fbpx

גישור עסקי

גישור עסקי הוא הליך שבו צדדים לסכסוך עסקי פונים לגורם שלישי, הנקרא "מגשר", על מנת שזה יעזור להם להגיע להסכם ליישוב הסכסוך. הליך הגישור מתנהל באופן וולונטרי, כלומר שני הצדדים לקונפליקט, מסכימים להשתתף בו מרצונם החופשי. בשורות הבאות ניגע עוד במאפייניו של הגישור העסקי, נסביר מי עשוי להזדקק לשירות כזה ומתי, נדון בעלייה בפופולריות של הליכי גישור עסקי כחלופה להליכים משפטיים בישראל של השנים האחרונות, נסקור את סוגי המחלוקות העסקיות שניתן לפתור בהליכי גישור לעסקים, נבחן את יתרונות הגישור העסקי על פני נקיטת צעדים משפטיים במתכונתם המסורתית, ונציג כמה טיפים מועילים במיוחד לבחירת מגשר עסקי טוב.

 

גישור עסקי – מהו ובאילו נסיבות הוא עשוי להידרש?

גישור עסקי הוא הליך ליישוב סכסוכים בין צדדים עסקיים. המטרה של הגישור היא לסייע לצדדים להגיע להסכם משותף, המקובל על שני הצדדים, באופן יעיל ותוך חיסכון במשאבים.

גישור עסקי יכול להתאים למגוון רחב של סכסוכים עסקיים, כגון:

  • סכסוכים בין שותפים עסקיים
  • סכסוכים בין ספקים ללקוחות
  • סכסוכים בין עובדים למעבידים
  • סכסוכים בין חברות מתחרות
  • סכסוכים בנושאי חוזים, קניין רוחני, נזיקין
  • ועוד

גישור עסקי יכול להיות מועיל עבור צדדים עסקיים במספר היבטים:

ראשית, הוא מאפשר לצדדים להגיע לפתרון משותף, המקובל על כל הצדדים, באופן שעשוי להיות טוב יותר מכל החלטה שתתקבל בבית המשפט. יתרה מכך, הוא מאפשר לצדדים לשמור על מערכת יחסים טובה, גם לאחר הגישור. זאת ועוד – הוא חוסך זמן וכסף, בהשוואה להליך משפטי.

 

מי זקוק לשירותי גישור עסקי?

גישור עסקי יכול להתאים לכל גורם עסקי שנמצא בסכסוך עם גורם אחר. עם זאת, גישור עסקי מתאים במיוחד עבור מי שברצונם ליהנות מהתועלות הבאות:

  • להגיע לפתרון מהיר ויעיל.
  • לשמור על מערכת יחסים טובה עם הצד השני למחלוקת.
  • להימנע מהוצאות משפטיות גבוהות.

בקצרה, אם אתם נמצאים בסכסוך עסקי, כדאי לשקול את האפשרות של גישור עסקי. גישור עסקי יכול להיות דרך יעילה וזולה להגיע לפתרון משביע רצון עבור שני הצדדים.

גישור עסקי
גישור עסקי

 

על העלייה בפופולריות של הליכי גישור עסקי כחלופה להליכים משפטיים בישראל

במקרה של סכסוך עסקי, הצדדים יכולים לבחור לפנות לבית המשפט, שהוא הערוץ המסורתי ליישוב סכסוכים עסקיים, על מנת שהשופט ישמע את טענות שני הצדדים ויכריע בסכסוך. אולם הליך משפטי יכול להיות ארוך ומייגע, ועלול לגרום לנזקים כלכליים ואחרים לצדדים המעורבים בו. בנוסף לכך, הליך משפטי גם עלול להוביל לכך שמערכת היחסים העסקית בין הצדדים תיפגע.

בהתאם לכך, בישראל של השנים האחרונות, גישור עסקי זוכה לתמיכה הולכת וגוברת.
בשנת 2017, אף נחקק בישראל תיקון מספר 3 לחוק הבוררות, אשר קובע כי בית המשפט רשאי להורות על פנייה לגישור בטרם הגשת תביעה משפטית.

 

אילו סוגי סכסוכים עסקיים ניתנים לפתרון בהליכי גישור?

ישנן כמה דוגמאות קלאסיות לסוגים של סכסוכים עסקיים שניתן לפתור ביעילות רבה, באמצעות פנייה להליך גישור עסקי:

  • סכסוכים בין שותפים עסקיים – כגון סכסוכים על חלוקת רווחים, יציאה משותפות או חלוקה של נכסים.
  • סכסוכים בין לקוחות לספקים – כגון סכסוכים על איכות הסחורה או השירותים, איחורים במסירת הסחורה או השירותים או אי תשלום.
  • סכסוכים בין עובדים למעבידים – כגון סכסוכים על שכר, תנאי עבודה או פיטורין.
  • סכסוכים בין חברות – כגון סכסוכים על הסכמי שיתוף פעולה, הסכמי מכר או הסכמי רישיון.
  • סכסוכים בין גופים ממשלתיים לחברות – כגון סכסוכים על חוזים ממשלתיים או על אכיפת חוקים ותקנות.
  • ועוד

כאמור, גישור עסקי הוא הליך מתאים ליישוב מגוון רחב של סכסוכים עסקיים. הגישור מציע מספר יתרונות על פני הליך משפטי בערכאות, שהודות להם הגישור העסקי זוכה לביקוש הולך וגובר בארץ.

 

יתרונות הגישור העסקי על פני הליכים משפטיים המתנהלים בערכאות

הגישור העסקי מציע מספר יתרונות מהותיים, על פני הפנייה להליך משפטי המתנהל בבית המשפט:

  • יעילות: הליך הגישור הוא בדרך כלל מהיר יותר וזול יותר מאשר הליך משפטי. זאת משום שההליך אינו מחייב את הצדדים לעבור דרך כל השלבים של הליך משפטי, כגון הגשת כתבי טענות, דיונים בבית המשפט וערעור. בנוסף, הגישור מאפשר לצדדים להתמקד בפתרון הסכסוך, ולא בהתגוששות משפטית.
  • התאמה אישית: המגשר מסייע לצדדים להגיע להסכם המותאם ספציפית לצרכים ולאינטרסים שלהם. זאת בניגוד להליך משפטי, שבמסגרתו בית המשפט מכריע בסכסוך על פי הדין, גם אם ההחלטה אינה מותאמת באופן מיטבי לצרכים הספציפיים של הצדדים המצויים במחלוקת.
  • שימור יחסי עבודה תקינים: הגישור מאפשר לצדדים לשמור על מערכת היחסים העסקית ביניהם, גם לאחר יישוב הסכסוך. זאת משום שהגישור מתמקד בהגעה להבנה הדדית ומציאת פתרונות יצירתיים, ולא בהאשמות ובחילופי האשמות.

מן האמור לעיל אתם לבטח מבינים, כי גישור עסקי יכול להיות חלופה אטרקטיבית להליך משפטי. הגישור מאפשר לצדדים להגיע להסכם מותאם אישית לצרכים והאינטרסים שלהם, ובכך לחסוך זמן, כסף ומאמץ רב. בנוסף, הגישור מאפשר לצדדים לשמור על מערכת היחסים העסקית ביניהם – מה שנוטה במקרים רבים, לשרת את האינטרסים של כל המעורבים בטווח הרחוק.

 

3 טיפים מנצחים לבחירת מגשר עסקי טוב

בחירת מגשר עסקי טוב ומנוסה, היא החלטה חשובה שיכולה להשפיע על הצלחת הגישור. להלן מספר טיפים לבחירת מגשר עסקי מוביל:

  1. ניסיון וידע: חשוב לבחור מגשר בעל ניסיון וידע ענף בתחום שבו אתם זקוקים לשירותי הגישור העסקי. ניסיון וידע רב בתחום הנדון, יאפשרו למגשר להבין את הצרכים והאינטרסים של הצדדים לסכסוך ולסייע להם להגיע לפתרון שיהיה מוסכם על שניהם וישרת את כולם היטב.
  2. אובייקטיביות: חשוב לבחור מגשר שהוא אובייקטיבי ולא קשור לאף אחד מהצדדים לסכסוך. פנייה לשירותיו של מגשר נטול פניות, תאפשר למגשר להוביל את ההליך בצורה הוגנת ויעילה יותר לרווחת כל הגורמים המעורבים בסכסוך העסקי.
  3. כישורים ויכולות: חשוב לבחור מגשר שיש לו את הכישורים והיכולות הנדרשות כדי להוביל את ההליך לפתרון מיטבי שיהיה מוסכם על הצדדים למחלוקת. כישורים ויכולות אלו כוללים יכולת תקשורת טובה, מיומנות גבוהה בניהול משא ומתן ויכולת לפתור בעיות באופן יצירתי.

 

מהם הגורמים שיש להביא בחשבון כאשר שוקלים לפנות להליכי גישור עסקי?

בנוסף לטיפים לבחירת מגשר מיומן שסקרנו לעיל, חשוב לשקול גם את הגורמים הבאים בעת שפניה לגישור עסקי עומדת על הפרק:

  • היקף הסכסוך: סכסוכים מורכבים יותר עשויים לדרוש מגשר בעל ניסיון וותק רב יותר.
  • תחום הסכסוך: אם הסכסוך הוא בתחום ספציפי, כגון משפט מסחרי או קניין רוחני, חשוב לבחור מגשר בעל ניסיון בתחום זה, כמו עורך דין בעל הסמכה בגישור לעסקים, העוסק בדיסציפלינה משפטית זו.
  • העדפות אישיות: חשוב לבחור מגשר שאתם מרגישים בנוח איתו ועם סגנון הגישור שלו.

 

לסיכום

גישור עסקי הוא הליך המשמש ליישוב מגוון רחב של סכסוכים עסקיים. הגישור מציע מספר יתרונות על פני פנייה להליך משפטי בבית משפטי, שבזכותם הגישור העסקי זוכה לתמיכה הולכת וגוברת בארץ בשנים האחרונות.

לאור האמור לעיל, אם אתם נמצאים בסכסוך עסקי, אנו ממליצים לכם לבחון את האפשרות של גישור עסקי. משרד עורכי הדין אורדן מציע שירותי גישור עסקי ובוררות עסקית, וישמח לסייע לכוון ולהוביל אתכם לפתרון מוסכם ומיטיב למחלוקת.

לפרטים נוספים וליצירת קשר, אנא פנו אלינו בטלפון 077-230-6198 או באתר האינטרנט שלנו.

צור קשר עכשיו לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי:
בוררות עסקית

בעולם העסקים, מחלוקות הן בלתי נמנעות. עם זאת, המסלול המסורתי של ליטיגציה יכול להיות בזבזני בזמן, יקר ולהכביד על כל הצדדים המעורבים בסכסוך. כאן מתגלה

קרא עוד »