fbpx

חוק מס ערך מוסף – מע"מ

בתאריך ה – 1.7.1976, שלושה ימים לפני מבצע אנטבה המפורסם, נכנס לתוקף במדינת ישראל חוק המע"מ. זאת, בהמשך לחוקים דומים שהתקיימו באותה העת בכמה מדינות באירופה.

חוק מס ערך מוסף מחייב כל בעל עסק לגבות מן הלקוחות שלובנוסף על התשלום בעבור המוצר או השירות שהוא מספק, גם מס ערך מוסף או בקיצור: מע"מ. המס הזה, כשמו כן הוא, מוטל על עליית הערך של המוצר או השירות ככל שהוא מתקדם במסלול שלו אל הצרכן הסופי.

בשורות להלן נרחיב את היריעה בנושא של חוק מס ערך , מוסף, ונסביר איך מתבצעת גביית המע"מ על ידי הרשויות. מהו בדיוק מע"מ? מי משלם את המס הזה ומי בדיוק חייב לנהל חשבון מע"מ? למה הגבייה של המס הזה היא יעילה הרבה יותר מאשר גביית מס הכנסה ומיסים אחרים? איך בדיוק מחושב תשלום המע"מ לעסקים השונים? מהו היחס של שלטונות המס לעברייני מע"מ ולמה חשוב להקפיד במיוחד על התנהלות נאותה ונכונה בכל מה שנוגע למס הערך המוסף? כדאי לקרוא – כל התשובות בהמשך המאמר.

 

מה זה מע"מ ולמה המס הזה כל כך משמעותי

חוק מס ערך מוסף נכנס לתוקף, כאמור, בחודש יולי לשנת 1976. החל מאותו היום, מחויב כל בעל עסק לגבות את מס הערך המוסף בשיעור שנקבע בחוק, עבור כל מכירה שהוא מבצע. זאת, למעט מכירה של מוצרים או שירותים מסוימים, שבנסיבות מסוימות הם פטורים מתשלום מע"מ. אחת הדוגמאות הידועות ביותר הינה העדר חובת תשלום מע"מ על מסחר בפירות וירקות טריים. אבל חוץ מאלה, יש שורה של החרגות המצוינות בחוק.

מנגד, כל מוצר וכל שירות שאינו מוחרג בחוק כרוך באופן אוטומטי בתשלום מע"מ. אחד היתרונות הגדולים ביותר של מס ערך מוסף, טמון בעובדה שמדובר בכסף מזומן המגיע באופן קבוע לקופת המדינה, בלא כל צורך להמתין לדוחות שנתיים של בעלי עסקים שעלולים להתעכב, ואשר בעקבותיהם ישולם מס הכנסה. זאת ועוד – גם הפלטפורמה המאפשרת התחשבנות עם בעלי עסקים התובעים החזרי מע"מ היא פשוטה יחסית. ואכן, חלק ניכר מההון הנזיל של מדינת ישראל מגיע מתקבולי מס הערך המוסף המשולם על ידי מגוון רחב של עסקים.

 

מי משלם מע"מ על פי חוק מס ערך מוסף ומתי

מס הערך המוסף הוא מס עקיף, המוטל על המוצר או השירות ולא באופן ישיר על הצרכן. המשמעות היא שככל שהאזרח נמנע מצריכה של מוצר או שירות מסוים, הוא נמנע גם מתשלום המע"מ בגינו. באופן תיאורטי, אדם שיבסס את התזונה שלו אך ורק על ירקות טריים לא ישלם למדינה ולו שקל אחד של מע"מ. זאת, כיוון שקנייה או מכירה של פירות וירקות טריים במדינת ישראל פטורה ממע"מ.

מנגד, ככל שהאזרח יגדיל את ההוצאות שלו בגין רכישות כמעט בכל תחום, הוא יגדיל במקביל את ההכנסות של המדינה ממע"מ. ואולם מבחינת האזרח הקטן, מס הערך המוסף הוא מושג אבסטרקטי. שכן מי שאינו בעל עסק, מתעניין במחיר הסופי של המוצר או השירות שבדרך כלל כולל כבר את המע"מ. מי שעוסק ללא הרף בחישובים הקשורים במע"מ הם בעלי עסקים, הצריכים לגבות מהלקוח הסופי את המע"מ ולהעביר אותו לרשויות.

מנגד, אותם בעלי עסקים צריכים להזדכות מול רשויות המס עבור המע"מ ששילמו על חומרי הגלם או על המוצרים שנרכשו בסיטונות ונמכרו ללקוח הסופי במחירים קמעונאיים שהם גבוהים יותר. בכל חודש, חייב בעל העסק להעביר למס ערך מוסף את התשלום שהוא חייב בו, לא יאוחר מהמועד שנקבע – שהוא ה – 15 לחודש. כל איחור בהעברת התשלום, או הימנעות מכוונת בהעברת התשלום, עלולה להביא לכך שרשויות המס ינקטו כנגד בעל העסק עיצומים כספיים, שהם כינוי מכובד יותר להטלת קנסות. במקרה של מחלוקת עם רשויות המס, מומלץ מאוד להסתייע בשירותיו הטובים של עורך דין המתמחה בתחום. זאת, על מנת למנוע מצב שבו רשויות המס יטילו עיקולים על חשבונות הבנק של העסק או על נכסים שלו.

חוק מס ערך מוסף - מע"מ
חוק מס ערך מוסף – מע"מ

 

את מי פוטר חוק מס ערך מוסף מתשלום מע"מ

לכאורה, כל בעל עסק חייב לנהל חשבון מע"מ. עם זאת, יש עוסקים שקיבלו פטור מתשלום מע"מ על הכנסות חודשיות בגין הפעילות העסקית שלהם. עוסק שאינו חייב בתשלום מס ערך מוסף נקרא עוסק פטור. היתרון בסטטוס הזה הוא העדר הצורך לנהל רישומים ולהעביר לרשויות המס מדי חודש את תקבולי המע"מ. מנגד, החיסרון הוא שעוסקים הפטורים מתשלום מע"מ אינם יכולים להזדכות על תשלומי מע"מ ששולמו על שירותים ומוצרים שרכשו כחלק מהתהליך המסייע להם לייצר הכנסה.

פטורים מתשלומי מע"מ גם בעלי עסקים שתחום העיסוק היחיד שלהם הוא מסחר בפירות ובירקות, או שהעסק שלהם נמצא באזור שהפעילות העסקית בו פטורה ממע"מ, כפי שנהוג למשל באילת. בנוסף, תיירים בעלי דרכונים זרים שאינם אזרחי ישראל, פטורים מתשלום מע"מ על השהייה שלהם בבתי מלון ועל כל מוצר או שירות שצרכו במהלך השהות שלהם בישראל.

מצד שני, בתי המלון חייבים לנהל חשבון מע"מ, כיוון שהם משרתים גם תיירים ישראלים החייבים במס הזה. הדבר יוצר מצב מעניין, שבו בית מלון המשרת בדרך כלל תיירים מחו"ל, מקבל בכל חודש החזרי מע"מ גבוהים עבור כל השירותים והמוצרים שרכש בארץ.

 

כיצד מחושב תשלום מס ערך מוסף

חוק מס ערך מוסף מגדיר בדיוק את הדרך שבה מועבר תשלום המע"מ לרשויות. העסק מחשב את המע"מ שגבה עבור כל המוצרים והשירותים שמכר. מנגד, הוא מחשב את המע"מ עבור כל המוצרים, השירותים וחומרי הגלם שרכש כחלק מתהליך יצירת ההכנסה. ההפרש בין שני הסכומים הוא הסכום שבסיכומו של עניין יעביר העסק לרשויות. מנגד, אם הרכישות בחודש מסוים עלו על המכירות באותו החודש, זכאי בעל בעסק להחזר מס.

כך, אם בחודש מסוים הוציא בעל העסק סכומי כסף גדולים על שיפוצים או רכישה של ציוד ומכשור לעסק, הוא עשוי לקבל החזרי מע"מ אם סך ההוצאות היה גבוה מסך ההכנסות נכון לאותו החודש. למען הסר ספק – ההתחשבנות בנושא מע"מ איננה משפיעה כלל ועיקר על שורת הרווח או ההפסד של העסק. מנגד, החזרי מע"מ גבוהים שעסק מקבל באופן קבוע, עלולים להצביע על בעיה בהתנהלות של העסק.

 

עבירות על חוק מס ערך מוסף ובחירת עורך דין מיומן

לעיתים מזומנות קורה שבעל עסק מבצע עבירות שונות המשפיעות על העברת תשלומי המע"מ שלו לרשויות. במצב כיום, שבו מרבית הנתונים הם ממוחשבים ועיבוד הנתונים מתבצע בקלות יחסית, קל מאוד לשלטונות המס לעלות על "טריקים ושטיקים" של בעלי עסקים. עם זאת, יש מקרים שבהם חלו טעויות בתום לב וללא כוונת זדון. למרבה הצער, גם במקרים האלה עלול בעל עסק לשלם קנס.

אולם בעל עסק שפעל בכוונה תחילה להימנע מתשלומי מע"מ, עלול למצוא את עצמו בכלא. זאת, נוסף על תשלומי קנסות כבדים, עיקולי רכוש של העסק וחשבונות הבנק שלו ואפילו עיקול של רכוש פרטי. בחירה נכונה של עורך דין מיסים במקרה של הסתבכות עם מע"מ, עשויה לחסוך עוגמת נפש רבה וממון רב לבעלי עסקים בישראל. אם יש לך בעיה שם שלטונות המס ואם יש לך עניין לפתור אותה במהירות ותוך הימנעות מקנסות מיותרים, הגעת למקום הנכון. מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא דיחוי, ולעשות צעד חשוב שיחסוך לך פגיעה במונטין, הוצאות כספיות מיותרות וקנסות כבדים.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
רישום כוזב במסמכי תאגיד

בידיעות שונות המופיעות מעת לעת בתקשורת ועוסקות באירועים מתחום המשפט, נזכר המונח המשפטי "רישום כוזב במסמכי תאגיד". בדרך כלל מדובר בהאשמות המוגשות נגד בעלי תפקידים

קרא עוד »
מיסוי פרסונאלי וטריטוריאלי

תשלומי המס הם סוגיה שרוב הישראלים היו מעדיפים פשוט לשכוח אותה. אלא שכתוצאה משינויים רבים שחלו (ועדיין) מתחילת שנות האלפיים בנוגע לשוק העבודה והמשק המקומי,

קרא עוד »
חיפוש מטעם רשות המיסים

הם מגיעים בלי שום התראה מוקדמת או הזמנה, נכנסים אליכם הביתה או לבית העסק, פותחים את הספרים, הקלסרים, הקופה הרושמת, המחשב… שואלים פה ושם שאלות

קרא עוד »
מלכודות מס

על פי חוקי מדינת ישראל, בדומה למרבית המדינות המתוקנות בעולם, כרוך הביצוע של פעולות כלכליות כאלה ואחרות בתשלום מס. בדרך כלל, גובה המס והנסיבות שבהן

קרא עוד »
חקירות מס

ככל הנראה יפתיע אתכם לשמוע, אך כמעט כל עובד עצמאי או חברה יהיו נתונים בשלב כזה או אחר של הפעילות העסקית שלהם תחת חקירות מס.

קרא עוד »