הזכות לחיים ולביטחון ולשלמות הגוף יוצאת מנקודת הנחה שכל פגיעה בחייו של אדם או בשלמות גופו תיחשב למעשה פסול ובלתי מוסרי, שגם גופי הצדק וגם הציבור רואים בו כפשע מחריד וקיצוני ביותר.
זכות זו לא מבוססת רק על הימנעות מפגיעה בחיים ובגוף והיא כוללת בנוסף את הזכות לחיים נטולי פחד ממוות, מפגיעה פיזית ומהשפלה, מכאן שגם איום או הפחדה ואפילו מצבי לחימה או ירי טילים נחשבים לסוג של פגיעה בביטחון ומחובתה של המדינה להגן על חייהם ובטחונם של כל האנשים בה ללא קשר למעמדם האזרחי, מצבם הסוציואקונומי, השכלתם, גילם, מינם, מוצאם, צבע עורם וכו'.
חוקי המקרקעין מישראל מאפשרים לכל אדם שבבעלותו דירה אחת או יותר, להשכיר אותן כראות עיניהם לאחרים ובכך הם יכולים לייצר לעצמם אפיק הכנסה צדדי נוסף, שמדינת ישראל ורשות המיסים רואות בו כלגיטימי (למידע נוסף על דיני מקרקעין לחץ כאן). אלא שככל הכנסה אחרת, קיימת חובת הדיווח שבגינה נדרשים אזרחי המדינה לשלם את חבותם במס וכתוצאה מכך רבים מעדיפים להתחמק ולהישאר עם הרווחים ה"נקיים" שבידם. חלק מהם מקבלים את דמי השכירות מהשוכרים שלהם במזומן (שחור) ואילו חלקם גובים מהשוכרים שיקים שאותם הם מפקידים מידי חודש, אך משמיטים אותם מהצהרת ההכנסות שלהם בסוף שנת המס.
עשרות אלפים מעלימים, אלפים נתפסים
בסוף שנת 2016 קיבלו יותר מ-14,000 שכירים שאינם בעלי תיק במס הכנסה, הודעה ובה התבקשו לדווח על כל מקור הכנסה נוסף שקיים ברשותם. זאת בנוסף לכ-100,000 אנשים אחרים שכבר קיבלו דרישה דומה במהלך שנת 2014. אלו שבחרו להתעלם מהמכתב והתזכורות שהגיעו אחריו, זומן בסופו של דבר לחקירה ונחשד בדבר העלמת מס. האנשים החשודים שנעצרו הינם אנשים נורמטיביים למדי, שמנהלים קריירה יציבה או כאלו שרכשו דירות בעבר כאשר המכירים היו עוד נמוכים: מהנדסים, מתכנתים, זוגות ממצב סוציואקונומי גבוה, יוצאי צבא, ראש ישיבה ממודיעין עילית ואפילו זוג תושבי השרון שנתפסו בהשכרה של חמש דירות יוקרה בלתי מדווחות למשך שנים.
עבירות של העלמות מס משכירות מאפיינות אנשים שיש בבעלותם שתי דירות או יותר. החוק מאפשר לקבל פטור מתשלום מס על הכנסות שהתקבלו משכר דירה של עד 5,000 ₪ בחודש (הסכום משתנה בהתאם לשינויים כאלו ואחרים המתבצעים מידי שנה על ידי רשויות המס), כך שסביר מאוד להניח שאלו המשכרים שתי דירות עוברים את תקרת הפטור ועליהם לשלם מיסים כנדרש. על כן בודקת רשות המיסים באופן שוטף במקומות המתאימים במטרה למצוא וללכוד את העבריינים. באמצעות רישומי טאבו שמועברים אליה, מצליבה הרשות את הנתונים עם מידע הקיים ברשותה בנוגע לאלו שכן מצהירים על הכנסותיהם משכר הדירה.
נתפסתי מעלים מס. כיצד אתגונן מפני ההליך הפלילי?
אנשים שנתפסו בדבר עבירות מס כתוצאה מהסתרת רווחים על דירות להשקעה צריכים לשתף פעולה ככל הניתן עם רשות המיסים. החוק מאפשר להמיר הגשת כתב אישום באמצעות תשלום כופר – קביעת סכום כספי שיש לשלם בתמורה לשחרור מאחריות פלילית והרשעה. אם עדיין לא זומנתם לחקירה או שרשות המיסים פנתה אליכם וחובכם הינו בסכומים לא גדולים, תוכלו להסתייע בעורך דין מיסים מקצועי שיפנה מטעמכם אל פקיד השומה האזרחי וידווח על ההעלמות שביצעתם. דיווח הינו פעמים רבות הגורם שבעקבותיו פוחתים הסיכונים לפתיחת חקירה פלילית כנגדכם. אם סכום ההעלמות גבוה ומשמעותי (בהיקף של מאות אלפים ואף מיליונים), מומלץ לבצע דיווח מקביל – הן לפקיד השומה האזרחי והן לפקיד השומה לחקירות פליליות ולגרום לכך שתיפתח בעניינכם חקירה יזומה. בחקירה עצמה, עורך דינכם יוכל להגיש בקשה לכופר ולהגיע בשמכם להסדר תשלום שימנע מההליך הפלילי כאמור להתקיים.
יש לציין כי חוקרי הרשות בחדר החקירות משתמשים בשלל טכניקות על מנת להוציא מכם הודאה ולאמת מולכם את החשדות. במצב של זימון פתאומי לחקירה, אנשים רבים נוטים להתבלבל, להסתבך, להוציא דברים מהקשרם ואף להפליל את עצמם בצורה הרבה יותר חריפה. אם תגרמו למצב שבו אתם אלו שיוזמים מטעמכם את החקירה, תוכלו להתכונן אליה בעזרת עורך דינכם, לערוך סימולציה ולצפות את השאלות של החוקרים ובכך להתמודד בדרך נכונה עם החשדות המיוחסים לכם.
אפשרות נוספת למניעת ההליך הפלילי היא בקשה לגילוי מרצון, לפיה כל אדם שברשותו הון ונכסים יכול לדווח עליהם מיוזמתו ולקבל בתמורה הבטחה שלא יינקטו נגדו כל הליכים שהם. יש לעקוב באמצעות עורך דינכם לגבי חלון ההגשות הקרוב, שכן גילוי מרצון הוא הליך שמתבצע אחת לזמן מה ולא ניתן לבצע אותו על פי בחירה.
בכל מקרה שבו אתם חשודים או מואשמים בעבירות מס הנוגעות לדירותיכם, אין זה מן הנמנע להתייעץ עם עורך דין מקצועי המתמחה בדיני מיסים ולקבל ממנו ליווי וייצוג מתאימים לכל אורך הדרך, מכאן והלאה.
זהירות, דירה שלישית
על פי הנתונים הסטטיסטיים של רשות המיסים, למעלה מ-60% מבעלי שלוש דירות או יותר מעלימים מס. הנתון הזה מגיע לצד מגמת העצירה בשוק הנדל"ן, לפיה יותר משקיעים מחפשים את הדרך החוצה על ידי מכירה והרבה פחות ממה שהם קונים. הדבר מלמד על היקלעות המשקיעים לסיטואציה חדשה ובלתי מוכרת שבה הם מתקשים לייצר רווחים או למצוא דיירים פוטנציאלים ועל כן מתאמצים להימנע נוסף על כך מחבותם במס. הכלכלנים מצביעים על מגמה שהחלה עוד בשנת 2016, כשהמשקיעים כבר מצאו את עצמם בהשקעה שלילית (כלומר מכרו יותר מאשר קנו) של 1,500 דירות שוממות תוך רבעון אחד ולפני שבכלל הצליחו להתאושש, נכנס לתוקפו חוק המיסוי על דירה שלישית, שגרם לירידה של 45% בהיקף הדירות הנרכשות להשקעה והרתיע את המשקיעים משמעותית.
מס ריבוי הנכסים החדש שמגביר את המיסוי עבור בעלי הדירות, הביא לחשש אדיר בקרב המשקיעים לאו דווקא בנוגע לתשלום המס על הדירה השלישית, אלא על הקלות שבה הם עלולים להיתפס בשל אי תשלום מיסים על הכנסות מהדירות והרשות חושדת כי חלקם מפתחים כעת דרכים חדשות לניצול המגמה לטובתם למרות הכל ולהמשיך להעלים מס. ההנחה היא כי המשקיעים מתנערים מתשלומי המיסים תוך שהם משתמשים בתקרת הפטור הקיימת (פטור ממס על הכנסות מדירה עד גובה 5,000 ₪) כדי להצדיק מצב של פטור מוחלט מתשלום על הדירות שלהם ובכלל רק 40% מבעלי שלוש דירות ויותר משלמים מיסים כחוק.
החברה המשפחתית – ניצול פרצה נדל"נית מסוכנת
גם מודל החברה המשפחתית (עסק משפחתי) מנצל פרצת מס קיימת, לפיה אם עוברת החברה מ"רגילה" ל"משפחתית" – שיטת המיסוי כלפיה משתנה משיטה דו שלבית (תשלום מס גם על החברה ותשלום מס אישי על כל אחד מהשותפים בשל הדיבידנד המתקבל) לשיטה חד שלבית (מטעם "הנישום המייצג" דהיינו, ראש החברה). השינוי מייצר מצב שבו נכס שבבעלות החברה ה"רגילה" העומד להימכר, עובר להיות נכס שבבעלות החברה ה"משפחתית" ששיעור המס שלו נמוך בהרבה, עד כדי טשטוש של תשלום מס השבח, הודות לכך שנדמה כי הנכס נמכר בהפסד. גם בסוגיה זו קיימת אפשרות עתידית לתסבוכת מול רשות המיסים. אם קיבלתם זימון לחקירה, כתב אישום או שאתם זקוקים לייעוץ משפטי מוסמך על סמך ניסיון ובקיאות ללא דופי, משרד עורכי הדין אורדן זמין לשירותכם ומציע התמודדות אפקטיבית עם רשות המיסים שתאפשר לכם להמשיך בעיסוקכם הנוכחי, מבלי שהנכסים שבהם השקעתם ייפגעו.
צרו קשר ואנו נדאג לכם לפתרון הטוב ביותר!