה ביותר מול וועדות כופר וההליך בכלליותו והוא זה שיוכל לייעץ למרשו כיצד לנהוג, האם יש רלוונטיות בפנייה להליך והאם להסכים להצעה או לדחות אותה על הסף. יש לקחת בחשבון כי ההזדמנות להמרת האישום בתהליך הכופר לא תינתן פעם נוספת.

 

פתרון טוב – פתרון רע

ככל שהדבר נוגע ל"סגירת עסקאות" מחוץ לכותלי בית המשפט שאמור לבצע את תפקידו כרשות השופטת ולפסוק בעצמו בנוגע לעבירות, הדעות נותרות חלוקות. מצד אחד – כופר הוא דרך לחיסכון משמעותי בזמן ומשאבים מדיניים רבים וכן מאפשר למדינה לשלשל לקופה סכומים נכבדים שייתכן ויהיו נמוכים בהרבה במתן גזר הדין. מצד שני – נאמר על הכופר שהוא "המסלול הבטוח" של עברייני המיסים שיכולים להרשות לעצמם לקבור את האישום מבלי לשאת בעונש רלוונטי ומבלי שחלה כל הרתעה משמעותית בניסיון לאכוף את העבירה ולצמצם את מגמת הופעתה.

פעם בשנה מתירה רשות המיסים אף לפרסם את פעילות ועדות הכופר שלה כאשר מופיעים בה שמות החשודים, העבירה שביצעו וסכום הכופר ששילמו. זוהי חשיפה שיש לקחת בחשבון לפני הכניסה להליך ובכפוף לקבלת ייעוץ משפטי מעורך הדין כמובן. הכופר הגבוה ביותר ששולם בשנים האחרונות – 600 אלף שקלים – שייך לאביבה גלעד, אשתו של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה לשעבר, שנאלץ לפרוש בעקבות הפרשה. כופר בסכומים נמוכים יותר אך כמובן כבדים מאוד ניתן למצוא בתיקם של אהרון וגילה רחמים שהעלימו הכנסות בשווי 2.5 מיליון שקלים ושילמו כופר בסך 375 אלף שקלים, משפחת בר שלא דיווחה על הכנסות בסך 1.2 מיליון שקלים ושילמה כופר בסך 237 אלף שקלים ואילנה כהן שהשמיטה הכנסות של למעלה מ-2 מיליון שקלים ושילמה דמי כופר על סך 300 אלף שקלים. כל אלו לצד החבות הנוכחית במס, שאותה על כל אחד מהחייבים הללו להסדיר כאמור בעניינו ובהקדם האפשרי.

מגמת תשלומי הכופר מוכיחה כי בסופו של דבר, מעילה בכספי הציבור איננה תמיד משתלמת כספית לנאשם, אך היא יכולה לחסוך עבורו את המאסר העתידי וכן את הטלטלה הרגשית שפעמים רבות מלווה את ההליך. אם חלילה נקלעתם לתסבוכת מול הרשות, נתפסתם בביצוע עבירת מס ואתם זקוקים לפיתרון אישי והכוונה, משרד עורך דין אורדן נמצא כאן לשירותכם וישמח להעניק לכם את כל המידע, הליווי והייצוג המקצועיים הטובים ביותר, שיביאו אתכם לכדי הליך כופר מתאים ורלוונטי, בו יהיה ניתן להציג את עמדתכם ולנסות להשפיע על ועדת הכופר להטיל עליכם סכום מינימלי ככל הניתן לתשלום.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
התנאים לגילוי מרצון 

אחד המאפיינים של מדינה כל מתוקנת, הוא שכל אחד מהאזרחים והתושבים המתגוררים, חיים ומתפרנסים בה, משלם את המיסים המוטלים עליו על פי חוק ובזמן. זאת,

קרא עוד »
חיפוש מטעם רשות המיסים

הם מגיעים בלי שום התראה מוקדמת או הזמנה, נכנסים אליכם הביתה או לבית העסק, פותחים את הספרים, הקלסרים, הקופה הרושמת, המחשב… שואלים פה ושם שאלות

קרא עוד »
פקודת מס הכנסה

פקודת מס הכנסה הינה החקיקה בישראל שנועדה להסדיר את הליך גביית המס בגין הכנסותיהם של יחידים וחברות, והעברתו למדינה. מהי בדיוק פקודת מס הכנסה? איך

קרא עוד »
מהו הסדר כופר

המילה כופר נתפסת בעולמנו בתור סוג של מחוות סליחה מסוימת על מעשה כזה או אחר. הסדר כופר הוא מעין הסכם אשר מתקיים בין רשויות המס

קרא עוד »
עבירות מס של עצמאיים

עבירות מס של עצמאיים הפכו להיות בשנים האחרונות דבר שכיח במיוחד, כאשר עצמאיים רבים מנסים את מזלם ולא מדווחים בצורה נכונה על ההכנסות לרשויות המס.

קרא עוד »