fbpx

עבירות מס של שכירים

מדינת ישראל מורכבת מכמעט 90% שכירים והם כמובן מהווים רוב מכריע לשוק העבודה. כתוצאה מכך, הרי זה מובן מאליו כי תשלומי מיסים רבים מגיעים לקופת רשות המיסים מהשכירים והם מהווים את עיקר קופת המדינה.

למרות זאת, אם תשאלו את רוב השכירים סביבכם עד כמה הם באמת מתעסקים בעצמם עם מיסים, הם ירימו גבה. הסיבה – מקום העבודה כבר עושה למענם את הכל: יוצר קשר עם הרשויות, מעביר ניירת, ממלא תדפיסים חשובים ומשאיר לעובד להתנהל מול הרשות רק אם עליו לקבל החזר, או לבצע בדיקת החזר מס.

למרות הנוחות האידיאלית שרואה החשבון ואגף משאבי אנוש במקום העבודה מייצרים, ישנם גם שכירים רבים שמעוניינים לחסוך בתשלום ועל כן נוטים להתחמק או לרמות את הרשות בשלל דרכים: מסירת כתובת פיקטיבית של מקום מגורים, הסתרת שכר דירה שוטף, אי דיווח על פעילות מחשבון בחו"ל ועוד. למרות שלא כל אחת מהעבירות הללו תחייב את השכיר בעונש מאסר, היא עלולה להכיל עונשים כבדים הכוללים קנסות רבים, חקירות (גם במקום העבודה), הגשת כתבי אישום וכמובן הכתמת שמו ומקצועיותו של העובד הנבוך.

 

המסלול הבטוח לתיקון

לפני כעשור, הבינו אנשים רבים כי נושא הטבות המס על סמך מקום המגורים מבחינה גיאוגרפית יכול להביא לחיסכון משמעותי בתשלום החודשי. ספק אם השמועה התפשטה לה במטבחון המשרדי מפה לאוזן או שפשוט שכירים רבים הגיעו לתובנה הזו לבדם, אך המגמה חשפה עשרות אלפי ישראלים שמסרו כתובות מגורים פיקטיביות במקום עבודתם, התואמות ליישובים בעלי הטבות מס. כך למשל תושב ממושב יוקרתי בצפון שיקר כשדיווח על מגורים ביישוב שלומי, אחד המקומות בעלי תקרת ההטבות הגבוהה ביותר, או תושב רמת גן שהתעקש כי מגוריו הנוכחיים הם עדיין בבית ההורים בשדרות. כמעט כל הנתפסים זומנו לחקירה ונפתחו נגדם הליכים משפטיים, כאשר מאז ועד היום התופעה עדיין קיימת ונפוצה ורשות המיסים מנסה ככל יכולתה להביא לסיומה.

גם בנושא של נכסים או הון שנצבר מחו"ל סובלת המדינה מבעיה קשה מול השכירים. השכר הנמוך במשק, בתוספת יוקר המחייה מדרבנים אנשים רבים לעשות עסקים מעבר לים וכך נוצרת עבורם הזדמנות רווחית חדשה. אלא שמבחינה חוקית, כל נכס וסכום כספי שנצברו שם, חייבים להיות מדווחים כאן ושומות המס עבורם נחשבות לגבוהות. גם בסוגיה זו סובלת המדינה במיוחד, כאשר אין היא מצליחה לשלוט בחוסר הדיווח המשתולל ומאבדת מידי שנה על פי ההערכות סכומים בהיקף של מיליארדים.

על כן יצרה הרשות בשיתוף המדינה מסלולים מיוחדים, החוסכים את ההליך הפלילי ומקלים במידת מה על החייבים. הראשון הוא גילוי מרצון, בו מאפשרת המדינה לכל החייבים שלא דיווחו על הכנסות או פרטים מדויקים עד כה לבצע זאת ובהליך אנונימי. השני הוא הגעה להסדר כופר, לפיו ישולם קנס כספי מסוים (לרוב עומד על עשרות אלפי שקלים) בתמורה למחיקת האישום. יש לזכור כי כל אחד מפתרונות אלו איננו פוטר את השכיר מהצורך לשלם את החבות שלו במס, אותה ניסה להעלים.

 

חוסר דיווח למס הכנסה

פעמים רבות נדרש השכיר לדווח באופן ישיר למס הכנסה. הדבר קורה לרוב כאשר מקבל השכיר למשל שכר דירה חודשי מדייר המתגורר בדירה שבבעלותו, כאשר מתבצעת מכירה של מקרקעין (מס שבח) או כאשר לשכיר ישנו עסק צדדי קטן המצריך ממנו תיאום מס ודיווח שנתי בהתאם לחובת הדיווח לעצמאיים. אלא שאזרחים רבים עדיין נוטים לפספס את הנחיות קפדניות אלה, מתוך מחשבה כי בית העסק שבו הם עובדים אמור להסדיר עבורם את נושאים אלה. הדבר יוצר ברוב המקרים שרשרת של טעויות, כאשר מקום העבודה מטבע הדברים אינו דואג להסדיר ענייני מס אישיים של אף אחד מעובדיו (והוא איננו רשאי לבצע זאת בכל מקרה), העובד נותר שאנן ורשות המיסים מקפידה לשלוח חיובים וקנסות מפתיעים ומלחיצים. כך קרה למשל למיטל, מורה בתיכון שירשה את דירתה של סבתה ומכרה אותה כעבור זמן קצר. לאחר מספר חודשים, היא גילתה לתדהמתה כי עליה לשלם בעבור דירה זו מס כתוצאה מהמכירה. בתמימותה חשבה מיטל כי אזכור של הדירה הנוספת שעוד הייתה בבעלותה בעת מילוי הטופס השנתי (106) מספיקה לרשות המיסים כדי לבצע את התחשיבים שלו. היא לא שיערה בנפשה לבדוק מהי החבות במס במקרה של מכירה.

כתוצאה מטעויות וחוסר הבנות כפי שקורה פעמים רבות בין שכירים לבין הרשות, חשוב מאוד לבדוק היטב את נושא חבויות המס. ניתן להיעזר בכל שלב בייעוץ והליווי המקצועיים שמעניק עורך דין מיסים אורדן ולמנוע מראש טעויות שיגררו ענישה כבדה ובמפתיע.

עבירות מס של שכירים
עבירות מס של שכירים

 

"לא רוצה שום קשר עם מס הכנסה"

גם אם מס הכנסה לא פונה ומבקש, גם אם המעסיק מנכה מהשכר את המס כחוק וגם אם מעולם לא בדקתם זאת קודם לכן – ייתכן ואתם עוברים עבירה פלילית באי הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה.

הליך פלילי במידת הצורך.

 

ישנם מספר מקרים שבהם חובה על כל שכיר לבצע הגשה של הדו"ח:

  1. החזקה בניירות ערך או הכנסה ממקורות שונים בסכום של מעל 803,520 ₪
  2. בעלות על דירה או נכס או מכירתם
  3. שליטה ב10% או יותר בחברה פרטית או מניותיה
  4. נכסים וחשבונות בחו"ל בשווי 1,850,000 ₪ ומעלה
  5. הכנסה ממשכורת העולה על 641,000 ₪ ברוטו לשנה
  6. הכנסה ממשכורת לקטינים מתחת לגיל 18 העולה על 78,070 ₪ ברוטו לשנה.
  7. הכנסה משכירות אם לא שולם מס של 10% בעבורה, או גבוהה מסכום של 333,000 ₪ לשנה
  8. הכנסת חוץ גבוהה יותר מסכום של 333,000 ₪ לשנה

ישנם תנאים נוספים הנכללים תחת קטגוריית חובת הדיווח לשכירים ובכל מקרה מומלץ להתעדכן ברשימה המלאה מול עורך דין אורדן ולקבל הנחיות מתאימות בנוגע לביצוע ההחזר. את הדו"ח יש להגיש במועד השנתי (תחילת שנה קלנדרית חדשה) וכל דיחוי יגרור בעקבותיו תשלום קנס ואף סנקציות חמורות יותר. הדבר נכון גם למסירת דיווח שגוי שמטעה את הרשות ומסמיך אותה לנהל כנגדכם גם

 

שכירים? כך תדעו האם מגיע לכם החזר מס

שכירים רבים בישראל המשלמים את דמי המיסים כחוק, זכאים לקבל החזר מס רטרואקטיבי בעבור דברים שונים עליהם כבר חל התשלום. האינטרס של הקופה הציבורית הוא לשאוף להוגנות וכן מתוך מחשבה כי ממילא הכספים שנצברו בקופה יגיעו חזרה אל האזרחים בדרך כזו או אחרת. בדיקת ההחזר מתבצעת באופן אישי עד שש שנים אחורנית ובה נבחן ניכוי המס שבוצע בהתאם לפרטי ההחזר המופיעים בחוק. הרבה פעמים חוסר ההתאמה אצל שכירים נגרם כתוצאה משינויים אישיים כמו מעבר דירה, גירושין או נישואין, לידה, החלפת מקום עבודה, רווחים והפסדים בשוק ההון ועוד.

בכל מקרה שבו אתם מעוניינים לבדוק את סוגיית ההחזרים, לברר מהי חבותכם במס או לפתור מצבים של אי הגשת דוחות ועבירות שביצעתם, משרד עורך דין אורדן לשירותכם. כמי שעוסק שנים רבות בתחום המשפטי מול מס הכנסה, יכול המשרד לספק לכם את כל הידע המקצועי הרלוונטי ולסייע בכל הליך ועניין תוך הגעה להסכמות מול הרשות לעניין העונש, במקרים שבהם ביצעתם כשכירים עבירת מס כלשהי.

צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
עבירות מס טכניות

סעיף 117 (א) לחוק מע"מ, וכן סעיף 216 לפקודת מס הכנסה, עוסקים שניהם בעבירות מע"מ או בעבירות מס בהתאמה, אשר בוצעו על ידי בעל עסק

קרא עוד »
קנס מנהלי בעבירות מס

ההתעסקות עם גופים ומוסדות ציבוריים היא לרוב אחד ה"סידורים" הטורדניים והשנואים על בני ישראל: העומס הרב, זמני ההמתנה, השירות הבלתי סימפטי וכן, גם הטיפול בקנסות

קרא עוד »
העונשים על עבירות מס

מ' ור' ביצעו עבירת מס שנחשפה במשרדי החקירות של רשות המיסים באותו החודש ממש. הדומה – שניהם הואשמו בהוצאת חשבוניות פיקטיביות. השונה – על מ'

קרא עוד »
עבירות מס מהותיות 

רשויות המס בישראל אמונות על גביית המיסים בישראל. גביית המיסים חשובה בכל שנה, ויש לה משנה חשיבות בשנת 2020 שבה פחתה, ככל הנראה, הפעילות העסקית

קרא עוד »