תשלומי המס הם סוגיה שרוב הישראלים היו מעדיפים פשוט לשכוח אותה.
אלא שכתוצאה משינויים רבים שחלו (ועדיין) מתחילת שנות האלפיים בנוגע לשוק העבודה והמשק המקומי, הוחלו גם שינויים מרחיקי לכת שבעקבותיהם יכולה המדינה לאתר כיום כל צעד פיננסי שלכם בעולם, אך גם מאפשרת לכם לקבל הכנסות גבוהות מאוד מעסקים שמבוצעים מעבר לים. היא רק מבקשת שתדווחו לה. המושג נקרא מיסוי פרסונאלי וטריטוריאלי ונרחיב עליו במאמר שלפניכם:
מהו מיסוי פרסונאלי וטריטוריאלי?
עד לתחילת שנות האלפיים ישראל נהגה בשיטת המיסוי הטריטוריאלית – הכוונה למיסים כנגזרת מהכנסות אזרחי המדינה מפעילות עסקית שהתקיימה בתוך שטחה הטריטוריאלי של מדינת ישראל, לרבות הכנסות על רווחים שנוצרו בחו"ל ותושבי חוץ שהיו להם הכנסות בתוך שטחי המדינה. אלא שמאז שנת 2003 השתנה מבנה הפעילות העסקית בתוך גבולות ישראל ומחוצה לה, בעולם כולו ומאז עברה המדינה לשיטת המיסוי התואמת את המדינות המפותחות המכונה שיטת המיסוי הפרסונלי – מיסים על הכנסות שביצע אזרח ישראלי בכל מקום שהוא: בארץ או מעבר לים (או שניהם). זוהי טכניקת המיסוי הרחבה יותר, שבעקבותיה נדרשים לשלם תושבי המדינה בעבור הכנסותיהם, גם אם הם אינם מתגוררים בה וגם אם הם אכן מתגוררים בה, אך מבצעים עסקים והכנסות ממעבר לים.
אז איפה פה הבעיה?
אודי ואנה קיבלו סוף סוף את האזרחות הבולגרית המיוחלת ותכננו להיכנס לעסקי הנדל"ן המקומיים: להצטרף לקבוצת רכישה על בניין חדש בבולגריה, להשכיר בו דירה וליהנות מרווחי השכירות. אין להם כל כוונה לעבור להתגורר כעת או בעתיד בבולגריה והם ממשיכים להתגורר בדירתם הקבועה ביפו. אלא שכעת, משהשכירו את הדירה לזוג שוכרים בולגריים, הם ניצבים בפני מצב מעט מקומם: עליהם לשלם כפל מס – פעם אחת עבור רשות המיסים הבולגרית ופעם אחת עבור הרשות הישראלית. היות והמדינות הנוהגות בטכניקת המיסוי הפרסונלית מודעות לבעיה זו, הן גיבשו אמנת מס בינלאומית מ-60 מדינות שונות ובמטרה להתגבר על הכפילות. האמנות שנחתמו הסדירו כללים והנחיות לגבי קביעת המדינה בה יש לשלם את המס ומהו שיעורו.
בלי סודות
בשנים האחרונות סובב שוב השיח הציבורי סביב נושא העסקים המקומיים שפועלים בחו"ל והעסקים המקומיים מחו"ל הפועלים כאן בישראל. בעוד שתאגידים וחברות כמו תנובה, טבע ואפילו ארומה חוצים את גבולות המדינה אל יעדים חדשים, חנויות כמו דקטלון ו-Good Farm נכנסות. המגמה הזו של חילופי שווקים יוצרת תופעה של נדידת בעלי ההון לחו"ל שמעוניינים ליצור רווחים בשווקים גדולים ומניבים הרבה יותר מאלו הישראלים ומבחינתם השיטה הפרסונלית היא בבחינת עול שהם היו מעדיפים לבטל. כתוצאה מכך, שלל בעלי הון שפועלים כעת מעבר לים, בוחרים לקחת את הסיכון הפלילי הכרוך באי דיווח על הכנסותיהם כתוצאה מפעילותם העסקית, מבלי לדעת כלל וכלל שהמדינה בה הם שוהים מעבירה לגביהם דיווח שוטף למדינת ישראל.
מה בעצם קורה כאן? כתוצאה מהחתימה על האמנה העולמית, כל מדינה חתומה מעבירה נתונים פיננסיים לגבי תושביה לכל אחת מהמדינות המתאימות. כך אנשים רבים שניצלו בעבר בדרכים את שיטת המיסוי הטריטוריאלית כדי להרוויח ובו זמנית להתחמק מתשלום מיסים בשווי אלפי שקלים, נתקלים כיום במחסום הדיווח שמבשר לרשות המיסים בארץ על עסקיהם וחשבונותיהם, כך שהם מתקשים לגבש דרכים חלקלקות ויצירתיות על מנת להתחמק מהתשלום. רק נזכיר כי כל עבירת מס מהותית נחשבת לפלילית וחמורה, המסכנת את האדם שמבצע אותה בעונשים מחמירים כמו קנס כספי גבוה, מאסר ממושך בפועל ומאסר מותנה.
גילוי מרצון תחת שיטת המיסוי הפרסונלית
גילוי מרצון הוא ה"סיכוי" של אנשים שמעלימים מיסים לדווח באופן אנונימי על ההכנסות שלהם ממקורות שונים ומבלי שרשות המיסים תנקוט נגדם בהליכי ענישה. ישראל נלחמת בתופעת העלמת המיסים, בעיקר בעקבות ניהול עסקים מעבר לים ושווי המיסים הנעלמים מידי שנה מוגדר במיליארדי שקלים. אם בוחר בכל זאת אדם שלא לדווח על הכנסותיו ולשלם מיסים כנדרש, הוא עלול להסתכן בכך שתפיסתו תגרום להחרפת המצב כנגדו והוא לא יוכל בשום מקרה לטעון להתיישנות.
א' הוא בעל הון ונכסים שמשקיע כספים רבים בתוך מדינת ישראל אך מפזר השקעות רבות בנדל"ן במדינות רבות אחרות שנחשבות כמקלטי מס, כלומר, מדינות שאינן חתומות על האמנה ואינן מעבירות דיווחים שוטפים לישראל על ההכנסות שאזרחיה מבצעים בתוכה. מדינות אלה כמו: קפריסין, הונג קונג או חלק ממדינות דרום אמריקה, מאפשרות לא' לבסס קרקע פורייה לצבירת רווחים והכנסה גבוהים והוא מבלה זמן רב בחו"ל לצורך פיקוח על כספיו כתוצאה מכך. הוא אף זוכה להקלות והטבות במס מאותן מדינות וממשיך להרחיב את פעילותו בהן. אלא שבמקביל, הכנסותיו בארץ הולכות ופוחתות בשל ריכוז המאמצים בתשואה שמעבר לים, מה שעשוי לייצר מצב של תשלום מס נמוך יותר כחוק. אלא שלמרות זאת, עליו להמשיך ולבצע חובותיו במס לרשות המיסים הישראלית בשל שיטת המיסוי הפרסונלית והוא איננו משלם כלל. כתוצאה מכך, א' מנסה לנתק את עצמו מהמגורים הקבועים בישראל ולהפוך לתושב חוץ.
כעת, נוצרת לא' בעיה חדשה: הוא איננו נמצא עוד בישראל ועדיין, תובעת ממנו המדינה באמצעות פקיד השומה לקבל דוחות על הכנסותיו בהיקף של שנים אחורה. הוא יודע שאם יוגשו, ינקטו כנגדו הליכים פליליים בשל העלמת מיסים שחדל מלשלם, מהרגע שהזניח את עסקיו בגבולות המדינה. אנשים רבים כמו א', שאף החלו את עסקיהם מעבר לים עוד בימי שיטת המיסוי הטריטוריאלית, חוששים מפני הדיווח הנוכחי בשל השינוי בשיטה. במצבים אלו שבהם מתגלה מחדל בשיעור כספי גבוה, מומלץ לפנות מיד אל עורך דין מקצועי לענייני מיסים. אחת האפשרויות העומדות בפניו היא מתן סיוע משפטי מקצועי בכל הנוגע לביצוע גילוי מרצון אך חשוב שתגובש לפני הגשתו אסטרטגיה משפטית ברורה מתוך בחינת המצב לעומק ושקילת הסיכונים הפוטנציאליים בכל אחת מאפשרויות הדיווח, מול עורך הדין.
ייצוג, ליווי וייעוץ מקצועיים בכל צרה מול רשות המיסים
משרד עורכי הדין אורדן עוסק מזה שנים ארוכות בייצוג וייעוץ לתחומי המס השונים, לרבות התמצאות עמוקה בכל רזי שיטת המיסוי הפרסונלית והתמודדות עם החמרת הענישה כנגד עברייני המס השונים. חשוב לציין, כי במקרים שבהם עבירת המס שבוצעה הינה "קלה", כתוצאה מאיחור בהגשת הדיווח או לקות ברישומים, מוגדר הדבר כעבירה טכנית ועונשו קנס כספי בלבד ברוב המקרים וללא הגשת כתב אישום כלל. אנשים שנקלעים לסיבוך כתוצאה משיטת המיסוי הפרסונלית החדשה, הם לרוב אלו שקיימים להם רווחים והכנסות כתוצאה מעסקים שמחוץ לשטחי המדינה והם אלו שיסתכנו בכל מקרה בהגשת כתב אישום ומאסר ממושך בפועל, לצד שורה של עונשים נלווים כמו מאסר מותנה וחתימה על כתב התחייבות.
עורכי הדין מטעם המשרד יוכלו לייעץ וללוות כל מקרה תוך בחינת הנסיבות השונות המאפיינות אותו ולגבש מהלכים אסטרטגיים להתמודדות מול רשות המיסים. ההתמחות של משרד עורכי הדין אורדן כוללת בתוכה שנות ניסיון רבות בכל התחום האזרחי, לרבות הצלחות רבות בניהול התיקים המשפטיים והגעה להסדרים או הפחתה בענישה, המטיבים ככל הניתן עם אנשים שנקלעו לבעיות כאלה ואחרות מול הרשות.