בפקודת מס הכנסה נקבע כי כל בעל עסק או חברה בישראל, חייב בניהול ספרי חשבונות, באופן העומד בדרישות החוק הרלוונטיות למקצוע או לתחום עיסוקו. כל סטייה מדרישות אלו עלולה להוביל לפסילת ספרים בבית העסק שלה השלכות קשות וחמורות בפן הפיננסי והעסקי ובמקרים מסוימים – גם סנקציות פליליות.

כדי שלא תגיעו למצב כזה חלילה, את השורות הבאות נקדיש לסקירת 7 טיפים לניהול ספרי חשבונות מרואה חשבון ותיק, שיאפשרו לכם לנהל את ספרי החשבונות שלכם בצורה הנכונה ולהימנע מטעויות מסוכנות.

טיפים לניהול ספרי חשבונות מרואה חשבון ותיק – הדרך להימנע מ"הפתעות" לא נעימות

טיפ מספר 1 – הכירו את המושגים הרלוונטיים לניהול ספרי חשבונות בעסק שלכם

הבסיס להימנעות משגיאות מסוכנות בניהול ספרי החשבונות של העסק, הוא הכרת עולם המושגים הרלוונטיים לעניין זה:

7 טיפים לניהול ספרי חשבונות מרואה חשבון ותיק
7 טיפים לניהול ספרי חשבונות מרואה חשבון ותיק

טיפ מספר 2: בחרו בתוכנת ניהול חשבונות מתאימה

היה ואתם מנהלים את החשבונות שלכם במערכת הנה"ח דיגיטלית עליכם לוודא שמדובר בתוכנה שרשות המיסים מכירה בה לצורך ניהול ספרים. לא כל מערכת בהכרח מאושרת לשימוש בהקשר זה. למשל, ניהול ספרי חשבונות בתוכנת אקסל איננו מתקבל בביקורות מס.

 

טיפ מספר 3: הקפידו על רישום עקבי של כל הכנסה בעסק – ללא יוצא מן הכלל

התכלית של חובת ניהול ספרים בעסק הינה לאפשר לרשות המיסים לבצע בבתי עסק בישראל ביקורות מס במטרה לאמת את תקינות הדיווחים על הכנסותיהם והוצאותיהם. כל חריגה מהוראות ניהול הספרים החלות על העסק יכולה בנקל להוביל לפסילת ספרי החשבונות של העסק וכן להגשת כתב אישום פלילי כנגד בעליו.

כך למשל, אי רישום תקבולים ייחשב כסטיה מהותית מההוראות לניהול ספרי חשבונות, משום שהחוק מחייב בעלי עסקים להוציא קבלה כנגד כל תשלום שקיבלו מידית עם קבלתו. זאת בין שהתקבול סופק במזומן, בצ'ק, באשראי, באמצעות אפליקציית תשלום ואף כמקדמה.

 

טיפ מספר 4: דעו מתי לבקש הקלות מרשות המסים

ככל שבעל עסק אינו יכול לעמוד בהוראות הקבועות בחוק לגביו בהקשר לניהול ספרי החשבונות בעסק, הוא רשאי להגיש בקשה להקלות לפקיד השומה, בצירוף הנימוקים להגשתה. בבקשה יש לכלול פירוט של ההוראות שאינן ברות יישום לצד הצעה חלופית לספרי חשבונות ותיעוד שבעל העסק סבור שיוכל לעמוד בהם.

 

טיפ מספר 5: אל תשליכו שום דבר לפח

מאחר וביקורות מס יכולות להיערך גם בדיעבד, יש לשמור את ספרי הנהלת החשבונות של העסק, על כלל התיעוד והמסמכים הקשורים בניהול העסק וכספיו, למשך שבע שנים.

 

טיפ מספר 6: הסתייעו ברואה חשבון מהימן כדי להימנע מטעויות מיותרות

ככל שהעסק הולך וגדל, כך ניהול פנקסי החשבונות בו הופך למשימה מאתגרת יותר עבור בעליו. הדבר המומלץ והנכון בהקשר לעמידה בהוראות החוק לעניין ניהול הספרים, היא להסתייע בבעל מקצוע מומחה לנושא, שהוא רואה חשבון, הבקיא בדרישות החוק הרלוונטיות לכל סוגי העסקים ויוכל לבצע בקרה שוטפת של תקינות הפנקסים בעסק שלכם כדי לחסוך מכם שגיאות והפתעות מיותרות מול רשויות המס.

 

טיפ מספר 7: בעת צרה – פנו לעורך דין מיסים לעזרה

ההחלטה של רשות המיסים לפסול את ספרי החשבונות של בית עסק, היא החלטה דרמטית שיש לה השלכות כבדות משקל בהיבטי מיסוי וכן השלכות פליליות. פסילת ספרים יכולה להקשות על ניהול העסק עד למצב שיוביל לסגירתו. לכן במידה והגעתם למצב שבו העסק בסכנה לפסילת ספרים, הפנייה לעורך דין מיסים מנוסה שיוכל לסייע לכם בבקרת נזקים מהירה, אינה סובלת דיחוי.

 

לסיכום

אם אתם זקוקים להכוונה פרטנית בנוגע לניהול ספרי חשבונות בעסק שלכם והדרך להימנע מפסילת ספרים, סנקציות וקנסות כבדים מרשויות המס, משרד "אורדן" – עורכי דין ורואי חשבון, מעמיד לרשותכם שילוב יוצא דופן בין שירותים משפטיים ושירותים חשבונאיים, והכל תחת קורת גג אחת. נשמח לעמוד גם לרשותכם בכל עניין חשבונאי ומיסויי – פנו אלינו!